Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Η «αειφόρος άνοιξη» της Μεσσηνίας με την καταλυτική παρέμβαση της Costa Navarino


Ένα ζεστό απογευματινό του Μαΐου του 1997 ο μεγαλοεφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, χαλαρώνοντας σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Μεσσηνίας, με το βλέμμα του να χάνεται στους μαγευτικούς κατάφυτους ελαιώνες και εισπνέοντας την «ανάσα της θάλασσας», τη θαλάσσια αύρα του ζωογόνου Ιονίου Πελάγους, ένιωσε ιδιαίτερα ευτυχής.
Κυριευμένος από μία αίσθηση πληρότητας, αποφάσισε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση του αφιερωμένου από το 1980 στην αγαπημένη του Μεσσηνία μεγαλεπήβολου οράματός του, που θα οδηγούσε στην πρώτη μεγάλη επένδυση σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα, χαρακτηριστική των προωθούμενων στρατηγικών αναδιάρθρωσης της τουριστικής δραστηριότητας και προπομπό του νέου αναπτυξιακού της υποδείγματος. Η κατεύθυνση αυτή θα τοποθετούσε τη «Μεσσηνιακή Γη της Επαγγελίας» στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ως περιοχή υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και ποιοτικού τουριστικού προορισμού, δίδοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους της περιοχής να παραμείνουν στη γενέτειρά τους και να συμβάλουν στην αξιοποίηση της γης, με την καθιέρωση νέων μορφών επενδυτικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της ποιοτικής αγροτικής οικονομίας.
Το ευοίωνο μέλλον της Μεσσηνίας είχε «αμετάκλητα κριθεί». Ο τολμηρός, διορατικός και με αλάθητο ένστικτο «βασιλιάς των containers» είχε οραματιστεί τη δημιουργία ενός «υπερπολυτελούς με περιβαλλοντικές ευαισθησίες τουριστικού συγκροτήματος» στον όρμο του Navarino, το οποίο θα ανεδείκνυε τη γενέτειρά του, Μεσσηνία, ως τον πλέον «επιθυμητό», όπως υποστήριζε, προορισμό του πλανήτη.
Το όνειρό του πήρε σάρκα και οστά και ο σκληροτράχηλος εφοπλιστής, με τον περιπετειώδη επαγγελματικό βίο, «επέστρεψε ως ο Οδυσσέας στην πατρική γη» και αφιερώθηκε στην πραγματοποίηση του οράματός του.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του τα «εβίωσε» αντιμετωπίζοντας γραφειοκρατικές θύελλες και καταιγίδες, παλεύοντας καθημερινά με συμπληγάδες προγραμμάτων, πολεοδομικών διατάξεων και εκδόσεων αδειών, εισπράττοντας πικρίες και απογοητεύσεις, κυρίως από ανθρώπινες μικρότητες. Δεν πτοήθηκε, όμως, ούτε για μία στιγμή, ούτε και σκέφθηκε να εγκαταλείψει το όραμα και τον αγώνα του για την αγαπημένη του Μεσσηνία, αλλά ακλόνητος και οπλισμένος με χαλύβδινη πίστη και υπομονή πορεύθηκε με τη συμπαράσταση της οικογενείας του την οδό του πεπρωμένου του.
«Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μόνο γνωστά και άγνωστα», όπως και ότι «τα ιδανικά και τα αστέρια δεν τα προσεγγίζουμε ποτέ, αλλά στηριζόμαστε σε αυτά για να χαράξουμε τη σωστή μας πορεία», συνήθιζε να υποστηρίζει.
Η Costa Navarino αποτελεί πλέον τον πρώτο ολοκληρωμένο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, με δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, “The Romanos, Α Luxury Collection Resort Costa Navarino” και “The Westin Resort Costa Navarino”, με το πρώτο signature γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα, “The Dunes Course”, με το περίφημο “Anazoe Spa”, συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ., στο οποίο αναβιώνουν οι αρχαίες τοπικές πρακτικές, οι «ολιστικές» θεραπείες που βρέθηκαν χαραγμένες σε Γραμμική Β,' σε πίνακα που ανακαλύφθηκε στο Ανάκτορο του Νέστορος. Εξοπλισμένο με ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, καθώς και με σειρά εκτεταμένων προγραμμάτων για την προστασία των σημαντικών βιότοπων στην περιοχή και ιδιαιτέρως του υδροβιοτόπου της Γιάλοβας, συνιστούν την έντονη οικολογική δράση που είχε αναπτύξει χωρίς τυμπανοκρουσίες ο «Καπετάν Βασίλης».
Πέραν της περαιτέρω ανάπτυξης με νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και νέα γήπεδα γκολφ, τρέχει παραλλήλως πρόγραμμα κατασκευής 550 πολυτελών προς πώληση κατοικιών, 320 τ.μ.- 800 τ.μ. σε οικόπεδα 1.500 έως 3.000 τ.μ., στο Navarino Dunes, στους λοφίσκους, με θέα τη θάλασσα και το γήπεδο του γκολφ, περιτριγυρισμένες από ελαιόδενδρα. Θα διατίθενται, δε, στους νέους ιδιοκτήτες οι luxury παροχές 5άστερου ξενοδοχείου και θα επιμηκυνθεί έτσι η τουριστική περίοδος, λόγω της συνεχούς ροής των ιδιοκτητών και των φίλων τους επισκεπτών στην περιοχή, όλο το χρόνο.
Στο πλαίσιο της υπεύθυνης διαχείρισης της επένδυσης, επελέγη η άρδευση εξ ιδίων υδάτινων αποθεμάτων, που εξασφαλίζουν δύο τεχνητές λίμνες συνολικής χωρητικότητας 750.000 m3 νερού, για τη συντήρηση των γηπέδων γκολφ και του συνόλου των πρασίνων χώρων, ενώ προκρίθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 12 MW για πλήρη ενεργειακή επάρκεια.
Η διασύνδεση των φιλοξενούμενων-πελατών με την ευρύτερη περιοχή, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, προβλέπει τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες, στον τρόπο διασκέδασης και τις γαστρονομικές επιλογές, τη διοργάνωση περιπάτων, τις ποδηλατικές διαδρομές, την παρακολούθηση και τη συμμετοχή σε παραδοσιακές εργασίες και συνήθειες του τόπου, όπως είναι η συλλογή του ελαιοκάρπου, η κατανάλωση τοπικών προϊόντων, και, τέλος, τις εξορμήσεις εκτός του συγκροτήματος, στα παρθένα φυσικά πάρκα του οικολογικού «δικτύου ζωνών Natura 2000», που καταλαμβάνουν το 20% της «Μεσσηνιακής Γης της Επαγγελίας».
Στο τοπίο της Μεσσηνίας κυριαρχούν οι ελαιώνες, οι οποίοι φτάνουν συχνά μέχρι τις αμμώδεις ακτές, με το φυσικό πλούτο της μεσσηνιακής γης να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αμμοθίνες των δυτικών ακτών, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τους καταρράκτες του Πολυλιμνίου και βορειότερα τον ποταμό Νέδα, καθώς και τόπους με μεγάλη ιστορική βαρύτητα, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, το Ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα και ο όρμος του Navarino.
Η συμβατότητα της επένδυσης με τη φυσιογνωμία της περιοχής είναι απόλυτη, όσον αφορά στη μορφή και το είδος των εγκαταστάσεων και των κτηρίων, που εναρμονίζονται με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.
Οι δυνατότητες διάχυσης ή συγκέντρωσης των θετικών αποτελεσμάτων της λειτουργίας του συγκροτήματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, εντοπίζονται στην απασχόληση σήμερα 1.200 εργαζομένων από την περιοχή, με τάση διπλασιασμού στην ολοκλήρωση της επένδυσης, όπως και στις έμμεσες σχέσεις εργασίας επαγγελματικών ομάδων με το τουριστικό συγκρότημα.
Πέραν αυτών, η συνειδητή περιήγηση των διακεκριμένων πελατών του, των μελλοντικών μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του στην προβεβλημένη ιστορική και περιβαλλοντική διάσταση της μεσσηνιακής ενδοχώρας, όπου με την αρμονική συνύπαρξη και διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας των φυσικών πάρκων, με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία, το κυνήγι και ο περιηγητικός τουρισμός, εξασφαλίζονται και εξυπηρετούνται οι ανάγκες διατήρησης της φύσης και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων.
Πέραν αυτών, διαπιστώνεται σταθερά αυξανόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών των εκτός του συγκροτήματος επιχειρήσεων εστίασης, ενεργοποιούμενης με τη μαζική σίτιση ομάδων ατόμων κατά τη διεξαγωγή διαφόρων event, όπως συνέδρια και αθλητικές εκδηλώσεις, κυρίως στην περιοχή της Γιάλοβας και του Μαράθου, καθώς και αύξηση της πληρότητας της επεκτεινόμενης κοινότητας των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Η επιδιωκόμενη επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του συγκροτήματος και πέραν της 5μηνης καλοκαιρινής σε 12μηνη, με την αυτονόητη μείωση των τεραστίων λειτουργικών του εξόδων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και θα εξασφαλισθεί με τη διοργάνωση συνεδρίων και αθλητικών δραστηριοτήτων, εκτός αυτών των αγώνων γκολφ.
Η Ελλάς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων και της περιορισμένης μακροχρόνιας όχλησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες, είναι από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα, διαθέτουσα και τις πλουσιότερες χλωρίδες της Ευρώπης.
Η πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, κοινό αγαθό και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, τυγχάνει μέχρι σήμερα σχετικώς ηπίων ανθρωπίνων παρεμβάσεων. Θα πρέπει ο πολύτιμος αυτός περιβαλλοντικός πλούτος της να τύχει αποτελεσματικής προστασίας, με πρακτικές αειφορικής διαχείρισης από επιθετικές και ρυπογόνες δραστηριότητες.
Κατά συνέπεια, η Ελλάς παρουσιάζει μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, ήτοι στην ποιοτική γεωργία, με βότανα ως φάρμακα και καλλυντικά, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία, που χρήζει καθετοποίησης με τη μεταποίηση.
Κατά συνέπεια, είναι απολύτως τεκμηριωμένα τα σχέδια και εξασφαλισμένος ο κεντρικός στόχος του πολυσχιδούς «έργου ζωής του», που αναφέρονται στην ανάπτυξη του μεσσηνιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με την αειφορία και την ποιότητά του, θέτοντας στόχους και δράσεις που θα αξιοποιήσουν τα δυνατά σημεία της ευρύτερης περιοχής και θα προωθήσουν τις νέες τάσεις στον αγροτικό τομέα της Μεσσηνίας, δεδομένου ότι αυτός παραμένει σημαντικός και ο κατ’ εξοχήν παράγοντας ανάπτυξης στο πέρασμα των χρόνων, με κύρια προϊόντα το ελαιόλαδο, την ελιά, τα σύκα, τη σταφίδα, τα σταφύλια και το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά.
 
Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου»
Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου» έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της Μεσσηνίας σε πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από τη χρηματοδοτική και επιστημονική υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων και ενεργειών του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής, που ασχολείται με την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, την ανάδειξη των διατροφικών ωφελημάτων της Μεσσηνιακής Διατροφής, καθώς και την παράδοση που τη συνδέει με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Δραστηριοποιείται, επίσης, με τη διοργάνωση διημερίδων ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως και με την εκπόνηση μελετών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτών δραστηριοτήτων.
 
Οδικός άξονας
Η γιγάντια αυτή τουριστική επένδυση, με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας του νομού, έχει ήδη προσελκύσει και άλλες επενδύσεις τουριστικών μονάδων «υψηλών προδιαγραφών» και προβλέπεται η δημιουργία ευρύτατης πολυτελούς τουριστικής ζώνης.
Η προσέλκυση μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακών επενδύσεων από το εξωτερικό αποτελεί στρατηγικό στόχο του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσφέρονται ισχυρά κίνητρα με ειδικό φορολογικό καθεστώς και πάσης μορφής διευκολύνσεις και απαλλαγές, με αμφίβολα για τη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα.
Στην προ 30τίας αναγγελθείσα και προ 10ετίας ολοκληρωθείσα ελληνικότατη επενδυτική κοσμογονία της Costa Navarino, δεν έχουν μέχρι σήμερα- και δε διαφαίνεται και στο άμεσο μέλλον- εξασφαλίσει ασφαλή και άνετη οδική προσπέλαση με την πόλη της Καλαμάτας και τον Κρατικό Αερολιμένα. Έτσι, αναγκάζονται οι υπεύθυνοι του τουριστικού συγκροτήματος να διατηρούν μονίμως δύο ελικόπτερα σε ετοιμότητα για την ασφαλή μεταφορά των «εν δυνάμει επενδυτών και διακεκριμένων ξένων», από τον Αερολιμένα στην Costa Navarino και τανάπαλιν, για να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια της ελληνικής πολιτείας και την ασφάλεια και τις εντυπώσεις των διακεκριμένων επισκεπτών.
Ο υπάρχων μέχρι σήμερα προπολεμικός καρόδομος ανήκει στην κατηγορία αυτών που για να επιτρέψεις σε κάποιον να τον διανύσει, θα πρέπει να του συστήσεις «να τακτοποιήσει πρώτα τα περιουσιακά του».
Κατά συνέπεια, κύριε υπουργέ των Υποδομών, θα πρέπει κομματιάζοντας το γόρδιο δεσμό της κακοδαιμονίας του τόπου μας, όσον αφορά στη «μακρά ωρίμανση» των δημοσίων έργων, να επιλέξετε άμεσα τη βέλτιστη λύση, με γνώμονα όχι μόνον το στείρο κόστος κατασκευής, αλλά και την πολυεπίπεδη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει στις περιοχές διέλευσής του ο κεντρικός αυτός οδικός άξονας, και να δρομολογήσετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την κατασκευή του.
Επειδή εκ των πραγμάτων ο Νομός Μεσσηνίας αναμένεται να σύρει εις αναπτυξιακούς ρυθμούς ολόκληρη την Πελοπόννησο, είναι πέρα από κάθε λογική σκέψη και πρακτική η άτολμη και μεμψίμοιρη αντιμετώπιση και περαιτέρω κωλυσιεργία του εν λόγω θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου