Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η ζωγράφος J. Kordos θα φιλοτεχνήσει το μνημείο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια

Η καταξιωμένη σε διεθνές επίπεδο ζωγράφος Joanna Kordos, με δεκάδες εκθέσεις ανά τον κόσμο, που ζει και εργάζεται στη Μελβούρνη, αποφάσισε να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς το μνημείο της ιστορικής μάχης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Ελληνες ήρωες που αντιστάθηκαν στις ορδές των Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825. Μια απόφαση που πήρε ευαισθητοποιημένη από τη σημαντική απόφαση του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την καθιέρωση της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας. Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας αναφέρει για την Joanna Kordos και την απόφαση του Δήμου Πύλου-Νέστορος: “Γόνος Ελλήνων μεταναστών, από τον οικισμό Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας, που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1950, η Kordos μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο αντικατοπτρίζει την ελληνική ταυτότητα και κληρονομιά της. Καθορίζοντας τον εαυτό της ως ρομαντική σουρεαλίστρια, εμπνέεται από ρομαντικούς καλλιτέχνες και ποιητές, που ύμνησαν την έννοια του αγώνα και της ελευθερίας, όπως ο Delacroix, o Oscar Wilde και ο Lord Byron.
Το καλλιτεχνικό δημιουργικό πνεύμα της οραματίζεται συμβολικά στο μεγάλο τρίπτυχο πορτραίτο που έχει δημιουργήσει για τον οικουμενικό Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και το οποίο κοσμεί από το 2003 την οικία του, ενώ έχει αποτελέσει εξώφυλλο δίσκων του. Η Kordos χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες παραδοσιακές παλιές τεχνικές και μελετώντας διαχρονικά και διεξοδικά ζωγράφους της φλαμανδικής σχολής, έχει καταφέρει οι πίνακές της να εκπέμπουν ένα λαμπρό και βαθύ δημιουργικό χρώμα. Παράλληλα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τολμηρότητα, θεατρικότητα και εκφραστικότητα, ενώ αποπνέουν μελαγχολικά και νοσταλγικά στοιχεία. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ένα μήνα, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, ύστερα από θετική εισήγηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου κ. Καρβέλα, αποφάσισε ομοφώνως την καθιέρωση της 3ης Μαρτίου έκαστου έτους, επέτειο της ιστορικής μάχης στα Κάτω Μηνάγια (σήμερα Κάτω Αμπελόκηποι), ως ιστορικού χαρακτήρα δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Πύλου-Νέστορος Νομού Μεσσηνίας, με την αναβίωση εκδηλώσεων μνήμης και τιμής κατά την 3η Μαρτίου έκαστου έτους και τη δημιουργία μνημείου πεσόντων στην περιοχή της σύγκρουσης των Κάτω Αμπελοκήπων. Είχε προηγηθεί η επίσημη αίτηση-αίτημα από το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας προς τον Δήμο Πύλου-Νέστορος για εξέταση καθιέρωσης της μάχης ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας, που συνοδευόταν από εκτενή ιστορική μελέτη, καρπό μακροχρόνιας έρευνας ιστορικής τεκμηρίωσης, του Δημοσθένη Κορδού υποψήφιου διδάκτορα Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Η διεθνής καλλιτέχνις πριν δύο έτη είχε απαθανατίσει και είχε κάνει γνωστό σε διεθνές επίπεδο το εμβληματικό σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας, λίγο πριν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς πρωτοστατεί στην προσπάθεια αποκατάστασης του διατηρητέου σχολείου, μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του μνημείου. Σήμερα, ευαισθητοποιημένη και συγκινημένη από την ιστορική απόφαση του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς ο οικισμός των Κάτω Αμπελοκήπων αποτελεί τη γενέτειρα της οικογένειάς της, ανέλαβε την ιστορική πρωτοβουλία για την ευγενική χορηγία δημιουργίας των σχεδίων του εμβληματικού μνημείου που θα τοποθετηθεί στην περιοχή του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, το εμβληματικό μνημείο θα συμβολίζει και θα συμπυκνώνει τόσο τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, καθώς η μάχη αυτή αποτελεί την πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων μετά την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στη Μεθώνη τον Φεβρουάριο του 1825, όσο και την ιστορική εμβληματική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, ο σχεδιασμός του μνημείου από την Kordos, αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια, ένα συμβολικό δώρο εκ μέρους όλων των Μεσσήνιων της ομογένειας της Αυστραλίας προς τον γενέθλιο τόπο της Μεσσηνίας, με αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την επιδιωκόμενη προσπάθεια επανασύστασης και ανάδειξης των γεγονότων που οδήγησαν στην εθνική ανεξαρτησία”. 

Στόχος να έχει τοποθετηθεί έως τις αρχές του 2021 
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι “στόχος είναι το μνημείο να έχει δημιουργηθεί και να έχει τοποθετηθεί έως τις αρχές του 2021 στην περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων, ώστε την 3η Μαρτίου 2021, επέτειο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια και έτος εορταστικής ιστορικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, να εγκαινιαστεί το μνημείο και να εορταστεί επισήμως για πρώτη φορά η επέτειος της ιστορικής μάχης. Ετσι, τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου και του πρώτου εορτασμού της μάχης κατά το έτος 2021 θα μπορούν να ενταχθούν στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα αφορούν τον επετειακό ιστορικό εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Καθώς, ο Δήμος Πύλου Νέστορος συμμετέχει στην κοινοπραξία με τίτλο «Διαδημοτική σύμπραξη 1821» που αφορά τη διασύνδεσή του με τους Δήμους Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Μεσολογγίου και Τριπόλεως, που όλοι μαζί κατέχουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των ιστορικών γεγονότων του 1821 και συνιστούν μια διακριτή γεωγραφική ενότητα, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Ζαχαριά καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου