Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Ενεργοποιείται ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης

ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ Δ.Σ.

Την πρώτη του γενική συνέλευση παραγματοποίησε ο ΣύλλογοςΦίλων Κάστρου Μεθώνης την Κυριακή το πρωί στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” στην Αθήνα και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό του Συμβούλιο. Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, έχει στόχο την προβολή, την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού μνημείου του Κάστρου της Μεθώνης, καθώς και των λοιπών ανάλογων μνημείων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου αναδείχτηκαν στην προχθεσινή συνέλευση οι Γιάννης Μπίρης, Παναγιώτης Ψυχάρης, Αντώνης Τσιρίγος, Κώστας Χαλβατζάκης και Αριστείδης Ψυχάρης.
Ο Γιάννης Μπίρης, στον οποίο ανήκει και η ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου, μιλώντας στην “Ε” για το Κάστρο της Μεθώνης και την ανάγκη ανάδειξής του, σημείωσε: «Είναι το σπουδαιότερο και το μεγαλύτερο σε έκταση βενετσιάνικο οχυρό στη Μεσόγειο. Τα 120 στρέμματα που καλύπτει προκαλούν ακόμα και τους σύγχρονους ερευνητές της βενετσιάνικης ιστορίας, αφού οι καλυμμένοι από πυκνή βλάστηση σωροί των ερειπίων, μετά την καταστροφή του οικισμού της Μεθώνης από την αποχώρηση του Ιμπραήμ, προκαλούν και
σήμερα όλους αυτούς τους ερευνητές της ιστορίας για να μελετήσουν τα ευρήματα που πιθανότατα κρύβονται κάτω απ’ αυτούς τους σωρούς. Εμείς λοιπόν ως σύλλογος καλούμαστε να συμβάλουμε σ’ αυτή τη μελέτη με την ανάδειξη και την προστασία αυτού του γιγάντιου πολιτιστικού θησαυρού της Μεθώνης. Ιδρύσαμε το σύλλογο γιατί αισθανόμαστε ότι μπορούμε να δώσουμε κάτι από το περίσσευμα της ψυχής μας, να δώσουμε ένα παράδειγμα στα παιδιά μας για το πού και πώς μπορεί να φτάσει η αληθινή αγάπη για έναν τόπο, κι ας μην είμαστε -αρκετοί από εμάς- Μεθωναίοι στην καταγωγή».
Ο σύλλογος επιθυμεί να αναπτύξει σχέσεις με τις τοπικές αρχές, πέρα όμως από πολιτικές εξαρτήσεις, όπως εξηγεί ο Γιάννης Μπίρης:
«Δεν επιθυμούμε να προστεθούμε στο χώρο του πολιτισμού σαν ένας ακόμα σύλλογος, για να πάρουμε ίσως την καρέκλα και τον τίτλο. Θέλουμε ως σύλλογος τη βοήθεια των φορέων αλλά χωρίς να έχουμε καμία σχέση με πολιτικούς χώρους. Οχι γιατί αυτοί είναι κακοί, αλλά γιατί πιθανότατα λειτουργούν σαν έρματα σε τέτοιου είδους συλλόγους και δεν θέλουμε να έχουμε ομφάλιους λώρους με τις αρχές. Οταν κρίνουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις κινήσεις των τοπικών αρχόντων θα το κάνουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε ακόλουθοι ή παρατρεχάμενοί τους».
Ο σύλλογος ξεκίνησε με 23 ιδρυτικά μέλη και σήμερα αριθμεί 50 περίπου. Mέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι που κατάγονται από την περιοχή ή είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μας θησαυρών. Aμεσος στόχος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης είναι το προσεχές καλοκαίρι να οργανωθεί ένα επιστημονικό συνέδριο στη Μεθώνη με Ελληνες ή και ξένους επιστήμονες, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με την αρμόδια Εφορεία αρχαιοτήτων. Ενα συνέδριο στο οποίο επιστήμονες θα μας δώσουν και “άγνωστες” πληροφορίες για το κάστρο της Μεθώνης αλλά και για τα μνημεία της περιοχής.
Ενας ακόμη στόχος είναι η θεσμοθέτηση από το σύλλογο μιας υποτροφίας, συμβολικής έστω, για νέους επιστήμονες ερευνητές που η εργασία τους θα έχει ως θέμα το Κάστρο της Μεθώνης ή τα συναφή μνημεία της περιοχής.
Μέλος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι πρόθυμος να συμβάλει στην επίτευξη των σκοπών του, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 210 4526285.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου