Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ Αψογη αποκατάσταση της Porta del Mandrachio

Την άψογη αποκατάσταση της Porta del Mandrachio του Κάστρου της Μεθώνης περιγράφουν στην "Ε" άνθρωποι οι οποίοι επισκέφτηκαν πρόσφατα το μνημείο. Οι αναστηλωτικές εργασίες εκτελέστηκαν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, όταν χρειάστηκε, μετά και την επέλαση του "Ζορμπά", να γίνουν στο Κάστρο της Μεθώνης επείγουσες στερεωτικές επεμβάσεις στον βόρειο πύργο της ανατολικής πύλης της θάλασσας.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, δρ. αρχαιολόγος Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, μιλώντας μας για το εν λόγω έργο εξηγεί ότι η ανατολική πύλη της θάλασσας του Κάστρου Μεθώνης (γνωστή από τους ενετικούς χάρτες ως Porta del Mandrachio) εξυπηρετούσε την επικοινωνία της πόλης με το λιμάνι στα ανατολικά. Ανοιγόταν μεταξύ δύο πύργων, από τους οποίους σώζεται τμήμα του βορειότερου που απεικονίζεται και σε φωτογραφίες του 1936. Ο πύργος αυτός προστάτευε την πύλη μαζί με έναν ακόμη στη νότια πλευρά, ο οποίος σήμερα είναι πλήρως κατεστραμμένος, ίχνη του όμως διακρίνονται επί του εδάφους. Ο πύργος έχει τετράγωνη κάτοψη και είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή, ενώ στις γωνίες ακολουθείται δόμηση με λαξευτούς πωρόλιθους. Χρονολογείται στην περίοδο της Α' Ενετοκρατίας (13ος – 15ος αι.). 
Τον Νοέμβριο του 2017 από τις συνεχείς δυνατές βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους κατέρρευσε τμήμα της τοιχοποιίας του βόρειου πύργου στη νοτιοανατολική του γωνία, ενώ μετά το σεισμό που σημειώθηκε στις 26 Ιουνίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, κατέρρευσε και τμήμα της τοιχοποιίας στη βορειοανατολική γωνία του. Μετά την επέλαση όμως και του μεσογειακού κυκλώνα "Ζορμπάς" τον Σεπτέμβριο του 2018, η γενικότερη κατάσταση του μνημείου επιδεινώθηκε δραματικά. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά δομικά και στατικά προβλήματα του πύργου, μετά και την κατανομή της απαιτούμενης πίστωσης από το υπουργείο Πολιτισμού, ξεκίνησε άμεσα τις εργασίες στερέωσης του μνημείου με ανάθεση σε εξειδικευμένο συνεργείο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα, τον Νοέμβριο του 2018. 
Τις αναστηλωτικές εργασίες, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν την αποκατάσταση των γωνιών με μεγάλους ορθογωνισμένους πωρόλιθους αντίστοιχου μεγέθους με τους αρχικούς (ενώ στα υπόλοιπα τμήματα της τοιχοποιίας επαναχρησιμοποιήθηκε το πεσμένο δομικό υλικό), επέβλεψαν οι αρχαιολόγοι Μιχάλης Κάππας και Ιωάννα Αγγελοπούλου, και οι πολιτικοί μηχανικοί Δήμητρα Πίκουλα και Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. 
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου