Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Παράσταση “εκβιασμός”

Τη δεκαετία του ’70 η μόδα ήθελε τους νέους με μακριά μαλλιά, μούσι, καμπάνα παντελόνι, μεσάτο πουκάμισο, παπούτσι με μεγάλο τακούνι. Τη δεκαετία του ’80 έγινε της μόδας το ζιβάγκο και ο σοσιαλισμός σαν ιδέα για μερικούς που μέσω αυτού αυτοεξυπηρετήθηκαν, δημιουργήθηκαν κομματικά και σοσιαλοκαλοπέρασαν.
Το ’90 έγινε μόδα η κλεψιά καθώς και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσω της μίζας. Οχι ότι δεν υπήρχε, αλλά απλουστεύθηκε, δημοσιοποιήθηκε και οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη ακολούθησαν η μία την άλλη.
Διάγουμε την πρώτη δεκαετία του 2000 στην οποία ο κοσμάκης απολαμβάνει τη μόδα μέσω της δημοσιότητας με κεντρικό στοιχείο τον “εκβιασμό”. Ο εκβιασμός έγινε τόσο της μόδας που θα φτάσουμε σε σημείο αν δενεκβιαστείς ή δεν εκβιάσεις θα είσαι μαλάκας και εκτός εποχής. Παλιά παίζαμε ντρίλια, μακριά γαϊδούρα, γυαλένιες, έτσι για να περνάμε την ώρα μας. Τώρα παίζουμε “εκβιασμό”. Λέει ο ένας στον άλλον: Ελα να παίξουμε “εκβιασμό” ρε μαλάκα να μας πάρουνε οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες, θα έχει πλάκα.
Εγώ θα πω ότι με εκβίασες επειδή μια φορά μου ’πιασες τον κώλο προκειμένου να διαπιστώσεις αν οι κωλότσεπές μου ήταν φαρδιές αλλά στον εισαγγελέα θα πεις ότι δεν έβαζες το χέρι σου στην κωλότσεπη αλλά στην μπροστινή τσέπη για τον ίδιο λόγο φυσικά. Για να εξετάσεις το φάρδος της. Αυτό είναι ένα στοιχείο να τους μπερδέψουμε.
Η κοινή γνώμη θα καταλάβει ότι στην πρώτη φάση εγώ είμαι ο πούστης, αλλά με την τροπή που θα πάρει η υπόθεση φαίνεται ότι εσύ είσαι ο πούστης. Ωραίο ε...φαντάσου, μαλάκα, πλάκα που θα κάνουμε.
Το τοπίο θα παραμείνει ομιχλώδες για κανά δύο μήνες και μετά, αφού δεν θα βγει άκρη, η κοινή γνώμη αγανακτισμένη θα αποφανθεί αφού έχει συλλέξει όλα τα ομιχλώδη στοιχεία που στοιχειοθετούν την κατηγορία “Και οι δύο πούστηδες είναι”.
Τα ονόματά μας θα τα πούμε από την πρώτη μέρα, ρωτάει ο ένας.
Οχι ρε, μαλάκας είσαι.
Θα βρούμε ένα δημοσιογράφο, θα του κομίσουμε το DVD και μια κασέτα και κείνος ξέρει να ταΐζει τον κόσμο. Μόλις χορτάσει το πόπολο από το συγκεκριμένο συμβάν ο δημοσιογράφος θα βάλει στο παιχνίδι τον ράφτη γιατί στις τσέπες δεν είχε βάλει φόδρα και το χέρι πήγε κατευθείαν στην αποκορωμένη.
Το τι θα καταθέσει ο ράφτης στον εισαγγελέα δικό του πρόβλημα. Μπορεί να καταθέσει ότι είναι η μόδα της εποχής κυρία εισαγγελέα, οι τσέπες να μην έχουν φόδρα.
Ξέρεις, μαλάκα, πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να αποφανθούν ότι δεν είμαστε πούστηδες; Θα ’χουμε παίξει ωστόσο σε όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες. Στην τελική αν αποδειχθεί ότι είμαστε πισωγλέντηδες δεν έγινε και τίποτα σοβαρό.
Σιγά μην υιοθετήσουμε την παροιμία που λέει: «Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα».
Και τα μάτια μας θα ’χουμε και τ’ όνομά μας θα γίνει γνωστό. Ξέρεις μαλάκα με τι θα γελάσουμε περισσότερο; Με το πόπολο που θα περιμένει τις ειδήσεις για κάποιο καινούργιο στοιχείο και τα ονόματα.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου