Του Γεωργίου Διαμαντάκη
Συνταξιούχου δικηγόρου
Μετά την ισχύ του Καλλικρατικού Νόμου (ΦΕΚ. 87Α/2010) και την αναγκαστική συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων, οι Πολεοδομικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν από το Κράτος στους νέους διευρυμένους δήμους. Όμως εξαιτίας της διοικητικής αδυναμίας των νέων δήμων να «σηκώσουν όλο αυτό το βάρος» και να υλοποιήσουν τις αρμοδιότητες αυτές, αλλά και άλλες που τους παραχωρήθηκαν και κυρίως λόγω ελλείψεων σε μέσα και υπαλλήλους, ο νόμος προέβλεπε μεταβατική περίοδο προσαρμογής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος για την απαραίτητη προετοιμασία.
Έτσι σταδιακά οι δήμοι και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους λειτούργησαν τις υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ) οι οποίες, εκτός των άλλων πολεοδομικών αρμοδιοτήτων, έχουν και την αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Έκτοτε έχει περάσει μία ολόκληρη δεκαετία και δυστυχώς κάποιες ΥΔΟΜ δεν έχουν ακόμη οργανωθεί και στελεχωθεί επαρκώς και δεν λειτουργούν κανονικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν υπερβολικά την έκδοση οικοδομικών αδειών με συνέπεια να ταλαιπωρούν και να αγανακτούν τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ανοικοδομήσουν τα ακίνητά τους, αλλά και τους μηχανικούς και τους άλλους επαγγελματίες του είδους που εμπλέκονται στις οικοδομικές εργασίες.
Την αφορμή για το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε αφενός η νομική επαγγελματική μου ενασχόληση με κάποιον πελάτη μου που κατάγεται από την Κορώνη και αγόρασε ένα οικόπεδο στον οικισμό «Μπούργος» για να χτίσει ένα σπίτι στη γενέτειρά του και αφετέρου η αγανάκτηση που αισθάνθηκα παρακολουθώντας τις απέλπιδες προσπάθειες του πολιτικού μηχανικού Καλαμάτας που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης και των σχεδίων για την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης μίας ισόγειας οικίας 100 τ.μ. στο ως άνω οικόπεδο. Σημειωτέο, ότι η αίτηση με τα απαραίτητα σχέδια, μελέτες και δικαιολογητικά υποβλήθηκαν στις 24 Μαρτίου 2020 και μέχρι σήμερα που γίνεται η δημοσίευση ήτοι μετά από 5 μήνες δεν έχει ακόμη χορηγηθεί και ποιος ξέρει πότε.
Λόγω αυτού του προβλήματος που αντιμετώπιζε ο πελάτης μου από επαγγελματικό και κοινωνικό ενδιαφέρον ερεύνησα το θέμα στον κύκλο των μηχανικών και διαπίστωσα, ότι ανάλογες ακραίες καταστάσεις και προβλήματα αντιμετώπισαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να έχουν, όταν ζητούν τη χορήγηση οικοδομικής άδειας ή εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια άπτεται οικοδομικών εργασιών από την συγκεκριμένη ΥΔΟΜ.
Στις σοβαρές και πρωτοφανείς αυτές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις το τμήμα οικοδομικών αδειών της ΥΔΟΜ του Δήμου Πύλου- Νέστορος απαντά, ότι τα προβλήματα αυτά οφείλονται αποκλειστικά στην μόνιμη σχεδόν υποστελέχωση και έλλειψη υπαλλήλων του τμήματος (το τμήμα αυτό λειτουργεί σήμερα με την προϊσταμένη- μηχανικό και έναν υπάλληλο- μηχανικό). Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες αιτίες, εκτός από την παραπάνω, οι οποίες καθιστούν την λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας προβληματική.
Όμως, όπως και να έχει, το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα, από τους πολιτικούς προϊσταμένους του δήμου, διότι δεν μπορούμε να ομιλούμε για ανάπτυξη και πρόοδο, για καταπολέμηση της ανεργίας, για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, για αποκέντρωση, για περιφερειακή ανάπτυξη και για άλλες επωφελείς προοπτικές για τον λαό και να υπάρχουν τέτοιες διοικητικές αγκυλώσεις και παθογένειες. Πιστεύω ότι η ευθύνη δεν πρέπει να αποδοθεί μονομερώς στη δημοτική αρχή. Θα πρέπει να επιμερισθεί αναλογικά στην Περιφέρεια και κυρίως στο κράτος, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά. Από την αρχή όταν εφαρμόστηκε το σχέδιο Καλλικράτης και να συγκροτηθούν τεράστιοι δήμοι σε έκταση και πληθυσμό όπως ο δήμος Πύλου- Νέστορος χωρίς να έχει προβλεφθεί προηγουμένως η ορθή οργάνωση, στελέχωση και οικονομική ενίσχυση των νέων δήμων, ανάλογα με το μέγεθός τους και την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που τους μεταβιβάστηκαν.
Αλήθεια, που βρίσκεται το σοβαρό και πολύπαθο πολεοδομικό ζήτημα της αναθεώρησης- τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Κορώνης που είχε συνταχθεί το έτος 1842 από τον Γάλλο γεωμέτρη Φρειδερίκου Ζερσέ και οι οικοδομικές άδειες που χορηγούνταν στο παρελθόν βασίζονταν σε μία τοπογραφική αποτύπωση του 1992 του τοπογράφου μηχανικού Τσώνη και αυτοψία της πολεοδομίας, και οι οποίες έπαψαν να εκδίδονται εδώ και αρκετά χρόνια λόγω της μη αναθεώρησης του ως άνω σχεδίου;
Προεκλογικά, η προηγούμενη δημοτική αρχή δημοσίευσε πανηγυρικά και με φωτογραφίες την υπογραφή της σχετικής μελέτης αναθεώρησης. Έκτοτε σιωπή. Νομίζω, ότι η σημερινή νέα δημοτική αρχή και ο φίλος δήμαρχος Τάκης Καρβέλας θα πρέπει να ενημερώσει τους δημότες της Κορώνης που βρίσκεται η μελέτη αυτή και πότε θα ολοκληρωθεί, διότι οι ενδιαφερόμενοι δεν δύνανται να ζητήσουν να εκδοθεί οικοδομική άδεια, ούτε νέας οικοδομής, ούτε και για προσθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου