Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ Δράση ευαισθητοποίησης για την κακοποίηση ανηλίκων


 “Εχε το νου σου στο παιδί”: Έτσι ονομάζεται η δράση που ανέλαβε να υλοποιήσει το προσωπικό της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Πύλου - Νέστορος, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου σε θέματα κακοποίησης ανηλίκων.

Η υπεύθυνη των παρουσιάσεων Αντωνία Σκόκου, κοινωνική ανθρωπολόγος - προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πρόνοιας του δήμου, εξηγεί στην “Ε” για την πρωτοβουλία και απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη δράση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρουσιάσεις - ενημερώσεις ξεκίνησαν στις 19 αυτού του μήνα, ενώ θα γίνουν επισκέψεις σταδιακά στο σύνολο των δημοτικών σχολείων του δήμου. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων, η ανάδειξη των διαστάσεων της κακοποίησης και η κατάθεση πρακτικών προτάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ 

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αναφέρει: “Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων γνωρίζουν ότι η διδασκαλία είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Η ορθή «αποκρυπτογράφηση» της συμπεριφοράς του «παιδιού σε κίνδυνο» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του, καθώς η πραγματικότητα έχει δείξει ότι η κακοποίηση τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή. Γι’ αυτό και θεωρείται επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να δημιουργήσουμε από κοινού μια ασπίδα προστασίας και ασφάλειας για κάθε παιδί. Με αγάπη προς το παιδί και σεβασμό προς τα δικαιώματά του, η δράση σκοπεύει να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας στην εκπαιδευτική πραγματικότητα”. 

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 

Η υπεύθυνη των παρουσιάσεων Αντωνία Σκόκου απαντά σε μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη δράση ξεκινώντας με το “γιατί τώρα;”. Η ίδια, λοιπόν, διαπιστώνει πως “η συνεχής κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνουμε έντονα τα τελευταία χρόνια εντείνει τα προβλήματα των οικογενειών και τα φέρνει στην επιφάνεια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Παρατηρούμε έτσι αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης ανηλίκων”. 

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ; 

“Το σχολείο αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο φορέα κοινωνικοποίησης των παιδιών μετά την οικογένεια. Οι ανήλικοι περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο σχολείο. Εκεί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποτελέσουν «τα μάτια» των κοινωνικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο μαθητής βρίσκεται σε ένα από τα φυσικά του περιβάλλοντα”. 

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ; 

“Η συγκεκριμένη δράση προέκυψε από την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία της κοινωνικής υπηρεσίας με το σχολείο. Συχνά κατά τη διερεύνηση μιας υπόθεσης κακοποίησης ανηλίκων (παραμέλησης, συναισθηματικής κακοποίησης κ.λπ.) καλούμαστε να συνεργαστούμε πέρα από την οικογένεια και με το προσωπικό του σχολείου, καθώς τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι διευθυντές είναι υποψιασμένοι ή και ενήμεροι για την κατάσταση την οποία βιώνουν οι μαθητές και γι’ αυτό το λόγο έχουν σημαντικά στοιχεία να μοιραστούν μαζί μας. Στοιχεία που θα αποτελέσουν τα εργαλεία μας για να μελετήσουμε ορθότερα την υπόθεση για να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη άποψη προκειμένου να ακολουθήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ταυτόχρονα, τους προτείνουμε κι εμείς περαιτέρω τρόπους για την αντιμετώπιση του θέματος. Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μάς γνωστοποιούν μια προβληματική κατάσταση μαθητή τους και στη συνέχεια την αντιμετωπίζουμε από κοινού. Η παρούσα δράση εστιάζει στον όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των δύο αυτών φορέων: της κοινωνικής υπηρεσίας και του σχολείου. Σε μια τέτοια συνεργασία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργήσουμε και να καλλιεργήσουμε με τους δασκάλους έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, αντιληπτικής ικανότητας και καλλιέργειας της πίστης ότι έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά σε ενδεχόμενο κίνδυνο”. 

ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ; 

“Γίνεται παρουσίαση των διαφορετικών μορφών κακοποίησης και αναλύονται τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν μέσα από τη συμπεριφορά τον τρόπο έκφρασης, τη συνολική γενική εικόνα κ.λπ. του μαθητή, ότι ο ανήλικος μαθητής βρίσκεται ενδεχομένως σε κίνδυνο. Στη συνέχεια, αναλύεται το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ακολουθείται πιστά στην περίπτωση της κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και προτείνονται επιπλέον δυνατότητες που παρέχονται με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του παιδιού. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του θύτη και του θύματος και δίνονται εργαλεία περαιτέρω προσέγγισης των γονέων. Συζητούμε για περιστατικά του κάθε σχολείου ξεχωριστά με τους εκπαιδευτικούς που συνεργαστήκαμε σε παρελθοντικές υποθέσεις και αναφερόμαστε στους τρόπους που αντιμετωπίσαμε από κοινού τα περιστατικά αυτά. Αξιολογούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε (μαρτυρία παιδιού, στάση γονέων, ζωγραφική, παιχνίδι), το χρόνο παρέμβασης και τα αποτελέσματα που είχαμε, ενώ παράλληλα εξετάζουμε σενάρια βελτίωσής μας”. 

ΣΕ ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ; 

“Να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε την κακοποίηση, καθώς ο χρόνος αντίδρασής μας παίζει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη των φαινομένων αυτών. Για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε ανταλλάξει απόψεις και να έχουμε αλληλοεκπαιδευτεί ακολουθώντας τις ίδιες γραμμές προσέγγισης”. 

ΘΑ “ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ” ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ; 

“Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Ο δήμαρχος έχει τον πρώτο λόγο σε αυτού του είδους τις αποφάσεις. Έχουν γίνει προτάσεις από δήμους, των οποίων οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Εάν αυτό ήταν εφικτό θα έπρεπε να γίνει ενημέρωση σε ένα άλλο επίπεδο: μια παρουσίαση-συζήτηση με το υπάρχον προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών και των εκπαιδευτικών των δήμων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου