Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Εκδήλωση για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου

 Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ο ζωτικός μύθος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου» οργανώνει την Παρασκευή στις 7 μ.μ. το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» στο art-bar “Βassaviola” (Παπάζογλου 29, Ιστορικό Κέντρο), στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Παλιγγενεσία. Ομιλητής θα είναι ο Μελέτης Μελετόπουλος (διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Καούνης. Tην επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος. Οπως τονίζεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης: «Λίγοι γνωρίζουν ότι μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ο Ιμπραήμ παρέμεινε στην Ελλάδα άλλον ένα χρόνο. Εκκένωσε την Πελοπόννησο στις 5 Οκτωβρίου 1828 λόγω της άφιξης του Γάλλου στρατηγού Μαιζών τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

Οταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828, ο Ιμπραήμ ήταν ακόμη εκεί (και για ακόμη εννέα μήνες). Ακόμη και μετά την ναυμαχία, ο Σουλτάνος αρνήθηκε την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Μόνο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού και την προέλασή του μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης, το καλοκαίρι του 1828, ο Σουλτάνος υπέκυψε και υπέγραψε τη Συνθήκη της Ανδριανούπολης στις 14 Σεπτεμβρίου 1829. Με αυτήν, που προέβλεπε ρητά την Ελληνική Ανεξαρτησία, φτάσαμε στη Συνθήκη του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1830, με την οποία ιδρύθηκε το Ελληνικό Κράτος. Έχει υποβαθμιστεί ο στρατιωτικός παράγοντας στην εξέλιξη του Αγώνα. Μονομερώς προβάλλεται ο διπλωματικός και πολιτικός παράγοντας ως ο καθοριστικός παράγοντας για την ευτυχή κατάληξη του 9ετούς αιματηρού απελευθερωτικού αγώνα. Αναδεικνύεται σε ''σωτήρια'' η παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, παραγνωρίζεται η καθοριστική συμβολή του Ρωσο-τουρκικού πολέμου (1828-1829). 

Δε γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πολεμικές συγκρούσεις των δύο επόμενων ετών μετά το Ναβαρίνο. Δε δίνεται απάντηση στο ερώτημα αν θα χρειαζόταν η ξένη επέμβαση στο εφικτό σενάριο ήττας του Κουταχή στην Αττική από τον Καραϊσκάκη την άνοιξη του 1827 (αν δεν πέθαινε) και καθόδου του στον Μοριά όπου σε συνεργασία με τον Κολοκοτρώνη θα αντιμετώπιζαν τον Ιμπραήμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου