Έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου-πυθμένα, δόθηκε στην εταιρεία Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., που είναι και φορέας εκτέλεσης του έργου «Έργα προστασίας/αντιμετώπισης της διάβρωσης ακτής στο βορειοανατολικό παράκτιο μέτωπο του όρμου Ναυαρίνου στη Δημοτική Κοινότητα Πύλου του Δήμου Πύλου – Νέστορος».
Μόλις πριν από ένα μήνα εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Κατασκευή προβόλων
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα έργα που πρόκειται να εκτελεσθούν είναι:
-Επεμβάσεις τεχνητής αναπλήρωσης ακτής για την επαναφορά της ακτογραμμής στην πρότερη φυσική της κατάσταση (ακτογραμμή του 1945 σύμφωνα με την από 19/1/2021 Διαπιστωτική Πράξη Διάβρωσης)
-Τέσσερις πρόβολοι βαρύτητας, κάθετοι στην ακτή, μήκους 30 μ., 40 μ., 70 μ. και 110 μ. περίπου, για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση. Συγκεκριμένα, ο πρώτος και δεύτερος εξ αυτών βρίσκονται στο νότιο και βόρειο άκρο του συνολικού έργου αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος εκατέρωθεν και εκτός της εκβολής του ρέματος «Ξεριά», για τη συγκράτηση του αναπληρωθέντος ιζήματος στο βόρειο τμήμα του παραλιακού μετώπου, καθώς και για την αποτροπή της προσάμμωσης στην εκβολή του υδατορέματος. Ο βόρειος πρόβολος κατασκευάζεται κατά μεγάλο μέρος με αναδιάταξη των φυσικών ογκολίθων του υφιστάμενου προβόλου
-Τέσσερις μεμονωμένες προβλήτες επί πασσάλων κάθετες στην ακτή, συνολικού μήκους 95 μ., 130 μ., 125 μ. και 90 μ. Η πρώτη και τελευταία εξ αυτών ξεκινά από την απόληξη του βόρειου και νότιου προβόλου φυσικών ογκολίθων. Η δεύτερη κατασκευάζεται στη θέση υφιστάμενης προβλήτας φυσικών ογκολίθων που έχει καταρρεύσει, η οποία καθαιρείται.
Οι παρεμβάσεις του έργου αναπτύσσονται εντός της ζώνης μεταξύ των καθορισμένων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας (ΦΕΚ Β΄ 658/1995) και στον παρακείμενο αυτής παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, καταλαμβάνοντας συνολική χερσαία και θαλάσσια έκταση περίπου 50,7 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, το συνολικό έργο χαρακτηρίζεται από επεμβάσεις μικρότερης κλίμακας, τόσο στον παράκτιο όσο και στο θαλάσσιο χώρο, ενώ η επαναφορά του παράκτιου μετώπου στην πρότερη φυσική κατάσταση και η ανάσχεση του φαινομένου της διάβρωσης προβλέπεται να γίνουν με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς επεμβάσεις εντός του οικοτόπου.
Θετικές γνωμοδοτήσεις
Οι χώροι που παραχωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση του συγκεκριμένου αντιδιαβρωτικού έργου, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση και τη μελέτη που συντάχθηκε από την εταιρεία Rogan Associates SA, από τους πολιτικούς μηχανικούς – λιμενολόγους, Α. Μπουτάτη και Μ. Νίτσα.
Στους όρους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών είναι να τηρηθούν αυξημένα μέτρα προστασίας και ετοιμότητας κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων, καθώς και κατά τη μετέπειτα λειτουργία των νέων προβλητών, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών και γενικά να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση επιβάρυνσής τους.
Επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου, με μέριμνα του φορέα υλοποίησης, ο οποίος υποχρεούται στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού ρύπανσης που προκαλείται συνεπεία της εκτέλεσης του έργου.
Το έργο βρίσκεται εντός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) GR2550004 «Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και Νήσος Σφακτηρία, Άγιος Δημήτριος» του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα στο ανατολικότερο άκρο της ΕΖΔ.
Για το συνολικό έργο έχει εκπονηθεί ακτομηχανική μελέτη, η οποία έχει θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ θετική γνωμοδότηση έχουν δώσει η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου