Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Εγκαινιάζεται το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα

 


Το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα θα εγκαινιάσουν την Παρασκευή το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου – Νέστορος, μετά από δύο έτη συντονισμένων ενεργειών, και την αρωγή 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν με αφορμή την επέτειο της Μάχης Κάτω Μηναγίων (3 Μαρτίου 1825), η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση θα τελεστεί στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος, ενώ τα αποκαλυπτήρια του πίνακα που αποτυπώνεται σπάνιος χάρτης της Πελοποννήσου της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης και αναπτύσσονται 21 «Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας» της Ελληνικής Επανάστασης 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου θα γίνουν από την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Επίσης, 21 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Πύλου θα παρουσιάσουν τις 21 μικρές ιστορίες ελευθερίας και τέλος, στο εμβληματικό Πάρκο θα φυτευτούν 21 «Δέντρα Ελευθερίας» από την χλωρίδα των περιοχών των 21 ιστορικών δήμων από εκπροσώπους τους, με την συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής του Δήμου Πύλου – Νέστορος. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Πάρκου, θα τελεστεί η 1η τιμητική εκδήλωση για την 198η επέτειο της Μάχης Κάτω Μηναγίων εις μνήμην των ηρώων της πρώτης αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στους Τουρκοαιγυπτίους, μετά την απόβαση των δυνάμεων του Ιμπραήμ Πασά στην Μεθώνη κατά το έτος 1825. 

Έτσι, για πρώτη φορά, θα συναντηθούν - φυτευτούν 21 «Δέντρα Ελευθερίας» που αποτυπώνουν την περιβαλλοντική κληρονομιά της Πελοποννήσου σε μια ιστορική «περιβαλλοντική συνέλευση» ενώ παράλληλα, τα εν λόγω δέντρα θα αποτελούν τους διαχρονικούς «περιβαλλοντικούς φάρους» που θα ρίχνουν φως στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του τόπου καταγωγής τους, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη του Πάρκου να έχει μια συνολική εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας της επανάστασης στην Πελοπόννησο. 

 Τέλος, το εμβληματικό πάρκο σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα ζωντανό πολιτισμικό κύτταρο, καθώς θα επιδιωχθεί ο χώρος να φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα των 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου.

Η λίστα των 21 «Δέντρων Ελευθερίας» που θα φυτευτούν από 21 ιστορικούς δήμους της Πελοποννήσου είναι οι εξής: 

• Μεσσηνία: Δήμος Πύλου Νέστορος - Ελιά, Δήμος Καλαμάτας - Ελιά Καλαμών, Δήμος Δυτικής Μάνης- Χαρουπιά, Δήμος Τριφυλίας – Σφένδαμος. 

• Αργολίδα: Δήμος Ναυπλιέων - Πλάτανος, Δήμος Άργους Μυκηνών - Ελιά, Δήμος Επιδαύρου – Χαρουπιά. 

• Αρκαδία: Δήμος Γορτυνίας - Έλατο, Δήμος Τρίπολης - Δρυς, Δήμος Νότιας Κυνουρίας - Χαρουπιά, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Τιλιά. 

• Αχαΐα: Δήμος Καλαβρύτων - Πλάτανος, Δήμος Ερυμάνθου - Πλάτανος, Δήμος Αιγιαλείας – Λεμονιά. 

• Ηλεία: Δήμος Πηνειού - Ελιά, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας - Πλατύφυλλη Δρυς, Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων – Δρυς. 

• Κορινθία: Δήμος Κορινθίων - Ελιά, Δήμος Νεμέας – Πουρνάρι. 

• Λακωνία: Δήμος Σπάρτης - Φοίνικας, Δήμος Ανατολικής Μάνης – Ελιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου