Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονοµική Επιτροπή του δήµου ενέκρινε τα πρακτικά των επιτροπών διαγωνισµών και την ανάθεση των συµβάσεων στον προσωρινό µειοδότη, “Ηλιδα Σύµβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.”, για τη µελέτη αναθεώρηση σχεδίου πόλης Κορώνης, µε προεκτίµηση αµοιβής 51.919,34 ευρώ, και την τοπογραφική αποτύπωση του οικισµού, µε προεκτίµηση αµοιβής 59.052,44 ευρώ.
Στην τεχνική περιγραφή για τη µελέτη αναθεώρησης του σχεδίου επισηµαίνεται ότι “η περιοχή µελέτης αφορά έκταση 105,90 στρεµµάτων. Ο οικισµός προϋφίσταται του 1923. Το ρυµοτοµικό σχέδιο Κορώνης θεσµοθετήθηκε µε το από 3-4-1889 Βασιλικό ∆ιάταγµα, ενώ µε την υπ’ αριθµ. Τ.Υ. 8385/5208/25-8-1977 απόφαση Νοµάρχη (ΦΕΚ 497 ∆’/26-11-77) καθορίστηκε το κεντρικό τµήµα του εγκεκριµένου ρυµοτοµικού. Εντός του οικισµού οι κυρίαρχες χρήσεις των κτηρίων είναι η κατοικία και οι τουριστικές υποδοµές”.
Οσον αφορά τα σοβαρά προβλήµατα στην εφαρµογή του σχεδίου που θα λυθούν µε την αναθεώρηση, σηµειώνεται: “Παρότι το ρυµοτοµικό σχέδιο της πόλης έχει σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες του δοµηµένου χώρου, λόγω της παλαιότητάς του έχουν προκύψει σηµαντικά προβλήµατα ως προς την εφαρµογή του. Συγκεκριµένα, σε πολλές περιπτώσεις η υπηρεσία αδυνατεί να προβεί στη θεώρηση των ρυµοτοµικών γραµµών, καθώς παρατηρούνται: Ασυµφωνίες στην ταύτιση σταθερών σηµείων του εγκεκριµένου ρυµοτοµικού σχεδίου µε την πραγµατική τους θέση και µεγάλες αποκλίσεις στις αποστάσεις των χαράξεων από σταθερά σηµεία µεταξύ του σχεδίου και των πραγµατικών µετρήσεων. Κατά συνέπεια, η υπηρεσία αδυνατεί να εγκρίνει ασφαλώς και να εφαρµόσει το σχέδιο πόλης µε αποτέλεσµα τόσο οι λοιπές υπηρεσίες του δήµου να αντιµετωπίζουν προβλήµατα στο σχεδιασµό και την υλοποίηση έργων υποδοµής, όσο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε να δεσµεύονται από παράλογες ρυµοτοµήσεις είτε να αδυνατούν να προβούν σε έκδοση οικοδοµικής άδειας”.
Στο ίδιο κείµενο αναφέρεται ότι “στόχοι της µελέτης αναθεώρησης του ρυµοτοµικού σχεδίου είναι: Η προσαρµογή του εγκεκριµένου σχεδίου στην υφιστάµενη κατάσταση που παρουσιάζει σηµαντικές αποκλίσεις και καθίσταται ανεφάρµοστο σε µεγάλο βαθµό. Η προσαρµογή στις κατευθύνσεις του ΣΧΟΟΑΠ ως προς τις χρήσεις γης και τους όρους και περιορισµούς δόµησης. Η ενδυνάµωση-αναβάθµιση του οικισµού µε την αναγκαία γη για κοινωνικό εξοπλισµό-πολιτιστικές λειτουργίες, κοινόχρηστους χώρους, πράσινο και δίκτυα υποδοµής. Η αναγνώριση των στοιχείων ιστορικής µνήµης και η ενσωµάτωσής της στον οικιστικό ιστό. Η ανάδειξηαναζωογόνηση της αισθητικής και της λειτουργίας του δηµόσιου χώρου. Η επαύξηση των κεντρικών λειτουργιών και του πρασίνου. Η ρύθµιση της κυκλοφορίας και η πρόβλεψη πεζοδρόµων και χώρων στάθµευσης”. Γ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου