Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Πλούσιο ανασκαφικό έργο στη Μεσσηνία

..........Κατά τη διάρκεια των εκ σκαφικών εργασιών στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Ρωμανού, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό τη συνεχή εποπτεία της ΛΗ ΕΠΚΑ, ήλθαν στο φως ίχνη κτισμάτων προϊστορικών χρόνων. Αμέσως οι εργασίες, που αφορούσαν στην κατασκευή γηπέδου γκόλφ, διεκόπησαν και άρχισε ανασκαφική έρευνα με δαπάνες του αναδόχου του έργου. Οι ανασκαφές, που διεξάγονται από τον αρχαιολόγο καθηγητή δρ Jorg Rambach με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Μαρίας Ζαχαροπούλου και της Αναστασίας Θωμοπούλου, αποκάλυψαν έναν σημαντικότατο εκτεταμένο οικισμό της ΠΕ ΙΙ εποχής (2700 - 2250 π.Χ.), σύγχρονο του μεγάρου των Ακοβίτικων και των οικιστικών λειψάνων της Βοϊδοκοιλιάς. Εως σήμερα, όπως είπε η διευθύντρια της ΛΗ’ ΕΠΚΑ, έχει ερευνηθεί το ανατολικό τμήμα του οικισμού, όπου όπως μαρτυρούν οι τεράστιες ποσότητες οψιανού και εκκαμινευμάτων χαλκού, που ήλθαν στο φως υπήρχαν εγκαταστάσεις εργαστηρίων επεξεργασίας οψιανού και χαλκού που είναι μοναδικές στη Μεσσηνία. Σε μικρή απόσταση δυτικότερα βρέθηκε ένα βαθύ φρέαρ με κτιστό στόμιο από αργούς λίθους η λεπτομερής έρευνα του οποίου απέδωσε σημαντικότατο αριθμό κεραμικής, περίπου 200 αγγεία, πολλά από τα οποία ήταν ακέραια και αποτελούν ένα μοναδικό θησαυρό για τη μελέτη της κεραμικής της εποχής αυτής στη Μεσσηνία.
Επίσης σε άλλο σημείο των εγκαταστάσεων της ΠΟΤΑ Ρωμανού, οι εκσκαφικές εργασίες έφεραν στο φως ένα μεγάλο ταφικό πίθο, που περιείχε την ταφή ενός νεκρού στον οποίο είχαν τοποθετεί ως κτερίσματα αγγεία της Πρωτογεωμετρική εποχής (10ος - 9ος αι. π.Χ.) για την οποία πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά στη Μεσσηνία. Η ανασκαφή στην ΠΟΤΑ Ρωμανού συνεχίζεται.
«Από την επιστημονική δραστηριότητα της Εφορείας μας δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η σοβαρή συμβολή της στις αρχαιολογικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται και από άλλους φορείς στο νομό, όπως η εποπτεία στις ανασκαφικές και επιφανειακές έρευνες στην Αρχαία Μεσσήνη και την Ικλαινα, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με την διεύθυνση των καθηγητών Π. Θέμελη και Μιχάλη Κοσμόπουλου αντίστοιχα, η επίβλεψη των αρχαιολογικών μελετών που συνεχίζονται στο Ανάκτορο του Νέστορος από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών καθώς και η διεύθυνση των επιφανειακών και τοπογραφικών ερευνών που γίνονται στη Θουρία με τη συμμετοχή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής» σημείωσε η Ξένη Αραπογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου