Η πανελλαδική παρουσίαση του λευκώματος του ΕΟΤ «Ελλάδα – Ταξιδεύοντας στα κάστρα της / Touring the castles of Greece» έγινε προχθές στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, παρουσίασε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που γίνονται στα κάστρα της Πελοποννήσου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η προστασία των μνημείων αποτελεί χρέος μας, τόσο στις γενιές που πέρασαν όσο και σε αυτές που θα έρθουν». Επίσης, επισήμανε την ξεχωριστή σημασία του κάστρου και την αναφορά του στην ιστορία της κάθε περιοχής και των ανθρώπων της.
Παράλληλα, τόνισε ότι στην Περιφέρεια υλοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έργα στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης των κάστρων της, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5.251.195,85 ευρώ προέρχονται από την Περιφέρεια (είτε από το ΠΕΠ 2014 – 2021, είτε από το Πρόγραμμά της Δημοσίων Επενδύσεων, είτε και από ίδιους πόρους).
Το Λεύκωμα
Το λεύκωμα του ΕΟΤ καλύπτει γεωγραφικά όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα κάστρα σε όλη την Ελλάδα και δημιουργώντας ένα ιστορικό νήμα από την Αρχαιότητα, τη Ρωμαϊκή Περίοδο, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την περίοδο του Οθωμανικού ζυγού μέχρι και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους σε όλο το εύρος της επικράτειας.
Τα ιστορικά στοιχεία και τα κείμενα επιμελήθηκε ο ιστορικός Στέφανος Καβαλλιεράκης, διδάκτωρ Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ο οποίος απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στην προχθεσινή εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.ά.
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στο ρόλο του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, και στην ιδιαίτερη προσφορά του στον τομέα του τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΕΟΤ επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τα άλλα στελέχη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- «τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει στον ελληνικό τουρισμό».
Στο δικό της χαιρετισμό, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, στάθηκε επίσης στο έργο συντήρησης και διάσωσης μνημείων από την Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αξιοποίησης των κάστρων μέσα από την ψηφιακή εξιστόρηση, όχι μόνο των σημαντικών γεγονότων γύρω από αυτά, αλλά και της καθημερινής πραγματικότητας εντός των τειχών τους.
Έργα για τα κάστρα
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Περιφέρεια είναι ύψους 14.279.855,85 ευρώ, αναφερόμενος ξεχωριστά ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Στη Μεσσηνία, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί από το ΠΕΠ 2014 – 2020:
-τη στερέωση των βραχωδών πρανών και τη θεμελίωση των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, έργο με προϋπολογισμό 1.565.712,71 ευρώ
-την αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου στο Μίλα, έργο με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ
-την αποκατάσταση του βορειοδυτικού πύργου στο κάστρο της Ανδρούσας, έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.
Όσον αφορά στη Μεσσηνία, η Περιφέρεια έχει συμβληθεί με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Πύλου – Νέστορος για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Από τα 475.000 ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, τα 250.000 αφορούν πιστώσεις της Περιφέρειας, 195.000 πιστώσεις του υπουργείου, ενώ 30.000 ευρώ θα διατεθούν από το Δήμο. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι το Κάστρο Μεθώνης έχει ενταχθεί στη δράση «Πολιτιστική Διαδρομή: Δίκτυο Κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Τέλος, ανέφερε ότι το έργο στερέωσης των βραχωδών πρανών και αποκατάστασης του προμαχώνα στο Κάστρο Κορώνης, προϋπολογισμού 2.480.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο αφορά σε εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών του νότιου τμήματος του εν λόγω κάστρου και αποκατάσταση του τείχους και του νότιο-ανατολικού (κυκλικού) προμαχώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου