Το σχετικό ρεπορτάζ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με την κίνησή της αυτή, η Costamare θα γίνει η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία, που από την εμβληματική αγορά της Νέας Υόρκης θα έρθει στα «πάτρια εδάφη» για να αντλήσει κεφάλαια από Έλληνες επενδυτές. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια απόφαση που σπάει τα «ταμπού» και συνιστά μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η ελληνική αγορά των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Ταυτόχρονα η Costamare γίνεται εκείνη που ανοίγει το δρόμο και για αντίστοιχες κινήσεις από πλευράς και άλλων Ελλήνων εφοπλιστών, με εισηγμένες εταιρείες στη Wall Street.
Στο παρελθόν είχε βολιδοσκοπηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά φαίνεται ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Έτσι, η ισχυρή ναυτιλιακή, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο, και με αγοραία χρηματιστηριακή αξία 1,2 δισ. δολαρίων, έχει ήδη υποβάλει φάκελο στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με στόχο να αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές. Επί του παρόντος, ο φάκελος αυτός είναι στο στάδιο της απαιτούμενης αξιολόγησης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, οι οποίες και θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ομολογιακή έκδοση. Η οποία δεν αναμένεται να αργήσει, σε συνάρτηση βέβαια και με το γενικότερο κλίμα στις αγορές, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι βέβαιο ότι οι «μηχανές ζεσταίνονται» και πάλι για τα εταιρικά ομόλογα, καθώς πριν από την Costamare, θα αναλάβει τη σκυτάλη ένα από τα βαριά ονόματα στο επιχειρηματικό σκηνικό του τόπου. Πρόκειται για την πετρελαϊκή Motor Oil, συμφερόντων της κραταιάς οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Η Costamαre ιδρύθηκε πριν από 46 χρόνια από τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο πριν από 10 χρόνια.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η ναυτιλιακή είχε έσοδα 460,3 εκατ. δολάρια, προσαρμοσμένα κέρδη για τους κοινούς μετόχους (προ αποσβέσεων) 123,7 εκατ. δολάρια και καθαρά κέρδη 8,9 εκατ. δολάρια. Το συνολικό ενεργητικό της Costamare ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια, με τα αποθέματα ρευστότητας να διαμορφώνονται στα 209 εκατ. δολάρια, έναντι ενός χρέους, το μακροπρόθεσμο τμήμα του οποίου είναι περί τα 1,3 δισ. δολάρια.
Το υπό έκδοση εταιρικό της ομόλογο, πέραν των άλλων μπορεί να ανοίξει κι άλλον έναν δίαυλο «επικοινωνίας», με το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη φορά, για τις εταιρείες των Ελλήνων εφοπλιστών που είναι εισηγμένες στη Wall Street. Το ποια μορφή θα πάρει αυτή η «διασύνδεση» (για παράδειγμα παράλληλη διαπραγμάτευση και στις δύο αγορές) είναι κάτι που θα το κρίνει ο πανδαμάτωρ χρόνος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου