Μόλις 27% είναι το ποσοστό υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία ενώ η διορία λήγει τέλη Νοεμβρίου και δεν διαφαίνεται μια νέα παράταση. Οπως προκύπτει από τη διαδικασία κτηματογράφησης, σε όλο το νομό από τα εκτιμώμενα 810.000 δικαιώματα έχουν ολοκληρωθεί 210.000 και φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθούν όσες ιδιοκτησίες χρειάζονται ακόμα για να επιτευχθεί ο τεχνικός και συμβατικός στόχος του 55% που εξαρχής είχε τεθεί από τον ανάδοχο, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η υποβολή δηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Εν τω μεταξύ ένας αριθμός ιδιοκτητών, προκειμένου να δηλώσουν εμπρόθεσμα την προσέλευσή τους στο Κτηματολόγιο, δηλώνουν με ελλιπείς πληροφορίες την ακίνητη περιουσία τους, κι ενώ δείχνει ότι το ποσοστό δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης ανεβαίνει, λείπουν τα στοιχεία των ακινήτων. Στα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκε μιλώντας στην "Ε" ο Νίκος Λαμπρόπουλος, τοπογράφος-μηχανικός, συντονιστής της ομάδας μελέτης της ΠΕ Μεσσηνίας και ανάδοχος του Κτηματολογίου της πόλης της Καλαμάτας, που λειτουργεί από το 2004.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 55%
Οπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο έβγαλε την
Πέμπτη ένα δελτίο όπου αναφέρονταν οι πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τη λήξη της πρώτης ομάδας από τις τρεις, που έχει εντάξει στις κτηματογραφήσεις όλης της χώρας, και τελείωσε 30 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη ομάδα ολοκληρώνει 31 Οκτωβρίου και η τρίτη, όπου ανήκει και η ΠΕ Μεσσηνίας, στο τέλος Νοεμβρίου.
Σε αυτό λοιπόν το δελτίο ο συντονιστής εξηγεί ότι περιγράφεται ένας στόχος αρτιότητας για να μπορεί να προχωρήσει μια μελέτη και είναι το 55%. Λέει επίσης ότι δεν μπορεί από δω και μπρος να συνεχιστούν οι παρατάσεις και θα υπάρξουν κλιμακωτά πρόστιμα.
Ετσι, παρατηρείται στο τέλος της προθεσμίας να σπεύδουν όλοι να δηλώσουν
και γι' αυτό το λόγο υπάρχει η διαπίστωση της εμπρόθεσμης προσέλευσης. Επομένως, "οι πολίτες παίρνουν μια τέτοια διαπίστωση, έρχονται σε συγκεκριμένο ραντεβού και σιγά σιγά ενσωματώνεται αυτό το νούμερο στις εμπρόθεσμες δηλώσεις".
"ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ"
Σε ό,τι όμως αφορά τον παραπάνω στόχο ο κ. Λαμπρόπουλος έχει ενδοιασμούς κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. "Μπορώ να πω ότι δεν πάμε καλά, γιατί μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει το 27% περίπου των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, από αυτά που προβλέπονται, και συγκεκριμένα επί των 810.000 δικαιωμάτων, έχουμε μαζέψει τα 210.000".
Αν είναι λοιπόν να πάμε όπως επισημαίνει στο στόχο του 55%, είναι απαραίτητο "να έχουμε μια ροή 1.000 με 1.500 δικαιώματα, γιατί δεν προλαβαίνουμε αλλιώς την εμπρόθεσμη προσέλευση" - που, όπως λέει, "υπολογίζεται (σ.σ. η εμπρόθεσμη προσέλευση) ότι θα είναι πάνω από 140.000".
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Για να γίνουν όμως, όπως επισημαίνει, όλα αυτά "οι πολίτες θα πρέπει να πιστέψουν ότι τελειώνει η προθεσμία, αλλά και οι επαγγελματίες να καταλάβουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις ανειλημμένες τους υποχρεώσεις, κι αν δεν μπορούν να μην πάρουν άλλα". Εξηγεί ακόμα ότι ναι μεν "η ιστορία της διαπίστωσης του εμπροθέσμου δεν είναι κάτι παράνομο, είναι κάτι που τηρεί περίπου τον τύπο", ωστόσο, "θα πρέπει να υπάρχει πλήρης προετοιμασία και περιγραφή του δικαιώματος, με ελλείψεις μόνο στην τεκμηρίωσή του (τίτλους, ένορκες, χαρτιά
κληρονομιών)". Προσθέτει δε πως "χωρίς την περιγραφή των ακινήτων, χωρίς να ξέρουμε πού και ποια είναι τα ακίνητά μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πότε θα πάμε, ούτε τι θα πάμε".
ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Με την ιδιότητα του αναδόχου του Κτηματολογίου το οποίο λειτουργεί από το 2004 στην πόλη της Καλαμάτας, δράττεται της ευκαιρίας να αναφερθεί στην 11η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών, που γίνεται σήμερα στην πόλη. Λέει, λοιπόν ότι για την συνδιάσκεψη κρίθηκε ότι το μέρος της ενημερωτικής εκδήλωσης θα πρέπει να έχει θέμα "Κτηματολόγιο: η επόμενη μέρα". Δηλαδή, "το Κτηματολόγιο κατά λειτουργία ή αλλιώς τι γίνεται στο Κτηματολόγιο της πόλης της Καλαμάτας, που ξέρουμε ότι είναι σε λειτουργία από το 2004", εξηγεί. Εκείνο που ο ίδιος επισημαίνει σχετικά είναι ότι "όποιες διορθώσεις γίνονται πρέπει να φύγουν από το επίπεδο του ατόμου και να περάσουμε στο επίπεδο της ενότητας, που θεσμικά μπορεί να γίνει καθώς προβλέπεται στα υφιστάμενα άρθρα της νομοθεσίας". Ετσι, "θα περάσουμε σε μερικές ανακλήσεις και σε ένα μοντέλο πράξεων εφαρμογής μερικών διορθώσεων, τροποποιήσεων και συμπληρωματικών πράξεων". Και η διαδικασία με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο Ν. Λαμπρόπουλος, εξυπακούεται ότι "πρέπει γίνεται από εκπαιδευμένους και διαπιστευμένους τεχνικούς και δικηγόρους, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου