Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μεσσηνία: Επισκέψεις Διδασκάλου σε Τζάνε- Καλαμάκι και Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης


 Περιοχές της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συνοδεύοντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και κλιμάκιο στελεχών του εν λόγω υπουργείου αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης διενεργήθηκαν αυτοψίες στο τμήμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι και συγκεκριμένα στην περιοχή των αρχαιοτήτων, στο υλοποιούμενο στον Αγιο Ανδρέα της Αίπειας έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών, όπως επίσης στα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις δομικών στοιχείων τους.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όσο και ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, επισήμαναν την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, στην κατεύθυνση δρομολόγησης έργων και λύσεων σε προβλήματα.

ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Στην περιοχή των αρχαιοτήτων στο Πεταλίδι, στο σημείο διέλευσης του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, επισημάνθηκε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου με παράλληλη ανάδειξη των εν λόγω αρχαιοτήτων.
Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μέσα από την μελέτη της Περιφέρειας έχουν προταθεί δύο λύσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στους αρχαιολόγους του έργου. Οι λύσεις αυτές θα εξεταστούν από το ΚΑΣ μέσα στις προσεχείς ημέρες, προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να προκρίνει μία από αυτές.
"Εχουμε καταλήξει, επί της ουσίας, κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό” σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας ωστόσο πως “το δυστύχημα είναι ότι η αρχική μελέτη χάραξης του δρόμου δεν ήταν σωστή, με συνέπεια το έργο να μετρά πάνω από μια δεκαετία, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την αρχικά προϋπολογιζόμενη δαπάνη κατασκευής του. Μετά τις τρέχουσες εξελίξεις ωστόσο, εκτιμούμε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021” τόνισε ο Π. Νίκας.

ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΙΠΕΙΑΣ

Ακολούθησε επίσκεψη στον Αγιο Ανδρέα -στην Δημοτική Ενότητα Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης- όπου βρίσκονται εν εξελίξει εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας, στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου προϋπολογισμού περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ:

“Σε συνδυασμό με το έργο αποκατάστασης ζημιών από την κακοκαιρία ‘Ζορμπάς’ που εκτελείται στο Πεταλίδι, υλοποιούνται στο σύνολό τους τα έργα προστασίας στην δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Θα ακολουθήσουν τα έργα στην ανατολική πλευρά του Κόλπου, στις περιοχές της Μικρής Μαντίνειας και της Αβίας” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής τέθηκαν αιτήματα για παράλληλη διαμόρφωση του παραθαλάσσιου χώρου με σκοπό την αξιοποίησή του από τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, κάτι για το οποίο υπήρξε δέσμευση, όπως είπε ο Π. Νίκας.

ΚΟΡΩΝΗ

Στην Κορώνη, επόμενο σταθμό της περιοδείας, έγινε περίπλους του Κάστρου και διαπιστώθηκαν τα σημεία που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

“Η Περιφέρεια θα διαθέσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν και το έργο στερέωσης και αποκατάστασης θα ενταχθεί οπωσδήποτε στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027” σημείωσε ο περιφερειάρχης στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ για τις πρώτες σωστικές παρεμβάσεις σε τμήματα του κάστρου της Κορώνης, τα οποία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Επί τόπου, τέθηκε στον περιφερειάρχη και το θέμα της αποτροπής της κατάρρευσης του αρχοντικού Ταρσούλη – Αξελού, στην Κορώνη, για το οποίο ο Π. Νίκας δήλωσε ότι θα εξεταστεί από την Περιφέρεια μετά την επείγουσα δράση που απαιτείται για το κάστρο.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, υπέγραψε στην Κορώνη, με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Τάκη Καρβέλα, τη σύμβαση για τον δρόμο προς τα Λειβαδάκια, έργο προϋπολογισμού 241.000 ευρώ.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ

“Εμβληματικό” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας το Κάστρο της Μεθώνης, τελευταίο σταθμό της σημερινής επίσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι “μαζί με το κάστρο της Κορώνης αποτελούν μνημεία πανελλαδικής αλλά και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Αυτά τα δύο κάστρα αποτελούν έργα απόλυτης προτεραιότητας για την Π.Ε. Μεσσηνίας” σημείωσε.

Αναφορικά με τα προβλήματα καταπτώσεων τειχών και άλλων δομικών στοιχείων του μνημείου, τονίστηκε ότι θα απαιτηθεί άμεσα να εκπονηθούν μελέτες για σωστικές εργασίες και εργασίες συντήρησης του κάστρου και γι’ αυτό τον λόγο συμφωνήθηκε ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων γι’ αυτές, μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του υπουργείου Πολιτισμού:“Οσα χρήματα χρειαστούν θα διατεθούν από την Περιφέρεια, αν δεν υπάρξει άλλη πηγή χρηματοδότησης” τόνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, το έργο θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κατά τις επιτόπιες επισκέψεις του Π. Νίκα και του Γ. Διδασκάλου -συνοδευόμενων, μεταξύ άλλων, από τον βουλευτή Περικλή Μαντά και τους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, Οικονομικών και Διοίκησης Βασίλη Καπέλιο, Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά, Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, καθώς και τον πρόεδρο της “Αναπτυξιακής Μεσσηνίας” Τάσο Σαρδέλη- έγιναν συναντήσεις, τόσο με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, όσο και τον ομόλογό του Πύλου – Νέστορος Τάκη Καρβέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου