Οδηγίες για την αντιµετώπιση του γλοιοσπορίου, που αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες µυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς µπορεί να προκαλέσει ποικιλία συµπτωµάτων σε ελαιοποιήσιµες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, δίνονται από τη ∆ΑΟΚ Τριφυλίας.
Όπως σηµειώνεται, αποτέλεσµα των προσβολών είναι η σηµαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθµιση της παραγωγής.
Η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι στενά συνδεδεµένη µε την αλλαγή των κλιµατικών συνθηκών, όπως για παράδειγµα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συµπτώµατα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.
Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιµο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του µύκητα γιατί στο στάδιο αυτό συµβαίνουν οι πρωτογενείς µολύνσεις που αποτελούν τη βάση για τη διασπορά του µύκητα. Η προσβολή των ανθέων θεωρείται σηµαντική για τις περαιτέρω µολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας.
Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.
Τα προσβεβληµένα άνθη ξηραίνονται, ενώ στα φύλλα εµφανίζονται καστανόχρωµες κηλίδες οι οποίες συχνά καλύπτουν µέχρι και το µισό του ελάσµατος.
Οι προσβολές από το παθογόνο ξεκινούν την άνοιξη, καθώς υπάρχει διαθέσιµο µόλυσµα στους µουµιοποιηµένους καρπούς, οι οποίοι βρίσκονται είτε επί των δέντρων είτε στο έδαφος, στα φύλλα και στους κλαδίσκους. Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες οι προσβολές µπορεί να συνεχίζονται ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες.
Την περίοδο που διανύουµε υπάρχει υψηλή σχετικά υγρασία και η µέση θερµοκρασία κυµαίνεται από 10-25°C, οπότε υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου µύκητα και κίνδυνος προσβολής των ανθέων.
Για τη διαχείριση της νέας µορφής της ασθένειας του γλοιοσπορίου είναι σηµαντική η κατανόηση της επιδηµιολογίας του παθογόνου και η εφαρµογή έγκαιρων καλλιεργητικών και χηµικών επεµβάσεων.
Σηµαντικό καλλιεργητικό µέτρο αποτελεί η αφαίρεση στις αρχές της άνοιξης των αφυδατωµένων καρπών που παραµένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο για να µειωθούν οι εστίες µόλυνσης από το γλοιοσπόριο.
Όσον αφορά τη χηµική αντιµετώπιση, κρίσιµη επέµβαση αποτελεί ο ψεκασµός µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα κατά το κρόκιασµα των ταξιανθιών (µόνο το 3% - 5% των ανθέων έχουν ανοίξει).
Για την αντιµετώπιση της ασθένειας οι εγκεκριµένες δραστικές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ανήκουν στις οµάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαµιδικών, στροµπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων. Να σηµειωθεί ότι θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εγκεκριµένα σκευάσµατα µπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //wwww.minagric.gr/syspest/syspest _menu.aspx
Θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή σκευασµάτων µε σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσµών του παθογόνου.
Κ.Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου