Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

ΙΤΑΛΙΑ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ

ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ
Υποχρεωτικά θα αναγράφουν την προέλευση
Του Κώστα Κοντοθανάση
Την ώρα που οι πρόεδροι των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Ηρακλείου καταγγέλλουν ο μεν πρώτος γραπτώς, ο δε δεύτερος προφορικώς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τα ελληνικά ελαιόλαδα πλήττονται από νοθεία με ισπανικά και τυνησιακά, οι Ιταλοί βγαίνουν μπροστά με πλήρη ταυτότητα στο λάδι που παράγουν και διαθέτουν, ώστε να αναδείξουν το “made in Italy”. Ίσως όμως, αν η απόφαση εφαρμοστεί όπως πρέπει, να έχει ελπίδες ανάδειξης και το ελληνικό ελαιόλαδο, αφού υποχρεωτικά θα αναφέρεται στις συσκευασίες, άρα θα γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ενδείξεις προέλευσης
Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, τέθηκε σε ισχύ υπουργική απόφαση «με την οποία οι εταιρείες που εμπορεύονται extra παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο στην ιταλική επικράτεια υποχρεούνται, κατά την τυποποίηση του προϊόντος, να τοποθετούν υποχρεωτικές ενδείξεις για την προέλευση του προϊόντος». Το έγγραφο που υπογράφει ο Μιχαήλ Βρεττάκης, προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας, επισημαίνει ότι προκειμένου να εκδώσει αυτή την υπουργική απόφαση, «το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας έλαβε υπόψη του τη σπουδαιότητα του extra παρθένου και παρθένου ελαιολάδου για την ιταλική γαστρονομία και τη μεσογειακή δίαιτα, την ανάγκη πάταξης φαινομένων απάτης στην εμπορία του προϊόντος, καθώς και το γεγονός ότι τα παρθένα ελαιόλαδα παρουσιάζουν γεύση και ποιότητα διαφορετική μεταξύ των, ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση».

Περιοχή και χώρα
Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπονται τα κατωτέρω:
«1. Πρέπει να αναγράφεται η γεωγραφική περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, καθώς και το μέρος όπου βρίσκεται το ελαιοτριβείο στο οποίο έγινε η σύνθλιψη του καρπού και η παραγωγή του ελαιολάδου. Η αναγραφή στοιχείων σε επίπεδο Περιφέρειας, επιτρέπεται μόνο για ελαιόλαδο ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης περιοχής.
Η ένδειξη της γεωγραφικής περιοχής όπου έγινε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου πρέπει να φέρει την ονομασία του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας όπου έγινε συγκομιδή, εκτός και αν πρόκειται για προϊόν ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης περιοχής. Σε περίπτωση που η συγκομιδή του ελαιοκάρπου δεν έγινε μόνο σε ένα κράτος αλλά σε περισσότερα, θα πρέπει να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης με φθίνουσα σειρά, αναλόγως της ποσότητος που χρησιμοποιήθηκε.
Σε περίπτωση που η συγκομιδή έγινε σε διαφορετικό κράτος από το ελαιοτριβείο, θα πρέπει η ένδειξη να αναφέρει «ελαιόλαδο παραχθέν…» (χώρα που ευρίσκεται το ελαιοτριβείο) «από ελιές που συλλέχθηκαν…» (χώρα όπου καλλιεργήθηκαν οι ελιές).
Στην απόφαση προβλέπεται, επίσης, μεταβατική περίοδος 90 ημερών για την συμμόρφωση των εταιρειών με τα ανωτέρω, καθώς και πρόστιμα έως 9.500 ευρώ για κάθε παράβαση. Παράλληλα, για χρονική περίοδο 18 μηνών, επιτρέπεται η εμπορία του ελαιολάδου που εμφιαλώθηκε πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

Ελπίδες για μας
Από την ανωτέρω εξέλιξη, εκτιμάται ότι αναμένεται να αναδειχθεί η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου στην ιταλική αγορά, καθόσον γενική και αόριστη είναι η εικόνα στον Ιταλό καταναλωτή περί προσμίξεως ελαιολάδων από άλλα κράτη μέλη και από τρίτες χώρες. Σημειώνεται, επίσης, ότι με τη διαδικασία αυτή, και ανάλογα με την πιστή εφαρμογή της, ενδεχομένως ιταλικές εταιρείες εισαγωγής ελαιολάδου να επιλέξουν και την εμφιάλωση του ελληνικού ελαιολάδου στη χώρα μας για την ιταλική ή άλλη αγορά, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

Τιμές παραγωγού
Επισημαίνεται πως για την εβδομάδα 14-18 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η πρεσβεία μας, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, σε ευρώ ανά κιλό, για έξτρα παρθένα λάδια ήταν οι εξής:
Καταντζάρο 2,95-3,05, Λέτσε 2,80-3,08, Τράπανι 4,20-4,40, Ραγκούζα 4,20-4,30, Σαλέρνο 3,13-3,32.
"ΘΑΡΡΟΣ" 30/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου