Παρά την ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα προβλήματα χωροθέτησης νέων μαρινών εντάθηκαν από το 2019 και μετά λόγω της νέας νομοθεσίας, που αύξησε υπέρμετρα τον αριθμό των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, φαίνεται να αυξάνονται οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων.
Η προχθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος (ΕΜΑΕ), όπου παρουσιάσθηκε η μελέτη με τίτλο «Προτάσεις για την Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα» από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Κ. Βαγγέλα, την οποία συνυπογράφει ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θάνος Πάλλης, ήταν αποκαλυπτική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη νέων μαρινών.

Η μελέτη αξιολόγησε 60 Περιφερειακές Ενότητες και 191 Δήμους με κριτήρια όπως την ύπαρξη υγειονομικών υπηρεσιών, την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και ύδατος, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, την ύπαρξη χωροταξικών σχεδίων κ.λπ.
Η μελέτη ξεχώρισε 40 Δήμους που αξιολογήθηκαν ως πιο σημαντικοί για την ανάπτυξη μαρινών, με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και τους Δήμους Σκιάθου, Μυκόνου, Πειραιώς και Λευκάδας να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Από το σχετικό κατάλογο απουσιάζουν οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη, δε συμπεριλαμβάνονται ως Δήμοι ανάπτυξης εγκαταστάσεων μαρινών.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η κινητικότητα που καταγράφεται στις διελεύσεις σκαφών αναψυχής στην Πελοπόννησο βρίσκεται στο 4,16%.
Όπως διευκρινίσθηκε στην παρουσίαση, η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς πού να γίνουν μαρίνες, αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο, είτε έχουν μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία.
Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο στηρίζει την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού.
Ήδη έχουν εγκριθεί 28 επενδυτικά σχέδια με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενώ δρομολογείται η ανάπτυξη μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα περιλαμβάνει:
•Εφαρμογή για την καταγραφή και διαχείριση του συνόλου των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας
•Σύστημα προβολής των λιμένων για το ευρύ κοινό, με δυνατότητα παραγωγής περιεχομένου και υποστήριξης του χρήστη με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, αναφέρθηκε στην «πρωτιά» της Κέρκυρας και σημείωσε επίσης ότι η ανάπτυξη δικτύου μαρινών στην περιοχή θα μπορούσε να φρενάρει τη ροή θαλάσσιου τουρισμού προς ανταγωνιστικές χώρες, όπως είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία κ.ά.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας λειτουργούν 104 τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, καταφύγια, αγκυροβόλια, ξενοδοχειακοί λιμένες) με περίπου 16.500 θέσεις ελλιμενισμού. Επιπλέον, περίπου 3.000 θέσεις ελλιμενισμού λειτουργούν σε Οργανισμούς και Ζώνες Λιμένων, ενώ για πρώτη φορά καταμετρήθηκαν περίπου 12.000 θέσεις διαχείμασης σε χώρους εναπόθεσης και parking σκαφών.
Ωστόσο, εξετάζοντας τις θέσεις ελλιμενισμού ανά χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι εμφανής η καθυστέρηση της χώρας έναντι ανταγωνιστών, καθώς έχουμε 1,10 θέσεις ελλιμενισμού ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής, όταν η Κροατία έχει δείκτη 2,98, η Τουρκία 1,45, η Ισπανία 26,37 και η Ιταλία 22,92!
Σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσικάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου