Ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος και γραμματέας του Ελληνοφρικανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιατάκης συμμετείχε σε συνέδριο για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ίδρυσης του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Το θέμα του συνεδρίου ήταν “Eλλάδα και Αφρική: Προοπτικές οικονομικής συνεργασίας” και έγινε το Σάββατο στο αμφιθέατρο “Γ. Κρανιδιώτης” του υπουργείου Εξωτερικών. Το συνέδριο παρακολούθησαν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβεις και πρόξενοι των αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα, πρόεδροι διμερών Επιμελητηρίων, καθώς και στελέχη του ελληνικού επιχειρείν.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σωτήρης Μουσούρης πρόεδρος του Ελληνο-φρικανικού Επιμελητηρίου, η κ. Αθανασιάδου διευθύντρια διεθνών σχέσεων του ΥΠΕΞ και ο Dr. Noureddine Bardad-Daldi πρόεδρος των Αφρικανικών Πρεσβειών στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασαν τη στρατηγική ανάπτυξης του υπουργείου για την Ηπειρο, καθώς και στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής. Οι κλάδοι ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, ο τουρισμός και κάθε είδους προϊόντα, καθώς πρόκειται για αγορές που έχουν ανάγκη για υποδομές και υπηρεσίες.
Πρόξενοι παρουσίασαν τις πολιτικές, οικονομικές και επενδυτικές συνθήκες και ευκαιρίες για χώρες της Αφρικής και συγκεκριμένα για την Αιθιοπία, ενώ και επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους για τη δραστηριοποίησή τους σε χώρες της Αφρικής.
Στον ρόλο και τη δράση του European Business Council for Africa αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Σπαχής γ. γραμματέας, στο οποίο το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο είναι τακτικό μέλος.
Ο Δημήτρης Μανιατάκης ευχαρίστησε το υπουργείο Εξωτερικών για τη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια του Επιμελητηρίου που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικοοικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής, καθώς και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και αφρικανικών χωρών στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, δίνοντας στοιχεία για τις πρώτες ελληνικές παροικίες στην Αφρική, την κοπή των πρώτων νομισμάτων στην Αιθιοπία με ελληνικές επιγραφές κ.ά. Τέλος, τόνισε ότι «η μακροχρόνια ελληνική παρουσία στην Αφρική μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία. Και δεδομένου ότι η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό αποτελούν ένα δυναμικό όχημα ανάπτυξης, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να το αξιοποιήσουμε”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου