Διαδικτυακή συνεδρίαση με συζήτηση για την ανάδειξη και υλοποίηση σοβαρών θεμάτων της Κορώνης πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Κορωναίων της Αθήνας “Παναγία η Ελεήστρια”.
Οπως αναφέρει, σημαντικό ρόλο στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση έπαιξε και η παρουσία του προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, τον οποίο και ευχαριστεί.
Τα μείζονος σημασίας θέματα που προσεγγίστηκαν κατά τη συνεδρίαση, από τα οποία κάποια βαίνουν ήδη προς την υλοποίησή τους, ενώ άλλα βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού ή των προτάσεων, ήταν, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος:
“1. Η πρόταση σχεδιασμού ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης του Μεσσηνιακού Κόλπου από τους τρεις δήμους (Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας και Μεσσήνης) Κιτριών - Πεταλιδίου, να συνεχιστεί μέχρι την Κορώνη. Οπως είναι κατανοητό η επέκταση αυτή θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την περιοχή μας, ούτως ώστε περιλαμβάνοντας όλη την έκταση του Μεσσηνιακού Κόλπου θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και παράλληλα θα ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία. Να επιτευχθεί ο στόχος, ώστε να γίνει η Κορώνη ένας μοναδικός αυθεντικός τόπος, όπου θα μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας βιοτικό επίπεδο στον κάτοικο και ταυτόχρονα μια ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη με όπλο την ταυτότητά της.
2. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της Κορώνης ως πόλης υπεύθυνης για την ανάδειξη των ωφελειών της μεσογειακής διατροφής. Στην τηλεδιάσκεψη των 7 χωρών που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 χρόνων από την εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στον κατάλογο της UNESCO και με τη σύμφωνη γνώμη όλων η Κορώνη ανέλαβε την προεδρία για το 2021.
3. Το έργο… βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων της Κορώνης.
4. Η φωταγώγηση του περιπάτου του Κάστρου στο βόρειο τμήμα της πόλης, που συνδέεται με την εικόνα της παραλιακής ζώνης και του βραχίονα του λιμανιού της Κορώνης.
5. Επίσπευση στο θέμα της στήριξης και επισκευής των ζημιών στο νότιο τμήμα του Κάστρου, ώστε να διασωθεί το επιβλητικό αυτό μνημείο, το οποίο είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με το ιστορικό παρελθόν, αλλά και το τουριστικό παρόν και μέλλον της Κορώνης.
6. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ανέγερσης του νέου σχολικού κτηρίου, με τα νέα σύγχρονα πρότυπα όπου θα λειτουργεί το Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης, αλλά και στην αξιοποίηση του παλαιού σχολικού κτηρίου με διαμόρφωση τέτοια, ούτως ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί συνολικότερα και στην ευρύτερη ακτίνα της παραλιακής ζώνης ο χώρος (Αρτάκι - ομαλή - μόλος), βάσει των αναγκών της πόλης μας, αλλά και όραμά μας είναι να δημιουργηθεί ένας πολιτισμικός πολυχώρος για την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας.
7. Η ανάγκη επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος πλέον αξιοποίησης του παραδοσιακού κτηρίου της Αξελού”.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Κορωναίων Αθήνας παρατηρεί ότι “η Κορώνη είναι η πόλη της ιστορίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, η πόλη του απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Εχει επωμιστεί από την UNESCO την υποχρέωση να αναδείξει σε παγκόσμια κλίμακα την αξία της μεσογειακής διατροφής. Δική μας υποχρέωση, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσουμε τον ιστορικό, φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της πόλης μας, ώστε μέσα από αυτή την αξιοποίηση να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. Χρειαζόμαστε, όμως, έργα και στοχευμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες θα καταστήσουν δυνατή την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της πόλης μας και την προσέλκυση επισκεπτών, αλλά και επενδύσεων. Ολοι κατανοούμε τα οφέλη από μία τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή μας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου