Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Μια άλλη άποψη για το παλιό γυμνάσιο Πύλου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12/12/2007
Θέλω ν’ απαντήσω σε ορισμένα από αυτά που έγραψε, για το παλιό γυμνάσιο Πύλου, ο φίλος μου ο Αλεξάκης και θα τον ρωτήσω ορισμένα πράγματα για κάποια άλλα.
1. Σίγουρα πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτό το χάλι που παρατηρείται στο «προαύλιο» του παλιού γυμνασίου. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος αντίρρηση γι’ αυτό.
2. Τον υπαινιγμό για «τη συνεχή ροή χρηματοδότησης για την εξέλιξη του προγράμματος», που θα έπρεπε τότε να λαμβάναμε υπόψη μας για να παραχωρούσαμε το παλιό γυμνάσιο στο ερευνητικό κέντρο, δεν τον κατάλαβα. Oπως τουλάχιστον γνωρίζω, η κρατική χρηματοδότηση συνεχίζεται μέχρι και τώρα. Επομένως, το υπουργείο που χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη έρευνα θα έχει διαπιστώσει ότι κάτι προσφέρει. Aλλωστε αυτά τα πειράματα, οπουδήποτε γίνονται, δίνουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Δεν θέλω να πω ότι έχουν πάντοτε αποτελέσματα. Aλλωστε αυτή είναι η έννοια του πειράματος και της έρευνας.
3. Για να πω την αλήθεια, είχα επιφυλάξεις τότε για το τι θα εξυπηρετούσε «η δημιουργία φορέα δημοσίου δικαίου, με συμμετοχή στο φορέα του Δήμου Πύλου». Τι εμπλοκή θα μπορούσε να έχει ο δήμος σε ένα επιστημονικό πείραμα τόσο εξειδικευμένο; Μήπως γινόταν εμπόδιο και βρόχος στην πορεία του πειράματος;
4. Η αμφιβολία του -τότε δημοτικού συμβούλου- Τάσου Ζευγίτη (αλλά και η σημερινή δική σου Τάκη) όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είχα καταλάβει σε τι συνίστατο. Το κτήριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, το διέθεσε όπου θεώρησε ότι θα αξιοποιούταν καλύτερα. Επίσης δεν καταλαβαίνω την αναφορά σου στην αναπαλαίωση του κτηρίου, μέσω του Π.Ε.Π. Eπρεπε δηλαδή να αφήσουμε το κτήριο να ρημάξει επειδή αποφασίσαμε να το διαθέσουμε στο ερευνητικό κέντρο;
5. Δεν με πείθεις για τις καλές προθέσεις του πρώην δημάρχου Θανάση Φιλιππόπουλου για το εν λόγω κτήριο και θα εξηγήσω γιατί. Αναφέρεις ότι το ήθελε «προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό κατάστημα, έτσι ώστε η δημοτική αρχή να μην προβεί σε κατασκευή καινούργιου Δημαρχείου, περνώντας μερικά χρόνια για την αποπεράτωσή του και τα χρήματα αυτά να διοχετεύονταν σε άλλες ανάγκες….». Το γράφεις εσύ αυτό, που επανειλημμένα μας έχεις τονίσει τη μεγάλη συνεισφορά του Φιλιππόπουλου στην κατασκευή του Κέντρου Υγείας Πύλου, δίπλα από το παλιό νοσοκομείο του Ε.Ε.Σ. Θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει το παλιό νοσοκομείο σαν Κέντρο Υγείας, και με τα χρήματα που διατέθηκαν για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας θα μπορούσαν να εξοπλιστούν είκοσι άλλα Κέντρα Υγείας με απαραίτητα μηχανήματα και προσωπικό.
6. Δεν με πείθεις ούτε εσύ, ούτε ο Ζευγίτης, αλλά ούτε επίσης και ο Φιλιππόπουλος για το ότι το παλιό γυμνάσιο έκανε για Δημαρχείο ή κτήριο που θα μπορούσε να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της θέσης που βρίσκεται. Απλώς ήταν μια κόντρα –που υιοθετήσατε και εσείς- ανάμεσα στον Φιλιππόπουλο και τον καθηγητή που είναι επικεφαλής του προγράμματος, και στην απόφαση του Βρεττάκου να παραχωρήσει το κτήριο στο Ερευνητικό. Ισως αυτό να έχει απάντηση στο ότι ο καθηγητής -επί δημαρχίας Φιλιππόπουλου- είχε καλύτερη αντιμετώπιση από το κόμμα του πρώην δημάρχου απ’ ότι ο ίδιος και αυτό δεν μπορούσε να το «χωνέψει» ο τότε δήμαρχος.
Θεωρώ ότι η μεγάλη ευκαιρία (αλήθεια, δεν μπορεί να γίνει κάτι πλέον;) για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου κτήριο, λειτουργικό, με υπόγειο parking, με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με αίθουσες που θα στέγαζαν φιλαρμονική και βιβλιοθήκη (ίσως και άλλες ανάγκες), χάθηκε από την ανικανότητα (;) του τότε δημάρχου Θ. Φιλιππόπουλου να διεκδικήσει και να πάρει τις αποθήκες του ΑΣΟ μέσα στην Πύλο. Ισως να είμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν κατάφερε να πάρει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο από την πρώην ακίνητη περιουσία του ΑΣΟ. Αυτό που κατέφερε να κάνει -σε πείσμα του να μην εφαρμόσει το σχέδιο του Πύλιου αρχιτέκτονα Πέτρου Καλογήρου που είχαμε εκπονήσει- είναι να γίνει ένα Δημαρχείο που δεν καλύπτει τις πολιτιστικές ανάγκες του δήμου (έχει μεγάλο πρόβλημα ο δήμος για χειμερινές εκδηλώσεις) αλλά ούτε ακριβώς και τις ανάγκες των υπηρεσιών του. Eκανε τη νέα πτέρυγα του Δημαρχείου απλώς για να την κάνει (διατηρώντας το παλιό κτήριο που είναι προβληματικό). Αλλά και εδώ προχώρησε χωρίς να λάβει υπόψη του τη θάλασσα που βρήκε στα θεμέλια του νέου κτηρίου, ούτε και την τότε επισήμανσή μου στην εφημερίδα «Ελευθερία» ότι η μελέτη ήθελε αναθεώρηση (μετά το πρόβλημα που είχε προκύψει) – με αποτέλεσμα στα θεμέλια να βγαίνει θάλασσα και το υπόγειο, λόγω της μεγάλης υγρασίας, να μένει αναξιοποίητο. Μια επίσκεψη στο υπόγειο του Δημαρχείου θα σας πείσει για «του λόγου το αληθές».
Τα έγραψα αυτά σαν μια άλλη άποψη. Ισως κάποιοι τα έχουν ακούσει ή διαβάσει ξανά ή τα ακούνε και τα διαβάζουν για πρώτη φορά. Eτσι, για να υπάρχει και αντίλογος σε αυτά που προσπαθούν να περάσουν κάποιοι σαν τη μόνη αλήθεια της τοπικής μας ιστορίας.
Και μια πρόκληση για τους φίλους της νέας δημοτικής αρχής. Παραδώσαμε, τότε, μελέτη (εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ.) για δημιουργία ανοικτού θεάτρου πίσω από το παλιό γυμνάσιο. Ας προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν πίστωση για την κατασκευή του. Eτσι, θα μπει τάξη στο «προαύλιο» και θα αποκτήσει ο δήμος ένα σύγχρονο (με όλες τις ανέσεις του) και εύκολα επισκέψιμο χώρο για τις καλοκαιρινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Γιατί είναι σε όλους γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα κυρίως άτομα, αλλά όχι μόνο αυτά, για να φτάσουν μέχρι την -κατά τα άλλα υπέροχη– ακρόπολη του κάστρου.
Κώστας Καραλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου