Προτάσεις για την ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης, την στερέωση των τειχών του και την προώθηση των ανασκαφών που θα φέρουν στο φως τα οικοδοµήµατα της καστροπολιτείας διατύπωσαν τα µέλη Επιστηµονικής Συµβουλευτικής Επιτροπής που συγκρότησε ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
Τα µέλη της Επιτροπής παρουσιάστηκαν σε εσπερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πνευµατικό Κέντρο Μεθώνης. Στην Επιτροπή συµµετέχουν οι καθηγητές Πέτρος Θέµελης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ∆ηµήτρης Σωτηρόπουλος, Αριστείδης Χατζής και η ερευνήτρια Αγγελική Πανοπούλου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήµαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας δήλωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κοινά οράµατα µε το Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης και στοχεύει στην ανάδειξη του κάστρου.
Ο καθηγητής Πέτρος Θέµελης είπε ότι το συνδέουν συναισθηµατικοί δεσµοί µε τη Μεθώνη από το 1963 όταν πρωτοεπισκέφτηκε την περιοχή και γνώρισε τον αείµνηστο Τάκη ∆εµοδό. Ο κ. Θέµελης είπε ότι έχει ένα µεγάλο αρχείο ασπρόµαυρων φωτογραφιών της Μεθώνης το οποίο προτίθεται να δωρίσει αν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του. Ο κ. Θέµελης είπε ότι πρέπει να στερεωθεί άµεσα το κάστρο µε συνεργασία της αυτοδιοίκησης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισµού.
Η ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών Αγγελική Πανοπούλου µίλησε για την Βενετική περίοδο υπενθυµίζοντας ότι το λιµάνι της Μεθώνης από το 1207 µέχρι το 1500 ανήκε στο θαλάσσιο κράτος (Stato da Màr) της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενετοκρατίας από το 1686 µέχρι το 1715 ή Μεθώνη ήταν πρωτεύουσα του οµώνυµου διοικητικού διαµερίσµατος (Territorio).
Η κ. Πανοπούλου είπε ότι για τις περιόδους αυτές υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό στη Βενετία και πρότεινε να ανατεθεί σε δυο νέους ιστορικούς η έρευνα και η µελέτη του.
Ο καθηγητής ∆ηµήτρης Σωτηρόπουλος επεσήµανε ότι πρέπει να ανοίξουν οι δράσεις του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης µε στόχο την προσέλκυση πόρων για την συντήρηση και την ανάδειξη του κάστρου.
Ο κ. Σωτηρόπουλος πρότεινε κάθε χρόνο να διοργανώνονται: α) µια οµιλία β) ένα συνέδριο και γ) καλοκαιρινά σχολεία (Summer Schools) µε Έλληνες, οµογενείς και αλλοδαπούς µαθητές.
Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας είπε ότι ερευνώντας τους "επαναστατικούς χρόνους" µεταξύ 1770 και 1850 τον ιντριγκάρει η ΄έρευνα της αποτυχίας των Ελλήνων να πολιορκήσουν το κάστρο της Μεθώνης ενώ αντιθέτως οι Οθωµανοί µε λιγότερα µέσα το κατάκτησαν το 1500.
Ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας είπε ότι θα στηρίξει τη πρωτοβουλία και ότι αισθάνεται σε µεγάλο βαθµό Πελοποννήσιος. Ο καθηγητής Πέτρος Θέµελης παρεµβαίνοντας επεσήµανε την ανάγκη να εκλαϊκευτεί το δηµοσιευµένο αρχειακό υλικό µε άρθρα για την κοινωνική και οικονοµική ζωή στη Μεθώνη. Επίσης τόνισε την ανάγκη δηµιουργίας χορηγικών φακέλων από µηχανικούς µε στόχο την προσέλκυση χορηγών από ιδιώτες και ιδρύµατα.
Το µέλος του Συλλόγου ∆ιονύσης Ψαλλίδας είπε ότι υπάρχουν οι υποδοµές και το υλικό για τη λειτουργία θερινών σχολείων.
Ο δηµοτικός σύµβουλος Πύλου - Νέστορος, ∆ηµήτρης Βρεττάκος τονίζοντας την ανάγκη να αναδειχθούν τα τέσσερα κάστρα του δήµου (Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου και Παλαιόκαστρο), πρότεινε την αδελφοποίηση µε το ∆ήµος της Βενετίας.
Η γυµνασιάρχης Κατερίνα Πλακούδα µίλησε για τις πρωτοβουλίες των µαθητών της Μεθώνης για την ανάδειξη του κάστρου και της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, Αντώνης Τσιρίγος τόνισε ότι σύµφωνα µε το καταστατικό σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη, προβολή, διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς και του φυσικού περιβάλλοντος του Κάστρου και της ευρύτερης περιοχής της Μεθώνης.
Θ.Λ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου