«Πνίγηκε» στα σκουπίδια το ρέμα Ξεριάς
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας ο Βασίλης Σφακιανόπουλος αποφάσισε να κάνει ένα κάλεσμα μέσω της σελίδας του στο Facebook για εθελοντικό καθαρισμό στα Τουρκοβούνια. Τότε συγκεντρώθηκαν έξι άτομα, μαζεύοντας και απομακρύνοντας 3.600 λίτρα σκουπιδιών.
Κάπως έτσι στις 15 Νοεμβρίου 2020 δημιουργήθηκε το Save Your Hood, με τον κόσμο να το αγκαλιάζει και τους εθελοντές να είναι πλέον πάνω από 37.000, ενώ τις 5.000 αγγίζουν οι δράσεις που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.
Μία από αυτές αφορά και στην καταγραφή σημείων όπου γίνεται ή γινόταν στο παρελθόν παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, με τη Μεσσηνία μέχρι σήμερα να έχει «δώσει 11 τέτοια σημεία» και το έλεγχο να μην έχει ολοκληρωθεί.
Βλέποντας αυτές τις εικόνες, το «Θάρρος» επικοινώνησε σχετικά με τον Βασίλη Σφακιανόπουλο. Όπως μας είπε, «πρόκειται για ένα απαράδεκτο σκηνικό, που δυστυχώς εκτείνεται σε πάρα πολύ μεγάλη έκταση, με το βίντεο να δείχνει μόνο κάποια πολύ μικρά αποσπάσματα».
Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο κ. Σφακιανόπουλος και ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Δήμο Πύλου- Νέστορος, όπως μας είπε, αναφέρουν ότι πρόκειται για την παλιά χωματερή της Πύλου, η οποία πριν από χρόνια έκλεισε και την «αποκατέστησαν».
Αυτό, σχολίασε, σημαίνει ότι «έριξαν πάνω στα σκουπίδια χώμα και ας ήταν κοντά ρέμα», ενώ έκλεισαν και την πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Με τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, ωστόσο, στις 11 Οκτωβρίου το ρέμα γέμισε νερό και έφτασε στα τοιχώματα της χωματερής, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να απλωθούν παντού.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο σημείο υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών, «με το τείχος της χωματερής που έχει αγγίξει το ρέμα να είναι περίπου 240 μέτρα».
Ο κ. Σφακιανόπουλος, που ανέβηκε στη χωματερή και περπάτησε θέλοντας να δει την έκτασή της, σημείωσε ακόμη ότι είναι πολύ μεγάλη, όμως πλέον έχει «αποκατασταθεί», αφού έχουν βγει θάμνοι και πολύ πυκνή βλάστηση. Ανά πάσα στιγμή, συμπλήρωσε, όμως, και άλλα σκουπίδια της χωματερής μπορεί να καταλήξουν στο ρέμα, αφού το τείχος έχει καταρρεύσει και έτσι σε κάθε νεροποντή θα συμβαίνει το ίδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, επομένως, αφού πλέον η ομάδα είναι μεγάλη και δυνατή, αποφασίστηκε και η καταγραφή των προβλημάτων της χώρας σε επίπεδο παράνομων εναποθέσεων, επιχειρώντας να σταματήσουν ανάλογα φαινόμενα.
Άλλες παράνομες χωματερές που έχουν καταγράψει είναι στους Γαργαλιάνους και τρεις στην Κυπαρισσία, με την τελική λίστα να μην έχει ολοκληρωθεί.
Από εκεί και πέρα, ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν οι πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις δε, δεν έχει και την κατάλληλη αντίληψη ώστε να κάνει μια σωστή προσέγγιση».
Αναφερόμενος, τέλος, στις νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Σφακιανόπουλος παρατήρησε: «Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να μικραίνουν τις αποστάσεις μέχρι να καταλήξουν σε χωματερή, αφού στη χωματερή καταλήγουν προς το παρόν αυτά τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται. Άρα, ίσως, σε επίπεδο Δήμου και γενικά Δημοσίων Φορέων, υπάρχει ένα μικρότερο κόστος μεταφοράς και εργατικού δυναμικού και άλλων, αλλά αν η πλειονότητα των πολιτών δεν αλλάξει νοοτροπία, θα είναι δώρον άδωρον και πάλι θα καταλήγουν στο φυσικό τοπίο».
Όσο για το αν ο κόσμος αλλάζει νοοτροπία, ο κ. Σφακιανόπουλος απάντησε: «Θεωρώ ότι ναι αλλάζει, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς. Σε σημεία που έχουμε κάνει δράση επανειλημμένα, η νέα ροή απορριμμάτων έχει μειωθεί δραματικά».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω των πλημμυρικών φαινόμενων, σε συνδυασμό με εργασίες που εκτελούνται από την Intrakat.
Σχετικά με τις εργασίες που θα γίνουν, είπε ότι αρχικά θα τις κάνει η Intrakat, ενώ ταυτόχρονα, εκεί που έχουν γίνει ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα παρέμβει η Περιφέρεια. Ο Δήμος, συμπλήρωσε, θα βοηθήσει αν του ζητηθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο σημείο.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου