Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Κίνδυνος για τον Επικούριο Απόλλωνα από την κλιματική αλλαγή


Η επιστήμη έχει μιλήσει εδώ και καιρό. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μελλοντική απειλή, αλλά σημερινή. Το δείχνουν η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που απειλεί πόλεις και νησιά, από τη Βενετία έως τις Μαλδίβες και από τη Θεσσαλονίκη έως την Πολυνησία.
Ο απολογισμός αποδεικνύεται τραγικός για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά, της οποίας η προστασία έχει τεθεί τελευταία ως κεντρική προτεραιότητα για την UNESCO, τη Διεθνή Ένωση Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Και καθώς… μύρια κακά έπονται – με δεδομένο ότι δε διαφαίνεται σύντομα ανάσχεση των αλλαγών στο παγκόσμιο κλίμα -, οι φόβοι για σοβαρές επιπτώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία γίνονται ολοένα και εντονότεροι.
 
Ποια ελληνικά μνημεία απειλούνται
Στην Ελλάδα, οκτώ σημαντικά μνημεία βρίσκονται υπό απειλή – Αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Δήλος, Επίδαυρος, Μυστράς, Ναός Επικούριου Απόλλωνα, Φίλιπποι, Ηραίο Σάμου – και έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των επιστημονικών ομάδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο «Βήμα της Κυριακής».
 
Από τι κινδυνεύουν
Οι κίνδυνοι, συγκεντρωτικά, που απειλούν τα οκτώ σημαντικά μνημεία – Αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Δήλος, Επίδαυρος, Μυστράς, Ναός Επικούριου Απόλλωνα, Φίλιπποι, Ηραίο Σάμου – είναι οι ακόλουθοι:
Διάβρωση εδαφών. Ξηρότητα εδαφών. Αστάθεια του υπεδάφους και καθιζήσεις. Αύξηση δασικών πυρκαγιών. Θερμική καταπόνηση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο λόγω αύξησης θερμοκρασίας. Πλημμύρες στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Θερμική καταπόνηση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο λόγω αύξησης θερμοκρασίας. Αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για ψύξη στο μουσείο και στις άλλες υποδομές. Πτώσεις βράχων. Μόνιμη βύθιση περιοχών, άρα και ανθρωπογενών καταλοίπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου