Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Μικροζημιές από το σεισμό στην περιοχή της Πυλίας

Η ακαταλληλότητα του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείο Χρυσοκελλαριάς, η θολούρα του νερού σε χωριά των Δήμων Κορώνης και Αίπειας και οι ρωγμές σε παλιά σπίτια σε δήμους της Πυλίας είναι τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δύο προχθεσινοί ισχυροί σεισμοί. Την εικόνα αυτή μας μετέφεραν οι δήμαρχοι της περιοχής.
Ειδικότερα:
- Ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής μας είπε ότι ζήτησε γραπτή έγκριση για την καταλληλότητα του Γυμνασίου, που είχε κάποιες ρωγμές. Επιβεβαίωσε πως είναι ακατάλληλο για την ώρα το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Χρυσοκελλαριάς και μας ενημέρωσε: «Αποκαταστάθηκε η ζημιά στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, όμως το νερό παραμένει θολό στην παραλιακή ζώνη, στην Κορώνη, στο Βασιλίτσι και στο Χαρακοπιό. Θολό εξακολουθεί να είναι και το νερό στην Υάμεια και στο Ακριτοχώρι, που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις, ενώ παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χρυσοκελλαριά. Μηχανικοί εξέτασαν το Κάστρο Κορώνης και είδαν τις νέες ρωγμές στα τείχη. Θέλει αναστήλωση για να σωθεί. Εχουν αναφερθεί ζημιές σε 20 περίπου σπίτια, από τα οποία τα 2 είναι με σοβαρές. Θα τα ελέγξει ο ΤΑΣ». Την Κορώνη επισκέφθηκαν χθες ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ο επικεφαλής της “Ανατροπής” Χρήστος Μαλαπάνης, ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Ντίνος Τσερώνης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Δημοσθένης Σωτηρόπουλος.
- Ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής μας είπε: «Δεν υπάρχει ζημιά πουθενά. Και τα σχολεία είναι καλά. Ηρθαν μηχανικοί της Νομαρχίας και τα έλεγξαν. Το Δημοτικό της Μεθώνης δεν έχει ρωγμή, όπως και της Φοινικούντας. Στο Γυμνάσιο παραμένει η ίδια κατάσταση, όπως ήταν πριν. Πέρσι χαλάσαμε 140.000 ευρώ για συντηρήσεις στο Γυμνάσιο. Είναι ένα κτήριο 40 και πλέον χρόνων και θέλει και άλλες παρεμβάσεις συντήρησης. Δεν του προξένησε ζημιές ο σεισμός. Και το δίκτυο ύδρευσης είναι καλά. Και στα κτήρια τα ιδιωτικά δε μας αναφέρθηκε τίποτα. Θα κάνουμε και μια επίσκεψη στα χωριά τώρα (από τις 11 και μετά) για να βεβαιωθούμε».

- Ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος επεσήμανε: «Μικρορωγμές υπάρχουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Είναι παλιό το κτήριο και οι ρωγμές έχουν προκληθεί από τη διάβρωση και όχι από το σεισμό. Το κτήριο είναι κατάλληλο, δεν έχει πρόβλημα. Για ρωγμές σε σπίτια είχαμε
5 - 6 αναφορές στην Πύλο, στους Αμπελόκηπους και σε κάποια άλλα χωριά. Μέχρι τώρα δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα».
- Ο δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος παρατήρησε: «Υπάρχουν ρωγμές σε σπίτια στη Νέα Κορώνη, στη Μηλίτσα και στη Λογγά. Εχει θολώσει το νερό στη Μηλίτσα, στην Αδριανή και στη Λογγά. Εχει θολώσει η πηγή. Τα Δημοτικά σχολεία δεν έχουν πρόβλημα, ενώ περιμένουμε τους μηχανικούς του ΟΣΚ να δουν το Γυμνάσιο».
- Ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος μας είπε: «Ρωγμές υπάρχουν σε σπίτια στο Καλοχώρι (εδώ έχει υποστεί ζημιά και ένα σπίτι 25ετίας), στο Κόκκινου, στη Μαθία, στο Αχλαδοχώρι σε παλιά κτίσματα κυρίως. Κανένα πρόβλημα στα σχολεία. Καλά τη βγάλαμε, μόνο μη συνεχίσει».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου