Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ CNN 8 πράγματα που θα αλλάξουν στα ταξίδια μετά τον κορονοϊό

Θα επηρεαστεί στο μέλλον ο τουρισμός και ο τρόπος που ταξιδεύει ο κόσμος μετά τον κορονοϊό; Μια πρώτη απάντηση προσπαθούν να δώσουν οι ειδικοί, μέσω του CNN και καταλήγουν σε 8 πράγματα που εκτιμούν ότι θα αλλάξουν στην μετά τον κορονοϊό εποχή. «Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει υπό την έννοια ότι ακόμα θα θέλει να πηγαίνει σε διάφορα μέρη. Αλλά αναγκαστικά θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για το τι θα κάνει», λέει ο Ανταμ Μπλέικ, καθηγητής Οικονομικών και επικεφαλής έρευνας στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Bournemouth της Βρετανίας. «Και δεν θα χρειαστεί απλά να τους πείσουν ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν, αλλά θα πρέπει να δουν πραγματικές αλλαγές που γίνονται ώστε να είναι ασφαλέστερα τα ταξίδια».


 1) Οι κρουαζιέρες θα είναι πιο φθηνές, αλλά δύσκολα θα επιλέγονται 
Οι τιμές στις κρουαζιέρες θα πέσουν εκτιμά ο Κρίστοφερ Αντερσον, καθηγητής στα τουριστικά του Cornell. Η πρόκληση θα είναι η προσέλκυση νέων πελατών, μετά τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα για τα κρούσματα κορονοϊού στα κρουαζιερόπλοια. Ο Αντερσον πρότεινε την αναδιάρθρωση ορισμένων από τα νέα πλοία που βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή, με μεγαλύτερες καμπίνες και λιγότερους επιβάτες. 

2) Καθαριότητα 
«Όλοι, είτε πρόκειται για κρουαζιερόπλοια ή ξενοδοχεία, θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζουν το περιβάλλον με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι πελάτες», λέει ο Αντερσον. Και αυτή η καθαριότητα θα πρέπει να είναι ορατή, λέει ο Γιαν Φράιταγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας τουριστικών αναλύσεων Lodging Insights. Αντισηπτικά χεριών παντού, απολυμάνσεις επιφανειών που να βλέπουν οι πελάτες για να αισθάνονται ασφαλείς. 

3) Οι τιμές των ξενοδοχείων θα πέσουν 
Ιστορικά, σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όπως το 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή μετά το τέλος της ύφεσης το 2009, χρειάστηκε χρόνος για να ανακάμψουν οι τιμές δωματίων, λέει ο Φράιταγκ. 

4) Προτίμηση στα ξενοδοχεία 
Ο Αντερσον εκτιμά επίσης ότι οι τουρίστες θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στα ξενοδοχεία παρά στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb. «Θα επιζητούν την ασφάλεια των πρωτοκόλλων καθαρισμού που προσφέρουν τα ξενοδοχεία», λέει ο Αντερσον. 

5) Φθηνότερα αεροπορικά και πιο άδειες πτήσεις 
Επίσης εκτιμάται ότι ο κόσμος θα αισθάνεται πιο άνετα να ταξιδεύει αεροπορικώς, εάν τα αεροπλάνα είναι πιο άδεια. «Αν θέλουμε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα οι αεροπορικές θα πρέπει να πετάνε με άδεια τη μεσαία θέση και πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι», λέει ο Αντερσον. 

6) Τα επαγγελματικά ταξίδια είναι αυτά που θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη των αεροπορικών 
Παρόλο που πολλές εταιρείες θα προτιμούν να κάνουν τις συσκέψεις τους online, η ανάγκη για εκ του σύνεγγυς συναντήσεις θα παραμείνει, οπότε και τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι μια ανάσα για τις αεροπορικές. 

7) Οι αεροπορικές μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις κρατήσεις 
Ο Αντερσον εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι λιγότερο αυστηρές με τις ακυρώσεις και τις αλλαγές των εισιτηρίων, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον. «Το 2021, θα επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο, εκτιμώ». 

8) Βιωσιμότητα 
Το βασικό συμπέρασμα από αυτή την κρίση; Η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που ήταν σημαντικά ακόμη και πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός, λέει ο Πίτερ Γκρίνμπεργκ, ταξιδιωτικός παραγωγός. Ο υπερτουρισμός, και το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον ήταν από τα πιο σημαντικά θέματα πριν από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό με πολύ πιο υπεύθυνο και ηθικό τρόπο όταν η κρίση τελειώσει», λέει ο Γκρίνμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου