Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Κακοδιαχείριση και σπατάλη οδηγούν σε άδικες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στο Δήμο Πύλου – Νέστορος

 


Ο Δήμος Πύλου το 2005 και 2006 αποφάσισε να πάρει τα απορρίμματα των όμορων Δήμων Κορώνης, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων και να επωμισθεί Κόστος χωρίς Όφελος. Έκτοτε τα απορρίμματα κάνουν ταξίδι 30- 50 χιλιομέτρων από όλες τις πόλεις και χωριά και καταλήγουν στην τοποθεσία Άγιος Νικόλαος στην Πύλο. Παρότι υπήρχαν χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης στην Κορώνη και στην Χώρα για πολλά χρόνια πριν, αλλά και αλλού, ενώ ΧΑΔΑ, ήταν και ακόμα είναι, ο Άγιος Νικόλαος κάνουμε τα απορρίμματα βόλτα ξοδεύοντας πολλά χρήματα για καύσιμα. Οι αρμόδιοι κρύβονταν για δεκαετίες πίσω από το δάκτυλό τους και οι πολίτες περίμεναν να γίνει μια είδους σοβαρή διαχείριση στην θέση Άγιος Νικόλαος Πύλου. Ταυτόχρονα, έκτοτε πάνω 40 ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλα τα χωριά και τα ρέματα γεμίζουν από σκουπίδια.
 

Το 2008 στον Άγιο Νικόλαο για να δείξουν ότι κάτι κάνουν, αποφάσισαν να τα μπαλιάζουν σε νάυλον λευκές μπάλες και αγοράσαμε το μηχάνημα που λεγόταν μπαλοποιητής. Μέχρι και το 2012 που λειτουργούσε υπήρχαν διαρκείς παρατάσεις του έργου. Ύστερα όταν μαζεύτηκαν χιλιάδες μπάλες επί εποχής του κ. Καφαντάρη σπάσανε οι μπάλες τα έχυσαν κάτω, και τα έκαψαν σε “τυχαίες πυρκαγιές” και μετά τα σκέπαζαν με χώμα. Μετά πληρώσαμε 1.500.000 ευρώ για να κάνουμε δικό μας Εργοστάσιο Διαχείρισης (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ), τα μηχανήματα του οποίου όμως κάθονται και σκουριάζουν έξι χρόνια τώρα. Δεκαπέντε χρόνια υποκρισίας, σπατάλης και προσβολής των Πολιτών και του Περιβάλλοντος παρότι που Λεφτά Υπήρξαν και για Μπαλοποιητή και για Μηχανήματα της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ. Τίποτα από αυτά όμως δεν λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Τα χρήματα που δόθηκαν για δεκαπέντε έτη, ποτέ δεν έπιασαν τόπο, μόνο έβγαλαν χρήματα οι εργολάβοι και οι υποστηρικτές τους. 

Το 2020 ο κ. Καρβέλας (νυν Δήμαρχος) μαζί με τον κ. Καφαντάρη (τέως Δήμαρχο), έδωσαν παράταση του έργου στον εργολάβο της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ για άλλα δύο χρόνια. Η παράταση δόθηκε δήθεν για να ολοκληρωθεί το έργο. Ο Εργολάβος δεν έχει φανεί ποτέ και η παράταση δόθηκε για μην κάνει τίποτα και να χαθούν οι ευθύνες μέσα στην λήθη του χρόνου. Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι πλέον υπέγραφαν να στέλνει ο Δήμος τα απορρίμματα του στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην θέση Παλαιόχουνι στην Μεγαλόπολη. 

Έτσι το εργοστάσιο της Πύλου δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και τα χρήματα τα πέταξαν στα σκουπίδια. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Καρβέλας ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον προηγούμενο μήνα να αυξήσει τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας κατά 50% για το 2022 και το πέτυχε σε συνεργασία με την παράταξη του κ. Κανάκη. Προς τιμήν τους ο κ. Βουγιούκας Θεόδωρος από την παράταξη του κ. Δημάρχου και ο κ. Μπλάνας Παναγιώτης από την παράταξη του κ. Κανάκη δεν ψήφισαν. Ο τελευταίος μάλιστα διεγράφη για την ορθολογική του στάση. Η παράταξη του κ. Καφαντάρη δεν ψήφισε την αύξηση αλλά εμμέσως την στήριξε αφού έλειπαν σύμβουλοί του και η απόφαση πέρασε με 12 υπέρ και 10 κατά στους 27 Δημοτικούς Συμβούλους. Εαν δεν έλειπαν τρεις Σύμβουλοι του κ. Καφαντάρη η απόφαση των αυξήσεων δεν θα περνούσε. 

Οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι του Ενιαίου πλέον Δήμου Πύλου Νέστορος κ. Καφαντάρης (εννέα έτη) και κ. Καρβέλας (δύο έτη) δεν έχουν ακόμα εκπονήσει ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων. Το αντίθετο μάλιστα ο κ. Καρβέλας εκπόνησε Μελέτη το 2021 και θέλει να κάνει Πράσινο Σημείο και να πάρει περίπου 800.000 ευρώ από το κράτος και την Ευρωπαική Ένωση για να συνεχίσει την σπατάλη. Αυτό δε το Πράσινο Σημείο προτείνει να εγκαταστασθεί στον Άγιο Νικόλαο δίπλα στο εργοστάσιο που σκουριάζει. Δηλαδή η Ελληνική Πολιτεία να πληρώσει και δεύτερο εργοστάσιο, ίδιο με το προηγούμενο που θα έκανε διαλογή με την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, να το ονομάσουμε τώρα Πράσινο Σημείο και να πληρώνουμε και 85 ευρώ τον Τόνο για ένα τρίτο, αυτό της ΤΕΡΝΑ στην Παλαιοχούνι. 

Είναι σαν να αγοράζει με επιδοτήσεις από το κράτος ένας Αγρότης δύο τρακτέρ και να μην τα χρησιμοποιεί για να φρεζάρει, αλλά να ενοικιάζει το Τρακτέρ του γειτονά του. Με άλλα λόγια πετάμε λεφτά, κάνουμε ανακύκλωση ανίκανων δημάρχων και κοροιδεύουμε τον κόσμο ενόσω αυξάνουμε τα Δημοτικά Τέλη αφού ο Λαός συνεχίζει και μαγεύεται από τους Ανίκανους……. 

Εμείς ως Δημοτική Παράταξη ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ κάνουμε διαρκώς προτάσεις για να σταματήσουν να ξοδεύουν και να χρεώνουν τον Λαό. Τις προτάσεις αυτές δεν τις συζητούν καν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι και εμείς τις παρουσιάζουμε στον Λαό του Δήμου Πύλου Νέστορος μέσα από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Συγκεκριμένα, 

1. Προτείνουμε την άμεση δημιουργία Σταθμού Συμπίεσης και Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΣΜΑ) ανάμεσα Σουληνάρι – Μεσοπόταμο – Καζάρμα. Η θέση αυτή είναι στα βόρεια του Δήμου, είναι κεντροβαρική και πάνω στον άξονα που θα κατευθύνονται τα απορρίμματα προς Παλαιόχουνι. Τα απορρίμματα από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Κορώνης δεν χρειάζεται να πηγαίνουν 45 χιλιόμετρα νότια στον Άγιο Νικόλαο για να συμπιεστούν και μετά 20 χιλιόμετρα βόρεια προς Παλιόχουνι και να κάνουμε διπλά χλιόμετρα. Σε κάθε δρομολόγιο θα εξοικονομούνται καύσιμα και ώρες οδήγησης και καταπόνησης των απορριμματοφόρων, έξοδα συντήρησης κ.λπ., και θα γλιτώνουμε περίπου 40 χιλιόμετρα σε κάθε δρομολόγιο. Τα απορρίμματα θα κινούνται προς Λογγά και Αμπελόκηπους - Πλατανόβρυση – Χανδρινού μια απόσταση 30 χιλιομέτρων. Το ίδιο με τα απορρίμματα από Χώρα, θα πηγαίνουν από Μεταμόρφωση, Βλαχόπουλο και θα βγαίνουν Καζάρμα μια απόσταση 18 χιλιομέτρων. Το Ρωμανού, Κορυφάσιο θα ανεβαίνει προς Ίκλαινα Γλυφάδα, Κρεμμύδια προς Σουληνάρι απόσταση μόνο 13 χιλιόμετρα. Εξοικονόμηση θα υπάρχει ακόμα και για τα απορρίμματα από Πύλο και Μεθώνη αφού θα αποφεύγεται ο Αγιος Νικόλαος ο οποίος πρέπει να κλείσει. Η επιβάρυνση στους δρόμους της Πύλου θα σταματήσει. 

2. Μέχρι να αρχίσει Μεταφορά προς Παλαιόχουνι, προτείνουμε να ζυγίζονται τα απορρίμματα που πάνε κάθε ημέρα στον Άγιο Νικόλαο για να πληρώσουμε πρόστιμο επί αληθινών απορριμμάτων. Αλλιώς κινδυνεύουμε να μας χρεώσουν 20 ευρώ τον τόνο για 12.000 τόνους που λένε ότι θα στείλουμε στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ. Στην εισήγηση του Δημάρχου για αύξηση των δημοτικών τελών δεν γίνεται καν μνεία για το πρόστιμο ταφής απορριμμάτων που όλοι οι Δήμοι θα κληθούν να πληρώνουν από 1/1/2022. Έτσι ο Δήμαρχος κάνει παράνομη και αζύγιστη ταφή απορριμμάτων από 1/1/2022. Το πρόστιμο αυτό θα το πληρώσουμε έως ότου αγοράσουμε νταλίκες που θα πηγαίνουν τα απορρίμματα στην Παλαιόχουνι. Μέχρι σήμερα, η προμήθεια των φορτηγών συμπιεστών δεν έχει γίνει και μπορεί να πάρει μήνες η προμήθειά τους. 

3. Προτείνουμε την Άμεση αγορά δύο συμπιεστών –νταλικών για την μεταφορά των απορριμμάτων από το ΣΣΜΑ Καζάρμας στην Παλαιόχουνι. Η μεταφορά ενώ αποφασίστηκε από τον Δήμο και αυξήσανε και κατά 50% τα δημοτικά Τέλη γνωρίζουν ότι δεν έχουν τα μέσα για να τα μεταφέρουν. Άρα είναι εις γνώση τους ότι τα αυξημένα τέλη δεν είναι ανταποδοτικά και αυτή είναι άλλη μια παρανομία του κ. Καρβέλα. Τα λεφτά θα τα πληρώνει ο κόσμος για να πάνε υποτίθεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας στην Παλαιοχούνι, αλλά ο Δήμαρχος και η παρέα του θα τα θάβουν στον Άγιο Νικόλαο. Ρωτάμε λοιπόν, Εισαγγελέας στην Καλαμάτα Υπάρχει άραγε? 

4. Προτείνουμε χρήση των αυξημένων δηλωθέντων τετραγωνικών για να αυξηθεί η φορολογική βάση αντί να αυξάνουμε τους συντελεστές χρέωσης των Δημοτικών Τελών. Ο Δήμος να κάνει οργανωμένη καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών και να δηλωθούν όλες οι ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Χιλιάδες τετραγωνικά θα δηλωθούν φέτος στα νέα Ξενοδοχεία και χώρους της Costa Navarino στην Γιάλοβα. Ο Δήμος θα έχει αυξημένα δημοτικά έσοδα από αυτά τα δηλωθέντα τετραγωνικά δεν χρειάζεται να αυξήσει και τα τέλη στους πολίτες. 

5. Προτείνουμε να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις Εστίασης να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων τους με αντάλλαγμα την μείωση των συντελεστών δημοτικών τελών τους. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας συμφωνία με τους Προμηθευτές τους για μείωση των συσκευασιών μιας χρήσης για παράδειγμα. Επιπρόσθετα, όποιος πελάτης παίρνει τον καφέ του σε δικό του δοχείο θα έχει έκπτωση. Επίσης πρέπει να μειώσουμε τα αποφάγια στα εστιατόρια και να δίνονται σε αγροτικές μονάδες για σίτιση σε γουρούνια και κοτόπουλα. Ότι περισεύει μπορεί να γίνεται κομπόστ. Με την κυκλική οικονομία θα έχουμε λιγότερα σκουπίδια και έσοδα για τις επιχειρήσεις. Κάτι ανάλογο γίνεται με τα καμμένα λάδια όπου επιχειρήσεις συμφωνούν μεταξύ τους να κάνουν ανακύκλωση. Χρειάζεται ένα Ολοκληρωμένο Δημοτικό Σχέδιο, Επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

6. Προτείναμε την συγχώνευση της ΔΕΥΑΠΝ με τον Δήμο και να εκμεταλλευθούμε τις διοικητικές συνέργιες στο Προσωπικό και το στόλο των αυτοκινήτων για την Ύδρευση, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την Πολιτική Προστασία και για άλλες εργασίες συντήρησης του Δήμου όπως ο Δημοτικός φωτισμός. Να σταματήσουν οι αναθέσεις συντήρησης του δημοτικού φωτισμού σε εργολάβους. 

7. Προτείναμε να επενδύσει ο Δήμος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταικά, μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα του Δήμου και να αυξήσουμε έτσι τα έσοδα του Δήμου. Μπορούμε να κάνουμε φωτοβολταικό στον Άγιο Νικόλαο πάνω από τα θαμένα απορρίμματα και να γίνει μόνιμη ανάπλαση του τοπίου με έσοδα για τον Δήμο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά στην στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Πύλο και στα Σχολεία του Δήμου. Μπορούμε να κάνουμε μικρά φράγματα και μικρά υδρο-ηλεκτρικά εργοστάσια στην Φαλάνθη - Χωματερό (Κλεισούρα), στην Στενωσιά και στο Μυρσινοχώρι. Οι κοινότητες θα έχουν ανάπτυξη και φθηνή ενέργεια ενώ ο Δήμος έσοδα. 

8. Επιπρόσθετα, ο Δήμος θα πρέπει να εκπονήσει ένα Ενεργειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για να γίνει ενεργειακά ουδέτερος μέχρι το 2040 δηλαδή να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και να καλύπτει όλες του τις ανάγκες για ηλεκτροδότηση του δημοτικού φωτισμού και των κτιρίων του Δήμου. Στάδια, σχολεία, δημαρχεία και κοινωνικές δομές θα πρέπει να γίνουν όλα ενεργειακά αυτάρκη κτίρια. 

9. Προτείναμε να κάνει διαπραγμάτευση ο Δήμος με Παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας για να ρίξουμε το κόστος ανά κιλοβατώρα ενέργειας. Επίσης, προτείναμε να μπει φραγμός στην σπατάλη του Δημοτικού φωτισμού ο οποίος καίει την ημέρα σε πολλές περιοχές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για το κόστος και την ζημιά στο περιβάλλον. Οι λαμπτήρες πρέπει να αντικατασταθούν με φωτοβολταικά στοιχεία χαμηλής κατανάλωσης. 

10. Προτείναμε να τοποθετήσει ο Δήμος ηλεκτρονικά ρολόγια καταμέτρησης του Νερού για να σταματήσουν οι αυθαίρετες χρεώσεις των πολιτών και να υπάρξει εξοικονόμηση στην σπατάλη νερού. Έτσι θα χρειαζόμαστε λιγότερο προσωπικό στην ΔΕΥΑΠΝ και θα ξοδεύουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστάσια. 

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος ξοδεύει πολλά χρήματα χωρίς λόγο. Άλλοι Δήμοι δεν αύξησαν τα Δημοτικά Τέλη παρότι θα πάνε και αυτοί τα απορρίμματά τους στην Παλαιόχουνι. Το ερώτημα λοιπόν στους διοικούντες είναι ΓΙΑΤΙ; Ο Δήμος Πύλου Νέστορος έπρεπε να είναι έτοιμος από το 2019, να έχει αγοράσει τα φορτηγά που χρειάζεται για την μεταφορά των απορριμμάτων και να έχει φτιάξει ήδη το Σταθμό Συμπίεσης και Μεταφόρτωσης κοντά στην Καζάρμα. Είμαστε διαρκώς πίσω από τα γεγονότα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πετάμε χρήματα σε καύσιμα κίνησης και πρόστιμα. Ο Δήμος είναι ανύπαρκτος στο Κεφάλαιο Ανακύκλωσης και μείωσης του όγου των απορριμμάτων. Χρειάζεται οργανωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, Ορθολογική Διοίκηση και Οικονομία, όχι σπάταλη και αδιαφορία για το περιβάλλον. 

Σας παραθέτουμε Απόσπασμα Πρακτικού Δέκα Χρόνια πριν (2012-2022)!!!! Στο ίδιο έργο θεατές... τότε Δήμαρχος Καφαντάρης και Αντιδήμαρχος Καρβέλας.... 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε υπόψη του συμβουλίου το 1ο Θέμα ημερησίας διάταξης που αφορά την Έγκριση παράτασης προθεσμίας της από 13-3- 2012 Προγραμματικής Σύμβασης για την πράξη με τίτλο «Λειτουργία Μονάδος _εματοποίησης Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (Α.Σ.Α) στη θέση Άγιος Νικόλαος Πύλου» και έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Καρβέλα ο οποίος είπε ότι: 

Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την μόνιμη επίλυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης (Α.Σ.Α.) λόγω της εκτεταμένης εκλογικής περιόδου και για να μην προκύψει ζήτημα δημόσιας υγείας από την μη λειτουργία του δεματοποιητή πρέπει να προβούμε στην παράταση της από 13-3-2012 

Προγραμματικής Σύμβασης άρθρο 9 για την πράξη με τίτλο «Λειτουργία Μονάδος Δεματοποίησης Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (Α.Σ.Α) στη θέση Άγιος Νικόλαος Πύλου» για ακόμη 3.500 δέματα, κόστος 86.100,00 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που έχει συνάψει ο Δήμος μας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Νομού Μεσσηνίας 

Ο κόσμος πρέπει να τους αποβάλλει από τον Δήμο για Πάντα!!! Για δεκαετίες δίνουν εξετάσεις και αποτυγχάνουν να προστατέψουν το Περιβάλλον και τους Πολίτες. Απλά σπαταλούν διαρκώς χρήματα και πόρους και τα χρεώνουν στους πολίτες. 

Δημήτρης Βρεττάκος 

Οικονομολόγος – Δημοσιολόγος 

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης 

«ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου