Σε καθαρτήρια «εναγική» πυρά σε ιερό των ελληνιστικών χρόνων, στην περιοχή του Σταδίου της αρχαίας Μεσσήνης, ήλθε στο φως µεγάλος αριθµός πυρακτωµένων σπόρων κρασοστάφυλου (vinis vivifera) µαζί µε σπόρους ελιάς (olea europea), κουκουνάρας (pinus pinea), αµύγδαλου (amygdalus communis), κάστανου (castanea sativa) και σύκου, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εργαστήριο του CNRS στη Γαλλία και τα αποτελέσµατα δηµοσιεύτηκαν σε σχετική µελέτη από τη Φραγκίσκη Μεγαλούδη.
Οι αµφορείς µε το πολύτιµο «µεθυστικό» περιεχόµενό τους, οι οποίοι έφταναν στην αρχαία Μεσσήνη από τα παραπάνω σηµαντικά κέντρα παραγωγής κρασιού, κυρίως από τη Ρόδο και την Κνίδο και όχι την πιο απόµακρη Θάσο, έφεραν στις λαβές τους σφραγίσµατα µε τα ονόµατα των αρµόδιων αρχόντων και των κατασκευαστών, καθώς και τα ονόµατα των πόλεων προέλευσης συνοδευόµενα από ποικίλα σύµβολα. Τα σφραγίσµατα αυτά µελετήθηκαν από τους συνεργάτες µου στην ανασκαφή της Μεσσήνης, Κατερίνα Τζαµουράνη και Τάσο Ζόµπολα, και δηµοσιεύονται από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.
Οι εµπορικού χαρακτήρα σχέσεις γενικώς της Μεσσηνίας µε τα ∆ωδεκάνησα και τη Μικρά Ασία ήταν συνεχείς και εντατικές, παρά τις δυσχέρειες της απόστασης και τους κινδύνους διάπλου του Αιγαίου και περίπλου της Πελοποννήσου, καθώς ο ισθµός της Κορίνθου δεν είχε ακόµη διανοιχθεί. Τις σχέσεις αυτές επιβεβαιώνει τόσο η παρουσία των αµφορέων µε τα επώνυµα κρασιά από τις παραπάνω περιοχές όσο και οι επιγραφές µε ευχές για εύπλοια στους βράχους του υπήνεµου όρµου Γραµµένο στο νησί της Πρώτης, χαραγµένες εκεί από ναυτικούς εµπορικών πλοίων, προερχόµενων από πόλεις των µικρασιατικών ακτών. Το λιµάνι στο οποίο έδεναν και ξεφόρτωναν τελικά τα προϊόντα τους τα πλοία ήταν η Κυπαρισσία, από όπου έφταναν οδικώς στην αρχαία Μεσσήνη και οι αµφορείς µε τα εκλεκτά κρασιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου