Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα εξής:
-Ανάδειξη της προέλευσης της ονομασίας «Κορωνέικη» ποικιλία ελιάς, ως μια γνωστής ποικιλία που καλλιεργείται στη χώρα μας και διεθνώς, και απαντάται κυρίως σε ελαιώνες «παραδοσιακής καλλιέργειας»
-Καταγραφή της Ιστορίας της Βιομηχανίας της Μεσσηνίας.
-Προσωπικότητες της Μεσσηνίας με άξια μνείας προσφορά στις επιστήμες, την οικονομία, τις τέχνες και τα γράμματα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα
-Καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πύλου-Νέστορος (υλική και άυλη).
Σκοπός των εν λόγω δράσεων είναι η ενθάρρυνση ερευνητών για την παραγωγή συγγραφικού έργου που συνάδει με τους στόχους του Ιδρύματος, για την ανάδειξη θεμάτων μείζονος σημασίας που συνδέονται με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της ευρύτερης Μεσσηνίας και με επίκεντρο τη διάσωσή της, τη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές και τη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης
-Προτάσεις θεμάτων για τακτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις σύμφωνα με τους σκοπούς του Ιδρύματος, π.χ. Μεσογειακή Διατροφή, πολιτιστική κληρονομιά, περιβάλλον, ενέργεια κ.λπ.
Για δε το επόμενο έτος προγραμματίζει τις κάτωθι νέες εκδόσεις:
i) Εκκλησία και Επιχειρηματική Τάξη: Ο ηγετικός ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821, του οικονομολόγου Κίμωνα Στεργιώτη
ii) Διαθήκες Κορώνης Μεσσηνίας της οθωνικής περιόδου (1836-1862). Παραδοσιακές δομές και αστικός εκσυγχρονισμός, του ιστορικού-θεολόγου Ελευθέριου Περρωτή.
iii) Το Σχολείο μας Αφηγείται, του διευθυντή του Γεωργακοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, Διονύσιου Ψαλλίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου