Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Αγόρευση εισαγγελέα σήμερα στη δίκη για το θάνατο 24χρονης στο Πολυλίμνιο

 Με την αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας η δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό, στις 13 Αυγούστου 2016, μιας 24χρονης κοπέλας από την Πάτρα και τον τραυματισμό της φίλης της, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο Πολυλίμνιο, όταν χτυπήθηκαν από βράχο σε κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή, ενώ είχε ξεσπάσει ξαφνική δυνατή βροχή. 

Κατηγορούμενοι είναι σύσσωμο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και οι νυν και τέως δήμαρχοι, Γιώργος Αθανασόπουλος και Γιώργος Τσώνης αντίστοιχα, για τα σοβαρά αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από υπόχρεο διά παραλείψεως. Επίσης, κατηγορούμενοι στην υπόθεση για τα ίδια αδικήματα είναι ο δασάρχης και ο διευθυντής Δασών, καθώς και στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

Η δίκη, μετά από δύο αναβολές (πέρυσι στις 14 Ιανουαρίου και φέτος στις 7 Απριλίου), ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου, και χθες, έπειτα από δύο συνεδριάσεις, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες 4 εκ των κατηγορουμένων (δύο πρώην δημοτικών συμβούλων, του δασάρχη και του διευθυντή Δασών), καθώς οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη οποιασδήποτε ευθύνης. 

Το Πολυλίμνιο, το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεσσήνης, είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση, ενώ δεν υπάρχει επίσημα φορέας διαχείρισής του. 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

Αν και, όπως ειπώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία από την πρόεδρο της έδρας, θραύσματα από βράχια και πέτρες είχαν ξαναπέσει το 2009, το 2013 και το Φεβρουάριο του 2016, μόνο έπειτα από το τραγικό δυστύχημα τοποθετήθηκαν πινακίδες στην είσοδο του Πολυλιμνίου, οι οποίες ενημερώνουν ότι η διαδρομή είναι επικίνδυνη και ο κάθε επισκέπτης κατεβαίνει με δική του ευθύνη. 

Με την απόφαση της δίκης αναμένεται εξάλλου να κριθούν θέματα αρμοδιοτήτων και περαιτέρω ευθυνών, και πιο συγκεκριμένα το κατά πόσον ο Δήμος Μεσσήνης έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει στους περιπατητές να το επισκεφτούν. Σύμφωνα πάντως με τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, πρόκειται για δασική έκταση, και εφόσον επίσημος φορέας διαχείρισης δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και κανένας για να εποπτεύσει το χώρο – ενώ κάποιες παρεμβάσεις που είχαν γίνει το 2004 από τον πρώην Δήμο Βουφράδος, είχαν γίνει με ειδική άδεια και οδηγίες από το Δασαρχείο Καλαμάτας. 

ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 

Η υπεράσπιση του Δήμου Μεσσήνης υποστηρίζει πως ναι μεν το Πολυλίμνιο βρίσκεται στα διοικητικά του όρια, αλλά ως δασική έκταση δεν του ανήκει – κι ούτε φάνηκε μέχρι και χθες, τόσο από την ακροαματική διαδικασία όσο και παλιότερα, να προκύπτει ότι έχουν παραχωρηθεί στο δήμο τα ιδιωτικά δικαιώματα χρήσης από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης είχε επικαλεστεί μετά το δυστύχημα τις ισχύουσες διατάξεις, για να υποστηρίξει ότι ο δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ποτάμια, ύδατα που έχουν αέναη ροή κ.λπ. Επομένως, δεν έχει κανένα λόγο, ούτε στο να αποκλείσει ούτε στο να επιτρέψει μετά το συμβάν την είσοδο, ούτε στο να παρέμβει. 

Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι την περίοδο μετά το δυστύχημα το Πολυλίμνιο παρέμεινε προσωρινά κλειστό, ενώ υπήρξε και πόρισμα του ΙΓΜΕ που το έκρινε επικίνδυνο για τους περιπατητές, επειδή με μια βροχή ή ένα σεισμό κρίθηκε ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών. Γι’ αυτό και είχαν τοποθετηθεί περίφραξη και προειδοποιητικές πινακίδες από το Δήμο Μεσσήνης. Παρ’ όλα αυτά αρκετός κόσμος συνέχισε και συνεχίζει να το επισκέπτεται, παρά τις προειδοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου