Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Κινητοποίηση από Κοινοτικό Συμβούλιο Χώρας για το Μουσείο

 


Αγωνιστική κινητοποίηση και πρωτοβουλίες σε κάθε κατεύθυνση (βουλευτές, υπουργό Πολιτισμού), για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, προγραμματίζει το Συμβούλιο Κοινότητας της πόλης. Η έναρξη του αγώνα θα γίνει με συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο προαύλιο του μουσείου την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί.
 

Το Συμβούλιο της Κοινότητας καλεί “όλους τους συμπολίτες και συνδημότες μας να είναι εκεί, για να δείξουμε την θέληση και αποφασιστικότητά μας, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κτηριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του μουσείου. Προσκαλούμε, επίσης, τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας, τον δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου μας, να τοποθετηθούν ενώπιον των συμπολιτών μας, να δικαιολογήσουν τις απορρίψεις της μελέτης και να δεσμευτούν για την οριστική επίλυση του ζητήματος”. 

Ενημερώνει, επίσης, ότι “ως Κοινοτικό Συμβούλιο, δρομολογούμε παράλληλα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να της εκθέσουμε τις απόψεις μας ώστε να έχουμε και την επίσημη άποψη του υπουργείου για το εν λόγω ζήτημα”. 

Το Συμβούλιο επισημαίνει πως “η πρόσφατη απόρριψη για δεύτερη φορά του έργου κτηριακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, για να γεμίσει φόβους την τοπική μας κοινωνία, ότι ίσως στην ουσία να μην υπάρχει πρόθεση να γίνει το έργο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, παρ’ όλη τη σπουδαιότητά του, εδώ και χρόνια απαξιώνεται, υποβαθμίζεται, η επισκεψιμότητά του μειώνεται συνεχώς και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται γενικότερα η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας. Ως Κοινοτικό Συμβούλιο, αποφασίσαμε ομόφωνα να αποκαταστήσουμε με κάθε τρόπο την πρωτοφανή αδικία που συμβαίνει στον τόπο μας με απαράδεκτες ολιγωρίες και προχειρότητες”. 

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ 

Σε ανακοίνωσή του όπου το Συμβούλιο της Κοινότητας Χώρας παρουσιάζει τη θέση των μελών του, κάνει λόγο για “μια μεσσηνιακή εκδοχή του γεφυριού της Αρτας”, όσον αφορά την κτηριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του μουσείου. 

Αφού αναφέρει ότι το μουσείο “ιδρύθηκε το 1969 προκειμένου να φιλοξενήσει τα ευρήματα του Ανακτόρου του Νέστορα που προέκυψαν από την αρχαιολογική σκαπάνη των αρχαιολόγων Σπύρου Μαρινάτου και Carl Blegen στον λόφο του Εγκλιανού, μόλις 3 χιλιόμετρα δυτικά της Χώρας”, μεταξύ άλλων, παρατηρεί:

 “Μισό αιώνα τώρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Χώρα και τους κατοίκους της, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών δεδομένου ότι φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και τη Μυκηναϊκή Περίοδο. 

Στα πενήντα δύο χρόνια ζωής του, ενώ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, το Μουσείο εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η διαγνωσμένη ανάγκη για την ανακατασκευή του κτηρίου, αφού πλέον δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του αλλά ούτε και στη σύγχρονη αντίληψη περί διαλόγου με την κοινωνία”. 

Οσον αφορά το έργο και την απόρριψη της χρηματοδότησής του, σημειώνει: “Ανταποκρινόμενη, έστω με καθυστέρηση, η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις διαδικασίες κτηριακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του μουσείου, προκειμένου να το εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το οποίο έγινε δύο φορές, για να ακολουθήσει και τις δυο η απόρριψη του έργου! Η αιτιολόγηση της απόρριψης, τουλάχιστον τη δεύτερη φορά, δείχνει απαράδεκτη προχειρότητα από την πλευρά των υπευθύνων, που εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς σε μας αλλά και στην τοπική κοινωνία, για το κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να γίνει τελικά αναβάθμιση του Μουσείου”. 

Το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι “το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι για εμάς μόνο ένα κτήριο που φιλοξενεί τον ανεκτίμητο και με διεθνή ακτινοβολία αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, αλλά ένα ορόσημο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά, συνδέοντάς το με την τοπική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη”. 

Τέλος, καλεί “άμεσα όσους εμπλέκονται να πράξουν με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να γίνει ένταξη της μελέτης και να χρηματοδοτηθεί η κτηριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του μουσείου, που σε συνδυασμό με τις δικές μας προσπάθειες θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου