Σάββατο 11 Απριλίου 2020

«Πρωταγωνίστρια μετά τον κορονοϊό η αυτοδιοίκηση» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

“Κανένας μόνος του, απέναντι στον κορονοϊό” είναι το σύνθημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, το οποίο μεταφέρει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης. Με αφορμή την κρίση του κορονοϊού ο κ. Καφαντάρης, μοναδικός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μιλάει στην “Ε” για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ενωση για την οργάνωση των δήμων αυτή την περίοδο, τις επιπτώσεις που θα έχει ο Covid-19 στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αλλά και για την επόμενη ημέρα, την οποία βλέπει υπό αισιόδοξο πρίσμα και με την αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια.
Αναλυτικά η συνέντευξη: 


- Λίγο καιρό μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ, παρουσιάστηκε ο κορονοϊός. Κατά πόσο αυτή η κατάσταση ανέτρεψε τα πλάνα της διοίκησης Παπαστεργίου; 
Στη διαδρομή των τελευταίων ετών, η τοπική αυτοδιοίκηση, και κατ’ επέκταση η ΚΕΔΕ, συνδικαλιστικό όργανο των δήμων, κλήθηκε να προσαρμόσει τις δομές, λειτουργίες και υπηρεσίες της, για να συνδράμει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που η κεντρική διοίκηση πολλές φορές, λόγω αποσπασματικών θεσμικών αλλαγών, απαιτούσε. Με απλά λόγια, ζητούσε από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης να «βάλει πλάτη», σε βάρος των προσφερόμενων αυτοδιοικητικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα μας δημιούργησε πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, δοκιμάζει τις αντοχές των κρατικών υπηρεσιών και επανατοποθετεί στρατηγικές και στόχους όλων όσων υπηρεσιών ασχολούνται με την ασφάλεια, την υγεία και την κοινωνική πολιτική των τοπικών κοινωνιών. Φυσικά και για την ΚΕΔΕ, ανετράπησαν αρκετές πρωτοβουλίες που είχαν σαν στόχο τις λύσεις, όπως αναπτυξιακά προγράμματα μέσω του «Φιλόδημου» και της μετεξέλιξης του, δημοπράτηση έργων, καινοτόμες υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και άλλες. Ομως, οι δήμοι και σ’ αυτή την έκτακτη ανάγκη γνωρίζουν τον «αρχέγονο» ρόλο τους. Να είναι δίπλα στον πολίτη, έστω και με ρόλο ενός «δημοτικού ντελίβερι» για να τον εξυπηρετεί στις καθημερινές του ανάγκες. Επιστροφή στις ρίζες. Ολες οι δημοτικές δυνάμεις στην υπηρεσία των πολιτών. Η κρίση του κορονοϊού είναι εφιάλτης, είναι μια «στραβή στη βάρδια» της αυτοδιοίκησης, όμως στο χέρι μας είναι να βγει η αυτοδιοίκηση κερδισμένη, στην αντιστοίχιση της με την κοινωνία. 

- Ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει και ποια είναι τα επόμενα βήματα της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού; 
Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της κρίσης του ιού, η ΚΕΔΕ με τηλεδιασκέψεις και συσκέψεις μέσα από ειδικές πλατφόρμες με όλους τους δημάρχους και πολλά Δημοτικά Συμβούλια, δείχνοντας άμεσα τα αντανακλαστικά της, στις δύσκολες συνθήκες, ενέταξε δράσεις, πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές, στηρίζοντας άμεσα ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ζητήσαμε να διευρυνθεί η βάση εξυπηρέτησης της δομής «Βοήθεια στο σπίτι» και σε βασικές εσωτερικές δουλειές του σπιτιού, αλλά και σε νέες εκτός σπιτιού. 
Παράλληλα, προσφέραμε τεχνολογικές υπηρεσίες και γνώσεις σε μικρούς δήμους, ιδιαίτερα νησιωτικούς και ορεινούς, για την υποστήριξη των πολιτών σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Σε καθημερινή βάση, εντάσσουμε όλο και περισσότερες δράσεις, που αφορούν την καλή υγεία των πολιτών που μένουν σπίτι, την ψυχολογική υποστήριξη, την τεχνολογία με ψηφιακό πρόσημο και πολλές ακόμη καλές πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί στους δήμους της χώρας. Οι δήμοι είναι σήμερα το μοναδικό αποκούμπι όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη να κρατηθούν από κάπου. «Κανένας μόνος του, απέναντι στον κορονοϊό», είναι ένα από τα συνθήματα μας ως ΚΕΔΕ. 

- Δεδομένων των δυσκολιών που φέρνει η κρίση του κορονοϊού στην οικονομία, πόσο θα επηρεαστεί η αυτοδιοίκηση και κατά πόσο θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς; 
Είναι σε όλους γνωστό ότι η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δήμων, είναι μειωμένη κατά 60% από τους λεγόμενους ΚΑΠ, Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Σήμερα, όλοι οι δήμοι απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία και την κάλυψη του ελλείμματος από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών. 
Ακόμη, επίσπευση πρόσληψης προσωπικού είναι αναγκαία για την κάλυψη των νέων αναγκών στους τομείς της πληροφορικής, της διευρυμένης δομής «Βοήθεια στο σπίτι», της αγοράς και διανομής υλικού προστασίας (γάντια, μάσκες) για το προσωπικό των δήμων. Ομως, όπως λένε, «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η κρίση του κορονοϊού έφερε και δύο μεγάλες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μείωσε τη χρονοβόρα γραφειοκρατία. Με συνθήκες «fast track» παίρνονται πλέον πολλές αποφάσεις χρονοβόρες και μπήκε πολύ γρήγορα ένας νέος ψηφιακός κόσμος στην υπηρεσία των πολιτών σε θέματα τηλεϊατρικής, τηλεφροντίδας ευπαθών ομάδων, εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες. 
Θα ήθελα να θέσω στο επόμενο συμβούλιο της ΚΕΔΕ το θέμα της δημιουργίας στους δήμους χώρου για εκτέλεση ψηφιακών εργασιών από πολίτες που δεν έχουν τα αναγκαία μηχανήματα (computer, εκτυπωτή) στο σπίτι τους ή αγνοούν τον χειρισμό για περάτωση εργασιών που γίνονται μόνο μέσω της νέας τεχνολογίας. Φυσικά, με κανόνες υγιεινής και προστασίας όλων των εμπλεκομένων. 

- Αν δεχθούμε ότι το 2020 είναι πλέον ένα μεταβατικό στάδιο λόγω του κορονοϊού, πώς βλέπετε την αυτοδιοίκηση από το 2021 και έπειτα στην Ελλάδα; 
Είναι γεγονός ότι το μεταβατικό στάδιο λόγω κορονοϊού, θα είναι πολύ δύσκολο για όλους μας. Και στην οικονομία της χώρας, και στον τουρισμό και στους περισσότερους παραγωγικούς φορείς. Ιδιαίτερα, στην περιοχή μας, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά. Η επόμενη μέρα, όπως λέγεται, για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να είναι μια μέρα «επανεκκίνησης», παίρνοντας ώθηση και ενέργεια από την τεράστια παρακαταθήκη των 200 ετών, από την επανάσταση του 1821. 
Οι σημερινοί ήρωες, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, σώματα ασφαλείας αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη που δίνουν καθημερινά τον αγώνα, δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους προγόνους τους ήρωες του 1821. 
Μας δίνουν δύναμη, μας εμψυχώνουν, να μείνουμε όρθιοι και να κάνουμε στις δικές μας μικρές επαναστάσεις, που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας: από την ψηφιοποίηση και την παιδεία, μέχρι την υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Μια νέα και πιο λαμπερή Ελλάδα φέρνει το 2021, με την τοπική αυτοδιοίκηση φορέα ανάπτυξης και αλλαγής.

 - Σε ποιους τομείς θα πρέπει πλέον να πέσει το αναπτυξιακό βάρος για τη μετάβαση στη νέα εποχή; 
Για να μπορούν οι δήμοι να συνδράμουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στη νέα εποχή, θα πρέπει να ενισχυθούν στους τομείς, της τοπικής απασχόλησης, στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας των περιοχών τους, στην εκπαίδευση νέων καλλιεργειών, στην μεταποίηση και εμπορία των τοπικών προϊόντων, στο κομμάτι των υποδομών και φυσικά της τεχνολογίας. Για να μπορέσει όμως η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει τη χώρα, πρέπει να βγει μπροστά με τους πολίτες συνοδοιπόρους και αρωγούς. Ως γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ,και έμπειρος αυτοδιοικητικός, θα στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τις τοπικές κοινωνίες να ανέβουν υψηλότερα σε όλα τα επίπεδα. Να αναδείξουν όλα εκείνα τα ανθρώπινα ιδανικά που μας διακρίνουν, όπως αλληλεγγύη, αγάπη στον συνάνθρωπο, και τις δεξιότητες της φυλής μας που μας ξεχωρίζουν όταν μεγαλουργούμε εκτός χώρας. Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι oι νέες τεχνολογικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν θα βοηθήσουν στην πιο άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών μας προβλημάτων. Θα ζούμε πλέον σε έναν ψηφιακό κόσμο, ενώ είμαστε αναλογικά πλάσματα. Η μόνη σταθερά θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία με νέες εμπειρίες θα βρίσκεται πιο αποτελεσματικά στο πλευρό των πολιτών. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, ισχυρότερη από ποτέ, θα συνεχίσει να διεκδικεί νέες καινοτόμες πολιτικές για την αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση για την κοινωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου