Ξεπερνούν τα 4.000 τα αιτήματα πολιτών στο δασαρχείο Καλαμάτας για εξαγορά ή εγκρίσεις επέμβασης σε καταπατημένες εκτάσεις της Μεσσηνίας. Όπως σημείωσε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, ήδη έχουν ικανοποιηθεί 200 από αυτά, ενώ ο αριθμός των αιτημάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς για σημαντικό ποσοστό αμφισβητούμενων εκτάσεων στους δασικούς χάρτες, δεν έχει κατατεθεί ούτε αντίρρηση, ούτε αίτημα εξαγοράς.
Επίσης, για κάποιες από τις εκτάσεις που έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις και δεν θα γίνουν δεκτές από τις αρμόδιες Επιτροπές, αναμένεται να κατατεθούν στην συνέχεια αιτήματα εξαγορών ή έγκρισης επέμβασης.
4000 αιτήματα
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατσίποδας, έχουν ήδη κατατεθεί 4000 αιτήματα πολιτών για εξαγορά ή εγκρίσεις επέμβασης σε καταπατημένα.
Πρόκειται για τα χαρακτηρισμένα ως «ΔΑ» του δασικού χάρτη, οι οποίες είναι δασικές εκτάσεις οι οποίες εκχερσώθηκαν και σήμερα είναι χωράφια χωρίς άδεια της δασικής αρχής, δηλαδή οι παράνομες εκχερσώσεις.
«Γι’ αυτά ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όποιον δεν έχει καταθέσει αντίρρηση, να προβεί στην εξαγορά ή στην έγκριση επέμβασης. Υποβάλλει το αίτημά του και τοπογραφικό σε εμάς και ξεκινάει η διαδικασία, η οποία έχει 22 στάδια από την αίτηση του πολίτη μέχρι την έγκριση του. Περίπου 200 έχουν ήδη ολοκληρωθεί», σημείωσε ο κ. Κατσίποδας.
Οι περιπτώσεις αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί πριν από το 1975 και αυτές που έχουν εκχερσωθεί μετά το 1975 και μέχρι το 2007.
Όσα είναι προ του 1975 έχει δικαίωμα ο αιτών να ζητήσει την εξαγορά της έκτασης που αυτή ισούται με το 1/4 της αντικειμενικής αξίας. Σ’ αυτή την περίπτωση ο αιτών παίρνει την πλήρη κυριότητα. Αποδεσμεύεται η έκταση μόνο όμως για γεωργική χρήση. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, όπως να οικοδομήσει.
Οι εκτάσεις που έχουν καθαρισθεί μετά το 1975 και μέχρι το 2007, δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς. Μπορούν να αιτηθούν έγκριση επέμβασης. Δηλαδή νομιμοποιούν την καταπάτηση. Δεν αποκτούν κυριότητα αλλά δικαιούνται επιδότησης. Μπορούν να την πουλήσουν, αλλά αυτός που θα την αγοράσει παίρνει μόνο τη χρήση της και όχι την κυριότητα. Αυτή είναι η διαδικασία της έγκρισης επέμβασης και περίπου το 99% από τις 200 υποθέσεις στη Μεσσηνία που έχουν ολοκληρωθεί είναι με αυτή τη διαδικασία.
Για αυτές τις εκτάσεις μετά το 1975, υπάρχει ένας ειδικός τύπος υπολογισμού και για τη Μεσσηνία είναι περίπου 200 έως 220 ευρώ το στρέμμα. Μπορεί όμως κι ένας που έχει έκταση πριν το 1975 να μη ζητήσει εξαγορά από το Δασαρχείο, αλλά να ζητήσει έγκριση επέμβασης. Γι’ αυτά το κόστος είναι 150 - 170 ευρώ περίπου το στρέμμα.
22 στάδια
«Η διαδικασία αυτή προχωράει με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς είναι αρκετά γραφειοκρατική. Από την αίτηση του πολίτη μέχρι το τελικό στάδιο που θα πάρει το χαρτί είναι 22 στάδια που πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε ο κ. Κατσίποδας.
Πάντως, αναμένεται να κατατεθούν κι άλλα αιτήματα, πλέον των 4000 αιτημάτων, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που επειδή δεν έχουν κατατεθεί αιτήματα, ο ΟΠΟΚΕΠ προχωρά στο κόψιμο των επιδοτήσεων.
«Όταν μας υποβληθεί ένα αίτημα, το τοπογραφικό το περνάμε αμέσως σε βάση εφαρμογής, όπου ο ΟΠΕΚΕΠΕ το βλέπει και συνεχίζει την επιδότηση», εξήγησε ο Δασάρχης.
Επίσης, είναι μεγάλο το ποσοστό των εκτάσεων στους δασικούς χάρτες που είναι χαρακτηρισμένα «ΔΑ» και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει ούτε αντιρρήσεις, ούτε αιτήματα εξαγορών.
Στο νομό Μεσσηνίας περίπου 100.000 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα «ΔΑ». Από αυτά περίπου ένα ποσοστό 20% είναι παραχωρητήρια (νόμιμες αλλαγές χρήσης). Για ένα ποσοστό 30% - 40% έχει γίνει αίτηση εξαγοράς. Για το υπόλοιπο ποσοστό που είναι αρκετά μεγάλο δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα.
Επίσης, όταν εξεταστούν οι αντιρρήσεις και αυτή δεν γίνει δεκτή από την επιτροπή, τότε αναγκαστικά αυτοί θα πάνε στη διαδικασία της εξαγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου