Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Η ΤΕΜΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι εργασίες στην ΠΟΤΑ

“Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις εργασίες υλοποίησης του προγράμματος της ΠΟΤΑ, τηρώντας απόλυτα και κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία”.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας ΤΕΜΕΣ που αναπτύσσει το πρόγραμμα στην περιοχή Ρωμανού, με αφορμή δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων σχετικά με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία κρίνεται άκυρη η απαλλοτρίωση των ακινήτων δύο ιδιοκτητών, συνολικής έκτασης 17,5 στρεμμάτων.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι εφόσον προκύψει πρόβλημα με κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας “πιστεύουμε ότι η Διοίκηση θα προβεί έγκαιρα στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να μην καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου”. Στα δημοσιεύματα των Αθηναϊκών εφημερίδων γίνεται λόγος για “μπλόκο” καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει πάντοτε να προηγείται ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Σχετικά με την υπόθεση αυτή στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” ανεφέρει τα εξής:«Μπλόκο» στη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης(ΠΟΤΑ), κατ’ εξαίρεση, βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι πρέπει πάντοτε να προηγείται ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός, ιδίως όταν η ΠΟΤΑ εγκαθίσταται σε «αξιόλογες περιβαλλοντικά περιοχές».
Με το σκεπτικό αυτό, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε σε προχθεσινή διάσκεψή της (κεκλεισμένων των θυρών), σύμφωνα με πληροφορίες, άκυρη εν μέρει αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που έγινε για τη δημιουργία ΠΟΤΑ υπέρ και με δαπάνες τουριστικής επιχείρησης στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια, είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 2545/97, που δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρισθεί μία περιοχή ως ΠΟΤΑ κατ’ εξαίρεση, σε οποιαδήποτε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός ή τομεακή χωροταξική μελέτη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγκριθεί κάποιες γενικές
κατευθύνσεις τουριστικής πολιτικής σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου δέχθηκε ότι ο καθορισμός ΠΟΤΑ πρέπει να αποτελεί αντικείμενο προηγούμενου ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού ιδίως όταν η ΠΟΤΑ εγκαθίσταται σε αξιόλογες περιβαλλοντικά περιοχές, παράκτιες, δασικές κ.λπ. και από τη δημιουργία των εγκαταστάσεων μπορεί να προκληθούν επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, καθιστώντας δυσχερή αν όχι αδύνατο τον μεταγενέστερο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, λόγω των πραγματικών καταστάσεων που θα έχουν δημιουργηθεί.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, προσέφυγαν δύο ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής έκτασης 17,5 στρεμμάτων στην περιοχή Ρωμανού της Μεσσηνίας, οι οποίοι ζήτησαν να ακυρωθούν όσον αφορά τις δικές τους ιδιοκτησίες οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ακινήτων τους.
Η ΤΕΜΕΣ
Με αφορμή ανάλογα δημοσιεύματα πολλών αθηναϊκών εφημερίδων, η εταιρεία ΤΕΜΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνονται τα εξής: Αναφερόμενοι στη φημολογία που αναπτύχθηκε σήμερα (10.1.2008) στον Τύπο σχετικά με απόψεις που διατυπώθηκαν σε διάσκεψη του Συμβουλίου Επικρατείας και που αφορούν τη συνταγματικότητα διατάξεων της σχετικής με τις ΠΟΤΑ νομοθεσίας και κατ’ ακολουθία ενδεχόμενης ακύρωσης εκ του λόγου αυτού της απαλλοτρίωσης στο τμήμα Ρωμανού της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (που αφορά δύο ιδιοκτήτες με έκταση 17,5 στρέμματα αθροιστικά επί των 1.300 συνολικά του τμήματος αυτού της ΠΟΤΑ), η εταιρεία μας έχει να σημειώσει τα εξής:
Κατ’ αρχή δεν γνωρίζουμε επίσημα τίποτα σχετικά με το θέμα αφού οι διασκέψεις του Σ.τ.Ε. είναι μυστικές και δεν μπορούμε να έχουμε σαφή γνώμη για την πηγή, την αξιοπιστία, ή και την ακρίβεια των πληροφοριών που διέρρευσαν στον Τύπο. Το βέβαιο είναι ότι καμία σχετική απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε. δεν έχει εκδοθεί.
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις εργασίες υλοποίησης του προγράμματος της ΠΟΤΑ τηρώντας απόλυτα και κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία. Αν παρ’ ελπίδα κριθεί, με απόφαση του Σ.τ.Ε., ότι κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας εμφανίζουν πλημμέλειες, πιστεύουμε ότι η Διοίκηση θα προβεί έγκαιρα στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να μην καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/01/2008

1 σχόλιο: