Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Καναδοϊσραηλινό ντιλ για εκπαίδευση πιλότων

 


Νέα τροπή πήρε η υπόθεση της δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα, μετά τη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγα 24ωρα στην κυβέρνηση η καναδική εταιρεία CAE. 

Οπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, το βασικό πρόβλημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σήμερα είναι ότι τα υπάρχοντα αεροσκάφη με τα οποία ξεκινά και ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των ιπτάμενων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας –προτού μετακινηθούν σε πολεμικές μοίρες και εκπαιδευτούν με αεροσκάφη τύπου F-16 και Mirage– είτε έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα είτε θεωρούνται πεπαλαιωμένα.
 

Μεγάλος αριθμός από τα Τ6-Α Texan II, τα υφιστάμενα αμερικανικής προέλευσης μονοκινητήρια turboprop αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για το στάδιο της αρχικής εκπαίδευσης, είναι σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένα λόγω έλλειψης υποστήριξης και ανταλλακτικών. Από την άλλη, τα επίσης αμερικανικής κατασκευής δικινητήρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-2E Buckeye, με τα οποία ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ικαροι και νέοι ανθυποσμηναγοί, είναι σε υπηρεσία πάνω από 40 χρόνια. 

Το πρόγραμμα το διεκδικεί επίσης ο ισραηλινός κολοσσός Elbit Systems, προσφέροντας ένα πακέτο που περιλαμβάνει συντήρηση των μονοκινητήριων αεροσκαφών T-6, νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης (αν και δεν έχουν δεσμευθεί ότι θα πρόκειται για το ιταλικής κατασκευής M-346, που προσφέρουν οι Καναδοί), προσομοιωτές πτήσης, πακέτο ανταλλακτικών για συγκεκριμένες ώρες πτήσης ετησίως, αλλά και εκπαίδευση τεχνικών και των εκπαιδευτών της Πολεμικής Αεροπορίας στον νέο τύπο αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει το T-2. 

Οι Καναδοί προτείνουν την αντικατάσταση των Τ-2E Buckeye με νέα αεροσκάφη Jet M-346, με παράλληλη συντήρηση και αποκατάσταση αριθμού αεροσκαφών T-6A Texan, προσφορά εξομοιωτών για τη βελτίωση της εκπαίδευσης εδάφους, παροχή ανταλλακτικών, αλλά και εκπαίδευση των τεχνικών και των εκπαιδευτών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η βελτιωμένη προσφορά των Καναδών είναι, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα”, 100 εκατ. φθηνότερη από αυτή των Ισραηλινών και περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία της CAE με την ισραηλινή εταιρεία IAI, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στο αεροσκάφος M346.

Επιπλέον οι Καναδοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιό τους θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10 επιπλέον θέσεις εκπαιδευόμενων, τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να “πουλήσει” σε ξένες αεροπορίες. 

Με δεδομένο ότι η εκπαίδευση ενός πιλότου σε μαχητικά αεροσκάφη κοστίζει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, η Πολεμική Αεροπορία –με την πρόταση των Καναδών– θα μπορούσε να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της για τα επόμενα 20 χρόνια και ταυτόχρονα να έχει έσοδα περί τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως από την πώληση των θέσεων. Με αυτό τον τρόπο το κόστος του προγράμματος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τον λειτουργικό προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς να επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου