Μετατροπή θερµικής θαλάσσιας ενέργειας νοτιοδυτικά της Πύλου στο Φρέαρ των Οινουσσών
Πετάµε πάνω από την Καραϊβική; Όχι βρισκόµαστε στην Σαπιέντζα, Νοτιοδυτικά της Μεθώνης. Ένα νησί εξωτικό και µοναδικό από πολλές απόψεις.
Η Σαπιέντζα είναι το δεύτερο µεγαλύτερο νησί των µεσσηνιακών Οινουσσών µετά την Σχίζα.
Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σηµείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών,µε µέγιστο βάθος 5.269 µέτρα. Το φρέαρ βρίσκεται στο σηµείο που η Αφρικανική πλάκα, τµήµα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τµήµα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δηµιουργώντας το τόξο του Αιγαίου.
Η πρώτη προσέγγιση στο βαθύτερο σηµείο (Calypso Deep) πραγµατοποιήθηκε τον Σεπτέµβριο του 1965 από τον καπετάνιο Ζεράρ Υέ ντε Φροµπερβίλ, µε τους ∆ρ. Τσαρλς “Τσακ” Λ. Ντρέικ (Αµερική), και Ανρί Ζερµαίν Ντελώζ χρησιµοποιώντας το Γαλλικό βαθυσκάφος Αρχιµήδης.
Τον Γενάρη του 2020, το Caladan Oceanic ξεκίνησε το δεύτερο χρόνο των καταδύσεών του µε το βαθυσκάφος του, το DSV Limiting Factor µε πιλότο τον Βίκτορ Βεσκόβο.
Στις 10 Φεβρουαρίου ο Βίκτορ Βεσκόβο µαζί µε τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β' του Μονακό προσέγγισαν τον πυθµένα του φρέατος των Οινουσσών, υπολογίζοντας εκ νέου το βάθος στα 5.109 µέτρα ±1 µέτρο επαληθεύοντας ουσιαστικά την µέτρηση της Γαλλικής αποστολής του 1965 χρησιµοποιώντας πολλούς αισθητήρες µέτρησης.
Η Ευρωπαϊκή πρωτοπορία της Ελλάδας είναι αν άµεσα ξεκινήσει την λειτουργία µιας πρώτης µονάδα Μετατροπής Θερµικής Θαλάσσιας Ενέργειας κλειστού κύκλου (OTEC), η πρώτη του είδους στην Ευρώπη.
Η τεχνολογία OTEC παράγει ενέργεια από τη διαφορά θερµοκρασίας ανάµεσα στη θερµή επιφάνεια των υδάτων και το πολύ ψυχρότερο νερό από το βαθύτερο σηµείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος των Οινουσσών µέσω ενός εναλλάκτη θερµότητας. Ο ατµός που παράγεται κινεί µια ηλεκτρογεννήτρια σε µια επίγεια µονάδα.
Επίσης θα χρησιµοποιηθεί το Ερευνητικό Κέντρο θαλάσσιας Ενέργειας(ΕΚΘΕ) µε έδρα την Πύλο µετά την αναβάθµιση του γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. Το ΕΚΘΕ θα χρησιµοποιηθεί ως εργαλείο δοκιµών και πειραµάτων που ενδεχοµένως θα οδηγήσουν σε υιοθέτηση αυτής της εναλλακτικής ΑΠΕ σε αρκετές περιοχές, όπως νοτιοδυτικά της Πύλου.
Η εταιρεία Makai συνεργάζεται µε τη Lockheed Martin για µια µεγάλη µονάδα ισχύος 100 MW στη Χαβάη. Η Makai υποστηρίζει ότι µια µονάδα τέτοιου µεγέθους εγκατεστηµένη στη θάλασσα της Χαβάης θα µπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια µε πολύ χαµηλό κόστος της τάξης των 20 σεντς ανά Κιλοβατώρα.
Πρόκειται για µια τεχνολογία ασφαλέστερη από την εκµετάλλευση της ωκεάνιας ενέργειας, δηλαδή της κινητικής ενέργειας των κυµάτων και των υποθαλάσσιων ρευµάτων, που προσφέρεισταθερότητα. ∆ηλαδή, µπορεί να λειτουργήσει ως µονάδα βάσης που παράγει ενέργεια χωρίς να προκαλεί µεταβλητότητα στο δίκτυο όπως συµβαίνει µε τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.
«Η µονάδα είναι ευέλικτη, πράγµα που σηµαίνει ότι η παραγόµενη ενέργεια µπορεί να αυξοµειωθεί µε ταχύτητα ώστε να εξυπηρετήσει τις διακυµάνσεις στη ζήτηση και να εξοµαλύνει τη µεταβλητότητα που συνεπάγεται η διαλείπουσα παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων» εξηγεί στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ντιουκ Χάρτµαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου