Με την ελπίδα να φτάσει το μήνυμα της ειρήνης αλλά και να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο η ομορφιά της Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθεί στη Γιάλοβα τον Ιούλιο η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών. Για το θέμα αυτό δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (FIM) η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και τον Δήμο Πύλου. Ολοι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Μεσσηνίας έχουν θέσει την διοργάνωση υπό την αιγίδα τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί του επαρχιακού δρόμου Πύλου - Γιάλοβας, ενώ δραστηριότητες θα γίνουν σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας. Κορυφαίο γεγονός της διοργάνωσης είναι η «Παρέλαση των Εθνών», μία πορεία όλων των συμμετεχόντων μοτοσυκλετιστών κατά μήκος 90 χιλιομέτρων με κατάληξη την πόλη της Καλαμάτας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Παγκόσμιας Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών, 50 μοτοσυκλετιστές θα αναχωρήσουν για το Πεκίνο, όπου θα μεταφέρουν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων τη φλόγα της ειρήνης και το ιστορικό σύμβολο της ειρήνης: ένα κλαδί ελιάς.
Αρχικά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος ευχαρίστησε για την παρουσία τους τα στελέχη του Πολιτιστικού Οργανισμού “Οι Δρόμοι της Ελιάς” Γιώργο Καζαντζόπουλο, συντονιστή του 63ου Ράλι FIM 2008 στην Πύλο, και την κ. Κατσιλιέρη, συντονίστρια της μεταφοράς της φλόγας της ειρήνης στο Πεκίνο, στο τέλος του Ράλι FIΜ. “Βρισκόμαστε διακόσιες ημέρες πριν την έναρξη της “Ολυμπιάδας της Πελοποννήσου” του 2008, που ξεκινά στις 7 και λήγει στις 13 Ιουλίου, με την τελετή που διοργανώνεται στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου οι οδοιπόροι μοτοσυκλετιστές και η επιστημονική ομάδα ξεκινούν για να μεταφέρουν τη φλόγα της Ευρώπης στο Πεκίνο, αφού περάσουν μέσα από 22 χώρες, με σύμβολο την ελιά της Μεσσηνίας. Σκοπός της ιδέας αυτής είναι να εξυπηρετηθούν οι εθνικοί μας στόχοι, για την προώθηση του εθνικού μας προϊόντος, της ελιάς. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τη Μεσσηνία, αφού θα μας επισκεφθούν 2.500 - 3.000 μοτοσυκλετιστές από 44 χώρες. Πρόκειται για ανθρώπους φανατικούς του τουρισμού της μοτοσυκλέτας, γεγονός που για το νομό μας είναι μια ευκαιρία εκείνοι να γίνουν “κλασικοί μας πελάτες”, αλλά και να πάρουν πίσω στις χώρες τους την εικόνα της φιλόξενης Μεσσηνίας, η οποία θα προβάλλεται μέσω των δικών τους ΜΜΕ” τόνισε ο πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο κ. Καζαντζόπουλος είπε πως ξεκινά πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την διοργάνωση του ράλι. “Είναι ένα δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα, γι’ αυτό και οι “Δρόμοι της Ελιάς” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία και με την ΕΛΠΑ έχουν συγκροτήσει μια ομάδα ανθρώπων με ικανότητες, για να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση.
Είναι μια πολυσύνθετη διοργάνωση, που απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία γιατί θα είναι και πολλοί οι άνθρωποι που θα έρθουν, αλλά θα έχουν και πολλές απαιτήσεις, ως προς τη φιλοξενία, τη μεταχείριση, την εξυπηρέτησή τους στο κάμπινγκ, όσο και έξω από αυτό. Είναι το πλέον ευχάριστο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο νομάρχης Μεσσηνίας. Η τοπική κοινωνία πρέπει να το αγκαλιάσει και να το δει ως δικό της εγχείρημα, τόσο για το άμεσο, όσο και για το μακροχρόνιο όφελος που πρέπει να προκύψει. Από την πλευρά της ομάδας που έχει αναλάβει το σχεδιασμό, έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά βήματα, ώστε οι άνθρωποι να τύχουν της καλύτερης φιλοξενίας στη Μεσσηνία. Η προσδοκία του κ. Καραμπάτου είναι να βάλει η διοργάνωση αυτή πολύ ψηλά τον πήχη, για τις αντίστοιχες διοργανώσεις και να αφήσει το δικό τη στίγμα στις διεθνείς διοργανώσεις της Ομοσπονδίας. Το Φεβρουάριο θα έχουμε την επίσκεψη της Επιτροπής που έχει συσταθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδιασμού και των εργασιών”, δήλωσε ο κ. Καζαντζόπουλος.
Η υπεύθυνη των επιστημονικών ομάδων των “Δρόμων της Ελιάς” και συντονίστρια του σχεδιασμού για τημεταφορά της φλόγας της Ειρήνης Μαρινέλλα Κατσιλιέρη τοποθετήθηκε μιλώντας για την έμφαση που θα έχει φέτος ο ρόλος των “Δρόμων της Ελιάς”, όσον αφορά το συμβολισμό τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ειρήνη. “Δεν είναι ένα απλό οδοιπορικό, είναι μια αποστολή, γιατί συνδέται με πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η
προβολή της περιοχής. Ενας ακόμη στόχος είναι να γίνει επέκταση σεορισμένες πόλεις των “Μπακάλικων της Μεσσηνίας”, που είναι μία προσπάθεια του Επιμελητηρίου και για την οποία έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις, καθώς και η επέκταση του δικτύου των Δρόμων της Ελιάς, πέρα από τη Μεσόγειο. Η μεταφορά της φλόγας της Ειρήνης στο Πεκίνο είναι το δεύτερο σκέλος των εκδηλώσεων του 2008, αλλά άμεσα συνδεδεμένο με τη Διεθνή Συνάντηση
Μοτοσυκλετιστών. Στην Πύλο θα γίνει μια μεγάλη γιορτή της Ελιάς, που θα έχει μεσογειακό χαρακτήρα. Εξι ανάλογες γιορτές θα γίνουν στη διάρκεια του οδοιπορικού, που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις με θέμα την Ελλάδα και τη Μεσσηνία της ελιάς. Θέλουμε να δώσουμε την προέκταση της συνάντησης των δύο μεγάλων πολιτισμών, του δρόμου του μεταξιού και των δρόμων της ελιάς...
Αυτό θα είναι το θέμα μίας έκθεσης που ετοιμάζουμε πολύ προσεκτικά με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μία από τις έξι γιορτές, η μεγαλύτερη, θα γίνει στη Μόσχα, όπου υπάρχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, ιδέα του προέδρου του Επιμελητηρίου. Σκοπός είναι η γιορτή αυτή να αφήσει κάποια υποδομή, για να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένας ελαιώνας, στον οποίο θα γίνονται μεγάλες συναυλίες, εκθέσεις, με επίκεντρο πάντα τη Μεσόγειο της ελιάς”, τόνισε η κ. Κατσιλιέρη.
Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος, γιατί όπως είπε αυτό το πρόγραμμα φτάνει στην υλοποίησή του. “Δέχθηκα να συμμετέχω και ως πρόσωπο διότι πέραν τού ότι προβάλλει τη Μεσσηνία, περικλείει πολλά μηνύματα πολιτισμού, ιστορίας, αξιών και ιδανικών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών που θα συναντηθεί στη Γιάλοβα, θα στείλει μηνύματα παντού. Είμαι βέβαιος ότι και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής θα είναι γεναιόδωρη. Η συνάντηση δεν περιορίζεται σε απλές εκδηλώσεις, αλλά έχει και προεκτάσεις που συναρτώνται με τη νοοτροπία του Ολυμπισμού και προβάλλουν την ελιά και το ελαιόλαδο. Μιλάμε για μεγάλο πλούτο ιδεών, αλλά και αποτελεσμάτων που θα γευτεί η περιοχή μας και ο μεσογειακός πολιτισμός. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πετύχει...” είπε ο νομάρχης Μεσσηνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου