Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ζητεί εξαίρεση κατάργησης νομικών προσώπων

 


Την εξαίρεση κατάργησης - λύσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του δήμου (του κοινωνικού και αθλητικού φορέα “Αλληλεγγύη” και των σχολικών επιτροπών), σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 52 του νόμου 5056/2023 κι επανεξέταση όλων των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο συγκεκριμένος νόμος, ζητεί με απόφασή του κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίασή του.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται “σε ότι αφορά των αριθμό των αντιδημάρχων και κατά επέκταση τον αριθμό των ειδικών συνεργατών με μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων ή ένταξη ως κριτήριο του αριθμού των Δημοτικών Ενοτήτων (6 Δημοτικές Ενότητες - 6 αντιδήμαρχοι). Επίσης, να λαμβάνεται ως κριτήριο ο νόμιμος πληθυσμός της απογραφής του 2021 και όχι ο μόνιμος πληθυσμός που λαμβάνεται τώρα”. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας αφού εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του Φορέα Κοινωνικής Μέριμνας και Αθλητισμού “Αλληλεγγύη” και των Σχολικών Επιτροπών, παρατηρεί πως “η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο ελληνικό διοικητικό σύστημα αποτελούν θεσμό και μέσο για την αξιοποίηση των τοπικών πόρων, την παροχή, ενδεικτικά, κοινωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, υπηρεσιών παιδείας προς τους κατοίκους του δήμου και την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής”. 

Επισημαίνει ότι “διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στις ρυθμίσεις που εισάγει ο νόμος 5056/2023 αναφορικά με την κατάργηση επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία των δήμων, των νομικών προσώπων των δήμων, των ορισμό αντιδημάρχων με βάσει τα πληθυσμιακά στοιχεία της τελευταίας απογραφής κλπ. Σημειώνουμε δε μετ’ επιτάσεως ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις νομοθετήθηκαν, χωρίς διαβούλευση και διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και ψηφίστηκαν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού. Αντιδρώντας σε έναν νόμο που αδικεί κατάφωρα τους περιφερειακούς και μικρούς δήμους, δίνοντας δυνατότητα μόνο στους μεγάλους δήμους της χώρας να κρατήσουν τα νομικά τους πρόσωπα, όπως και τις σχολικές τους επιτροπές, εισάγοντας κατ’ ουσία φωτογραφικές διατάξεις γι’ αυτούς σας εκθέτουμε τα ακόλουθα: Ο αριθμός των αντιδημάρχων προσδιορίζεται με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Τούτο άγει σε ανεπιεική αποτελέσματα και οδηγεί σε αδιέξοδο κυρίως τους περιφερειακούς δήμους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες, που δεν συναρτώνται με τον πληθυσμό, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, η αγροτική οδοποιία, ο δημοτικός φωτισμός κλπ. Υπάρχουν δήμοι, όπως ο δικός μας, που έχουν πολλές δημοτικές ενότητες, οι οποίες χωρικά απέχουν από την πρωτεύουσα του δήμου, και μάλιστα σε σχέση με την έδρα του δήμου βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη απόσταση. Τούτο πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα οι ενότητες αυτές να μην έχουν αντιδήμαρχο ή να έχουν έναν κοινό αντιδήμαρχο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την εν γένει λειτουργία και αποτελεσματικότητα των δήμων”. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 

Τη δική της πρόταση ψήφισε η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σοφία Αποστολοπούλου. Ειδικότερα, εξέφρασε την διαφωνία της με το νέο νόμο και ζήτησε: Να καταργηθεί ο νέος νόμος. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο Πύλου - Νέστορος. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για τον δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, με συμβάσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με πλήρη δικαιώματα.

Ειδικοί συνεργάτες και σχολικές επιτροπές

Τέλος, “ως προς το θέμα των ειδικών συνεργατών, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται σε σχέση με τον αριθμό των αντιδημάρχων”, ο Π. Καρβέλας σημειώνει: “Και η ρύθμιση αυτή πλήττει τη λειτουργία των περιφερειακών δήμων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις εξόχως απαιτητικές ανάγκες που δημιουργεί η λειτουργία ενός δήμου. Σας αναφέρουμε επιγραμματικά σύνταξη μελετών, παρακολούθηση έργων κλπ. Περαιτέρω είναι αδιανόητη η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, γιατί το έργο που επιτελούν είναι μοναδικό και αναντικατάστατο υπό συνθήκες απόλυτης οικονομικής διαφάνειας και διαχείρισης. Η επαναφορά της πάγιας προκαταβολής στα σχολεία προς τους διευθυντές των σχολείων, ήτοι το καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2010, θα οδηγήσει με μαθητική ακρίβεια σε κακοδιαχείριση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου