Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

«Κέντρο Ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας» το παλιό Δημοτικό Σχολείο

Την έγκριση δαπάνης και τη δέσμευση πίστωσης συνολικού ποσού 472.060 ευρώ υπέγραψε ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, για την υλοποίηση του έργου «Κέντρο Ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας», το οποίο κατανέμεται στα έτη 2020 και 2021 ως εξής: για το 2020 η πίστωση είναι 200.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των 272.060 για το 2021.

Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «ΦιλόΔημος» και νυν «Αντώνης Τρίτσης» και προβλέπει την αξιοποίηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ίκλαινας ως Κέντρου Ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής που γίνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Ως γνωστόν, η Ίκλαινα είναι από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις, καθώς πρόκειται για μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Μέχρι σήμερα οι ανασκαφές στην περιοχή δείχνουν πως επρόκειτο για μεγάλη και ισχυρή πόλη, πρωτεύουσα ηγεμονίας που συνέχισε να ανθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής. Υπεύθυνος της ανασκαφής είναι ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι – St. Louis.
Αποκατάσταση και επισκευή
Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της δομικής ακεραιότητας, την προσθήκη κατ’ επέκταση, την αλλαγή χρήσης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ίκλαινας και τη μετατροπή του σε τοπικό κέντρο πληροφόρησης για την παρακείμενη αρχαιολογική ανασκαφή του μυκηναϊκού κέντρου που βρίσκεται στην Ίκλαινα.
Το κέντρο θα περιλαμβάνει χώρο ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της ανασκαφής, καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων/ παρουσιάσεων για συναντήσεις της ανασκαφικής ομάδας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Όπως σημείωσε και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, η επέμβαση στοχεύει στην ανάδειξη του κτηρίου ως σημείου αναφοράς του οικισμού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην προσέλκυση επισκεπτών με ενδιαφέρον στην ανασκαφή και την ιστορία της περιοχής. Κάθε αλλαγή και προσθήκη σέβεται την αρχιτεκτονική και ιστορική αξία του υφιστάμενου κτηρίου καθώς και τη γενική μορφολογία της περιοχής και την ιστορία της.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το κτήριο θα οργανώνεται σε δύο βασικούς χώρους, εκ των οποίων ο ένας θα φιλοξενεί έκθεση αντιγράφων από τα βασικά ευρήματα της ανασκαφής, ενώ ο άλλος θα χρησιμεύει ως αίθουσα εκδηλώσεων/ παρουσιάσεων.
Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών του κτηρίου και τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στη δομή του, θα γίνει μια νέα αυτόνομη κατασκευή, στο αριστερό άκρο της δυτικής όψης. Στο κλειστό της τμήμα θα στεγάζει χώρο υγιεινής κατάλληλο για ΑμεΑ, καθώς και μικρό χώρο με βασικό εξοπλισμό εξυπηρέτησης κουζίνας. Στο ανοιχτό τμήμα θα κατασκευασθεί στέγαστρο με καθιστικά στον περιβάλλοντα χώρο.
Εκθεσιακός χώρος
Λόγω της μικρής κλίμακας του εκθεσιακού χώρου, ο μουσειογραφικός σχεδιασμός θα είναι απλός, με καίρια παρουσίαση της πληροφορίας και χρήση εύληπτων μέσων. Τα αντίγραφα των αντικειμένων θα εκτίθενται σε περιορισμένο αριθμό προθηκών περιμετρικά της αίθουσας.
Σχετικά με την παρουσίαση, ο περιορισμένος χώρος θα λειτουργεί ως ευκαιρία δημιουργίας μιας προσιτής και διαφορετικής έκθεσης φιλικής προς τον επισκέπτη. Η ελεύθερη έκθεση των εκθεμάτων στο χώρο εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για αντίγραφα, έχει θετική επίδραση στο κοινό, προκαλώντας το να την εξερευνήσει με την αίσθηση της αφής και να περιηγηθεί χωρίς περιορισμούς.
Ο προτεινόμενος χώρος πολιτισμού θα απευθύνεται τόσο στους επισκέπτες όσο και στην τοπική κοινωνία, ενώ θα προσφέρεται για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων.
Συνολικά ο εκθεσιακός χώρος φιλοδοξεί, μέσω μιας σύντομης και περιεκτικής έκθεσης, να αναδείξει τη σημασία της ανασκαφής της Ίκλαινας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να αποτελέσει κλειδί για την αφήγηση της ιστορίας του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
Σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας της Ίκλαινας έχει προταθεί η έκθεση των εξής σε μορφή αντιγράφων: 10- 15 αγγεία, 4-5 ειδώλια και η πινακίδα της Ίκλαινας. Επίσης, πρόκειται να συμπεριληφθούν κάποιες φωτογραφίες και σχέδια της ανασκαφής.
Η πινακίδα της Ίκλαινας αποτελεί το επίκεντρο της έκθεσης και για το λόγο αυτό θα τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου, σε περίοπτη θέση. Τα ειδώλια θα ακολουθήσουν το ρυθμό των ανοιγμάτων του κτηρίου, ώστε να έχουν ικανές αποστάσεις μεταξύ τους και να είναι ορατά από τρεις πλευρές, αλλά και να δεσπόζουν στο χώρο, ακόμα και αν είναι μικρού μεγέθους. Τα αγγεία θα παρουσιάζονται σε ράφια, δίνοντας την εικόνα οικιακής και όχι μουσειακής οργάνωσης, προκαλώντας οικειότητα στον επισκέπτη.
Ο «τοίχος ανασκαφής» θα περιλαμβάνει σχέδια και φωτογραφίες από την πορεία της, επιτρέποντας στον επισκέπτη να την κατανοήσει, όπως και την οργάνωσή της στο χώρο.
Στο χώρο της εισόδου του εκθετηρίου προβλέπεται η δημιουργία ενημερωτικού info point, με δυνατότητα παροχής πληροφοριών για τις δραστηριότητες του Κέντρου Πληροφόρησης Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας, αλλά και ενημερωτικού και λοιπού έντυπου υλικού σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο και την ανασκαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου