Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του διαβήτη και της υπέρτασης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει «εισβάλλει» για τα καλά στα ιατρικά εργαστήρια και ήδη εφαρμογές που βλέπαμε μέχρι πρόσφατα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται πως αποκτούν σιγά-σιγά μία θέση στη φαρέτρα των γιατρών.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», έδειξε ότι μία νέα τεχνολογία σε συνδυασμό με ειδικούς αλγόριθμους και τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων, μπορεί να ταυτοποιήσει πολύ νωρίς τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου για τύφλωση από διαβήτη και χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από τον οφθαλμίατρο.

Οπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης, στη μελέτη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα προσπαθειών της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης σε συνεργασία με τη Roche από τη Βασιλεία της Ελβετίας και την Genentech από το San Francisco των ΗΠΑ. Η μελέτη έγινε σε 530 εθελοντές που δεν είχαν ακόμη εμφανίσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Με μία ειδική φωτογραφική μηχανή οι ειδικοί φωτογράφισαν το βυθό του ματιού των συμμετεχόντων, αναφέρει στο Πρακτορείο ο καθηγητής. «Με μία πρώιμη διάγνωση ακόμη και από τον μη ειδικό -όχι δηλαδή τον οφθαλμίατρο, αλλά τον διαβητολόγο, ή τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας- θα μπορούμε να έχουμε μία εξατομικευμένη αντιμετώπιση και επομένως πρόληψη, αφού αυτή η τεχνική εφαρμόζεται δύο χρόνια πριν εμφανιστούν οι κανονικές βλάβες. Αρα δηλαδή πριν ο ασθενής οδηγηθεί στην τύφλωση».

Η πλειοψηφία των διαβητικών αποκτά προβλήματα όρασης
Σχεδόν όλοι οι τύπου 1 διαβητικοί και το 60% των τύπου 2, που αποτελούν και το 95% των περιπτώσεων διαβήτη, θα κινδυνεύσουν από προβλήματα όρασης, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη. «Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ οι μελέτες δείχνουν ότι γύρω στα 7,5 εκατομμύρια διαβητικοί έχουν πρόβλημα στα μάτια τους και το 2050 αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί».

Μια φωτογραφία, από κινητό τηλέφωνο, σε λίγα χρόνια θα δείχνει αν κάποιος έχει υπερτασική κρίση
Σε άλλη μελέτη που έγινε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Hangzou της Κίνας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας, το Ινστιτούτο Παιδιού και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο «Circulation», φάνηκε σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, ότι σε λίγα χρόνια ο γιατρός θα μπορεί μέσα από μία φωτογραφία από κινητό τηλέφωνο, να βλέπει αν έχουμε υπερτασική κρίση ή όχι. «Στη μελέτη 1.328 εθελοντές στήθηκαν μπροστά από μία κάμερα όπου φωτογραφήθηκαν και η φωτογραφία
έδειξε με ακρίβεια 95% μέσα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την πίεσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου