Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Η Πύλος τίμησε τον Θοδ. Βλαχοδημήτρη

Φόρο τιμής απέτισε την Κυριακή το πρωί ο Δήμος Πύλου στη μεγάλη προσωπικότητα του ποιητή και επιστήμονα Θοδωρή Βλαχοδημήτρη. Στο Ινστιτούτο “Νέστωρ“, το οποίο στεγάζεται στο παλιό γυμνάσιο της Πύλου, διοργανώθηκε μία ξεχωριστή τελετή, στην οποία φωτίστηκε η προσωπικότητα του Θ. Βλαχοδημήτρη, ενώ δόθηκαν και οι υποτροφίες “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη“ στους δύο αριστεύσαντες αποφοίτους του Λυκείου Πύλου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε επειδή ο Θ. Βλαχοδημήτρης ξεκίνησε από εκεί την λαμπρή πορεία του στο χώρο των γραμμάτων. “Τιμούμε τον ποιητή, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο Θ. Βλαχοδημήτρη και καταθέτουμε τη συγκίνηση και την υπηρηφάνεια μας για εκείνον. Από εδώ ξεκίνησε ο στοχασμός του, εδώ άνθισε το ανυπότακτο φρόνημά του. Η Πύλος υποκλίνεται στην πνευματική αυτή προσωπικότητα. Είναι χρέος και ευθύνη μας να ανταποδώσουμε σε εκείνον αυτά που του οφείλουμε. Αποτελεί δέσμευσή μας, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών, να αναδείξουμε την προσφορά του στον πολιτισμό. Σε όλες αυτές τις ενέργειές μας, έχουμε αρωγό και συμπαραστάτη τη σύζυγό του, κυρία Βάσω Βλαχοδημήτρη, η οποία αποφάσισε να δωρίσει την ανεκτίμητης αξίας βιβλιοθήκη του συζύγου της (περίπου 6.500 τίτλων), στο Δήμο Πύλου“, είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, ο οποίος συνεχάρη και τα δύο παιδιά από την Πυλία που έλαβαν την υποτροφία. Τους ευχήθηκε αυτή να αποτελέσει την πυξίδα για την πνευματική τους ωρίμανση και τους προέτρεψε να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, όπως έκανε και ο άνθρωπος Θοδωρής Βλαχοδημήτρης. Τέλος, ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Κατερίνα Δουμουλάκη, συνταξιούχο διευθύντρια του Λυκείου Πύλου, για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιώργο Τσαγκάρη και την ηθοποιό Ιουλία Καλογρίδη, που απήγγειλαν ποιήματα του Θ. Βλαχοδημήτρη.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν επιστολές από προσωπικούς φίλους του Θ. Βλαχοδημήτρη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Αυτοί ήταν ο κ. Χένριτζ, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Αμβούργου, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο W. Beck, από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Επιστολές και χαιρετισμούς έστειλαν ακόμη η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, οι βουλευτές Μεσσηνίας Δ. Σαμπαζιώτης, Α. Σαμαράς καιΔ. Κουσελάς, ο αντινομάρχης Θ. Σαμέλης και ο Αρ. Παπανδρέου, πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Η ζωή, το ξεκίνημα από το μικρό χωριό Σουληνάρι, οι ανησυχίες, τα οράματα, η καθημερινότητα στην όμορφη Πύλο και τα βιώματα του Θ. Βλαχοδημήτρη, φάνηκαν μέσα από το πεζό κείμενο του καθηγητή κ. Μπάλτα με τίτλο: “Ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης και η Πύλος“. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και έτσι το κείμενο διάβασε η κ. Δουμουλάκη.
Κοινωνοί της ελπίδας του Θ. Βλαχοδημήτρη για τον κόσμο έγιναν οι ακροατές, μέσα από τα υπέροχα ποιήματά του, που αντικατοπτρίζουν την προσμονή του για έναν καλύτερο κόσμο. Επίκαιρα και άκρως συγκινητικά, μιλούν για τη ζωή στο χωριό, τη σκληρή δουλειά των γονιών, τον αγώνα της ζωής. Η Πύλος κατείχε σημαντική θέση στην καρδιά του δημιουργού και αυτό γίνεται σαφές και από το έργο του. Τα αποσπάσματα των ποιημάτων που διάνθισαν το κείμενο του κ. Μπάλτα, διάβασαν ο Γιώργος Τσαγκάρης και η Ιουλία Καλογρίδη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των υποτροφιών “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη“ στους δύο αριστεύσαντες από το Λύκειο Πύλου. Τις υποτροφίες πήραν η Δήμητρα Λίγγρη από την Καλλιθέα και ο Τάσος Σαρδέλης από την Πύλο, από τα χέρια της κ. Βάσως Βλαχοδημήτρη. Η Δήμητρα σπουδάζει πλέον φυσικός και ο Τάσος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο. Και τα δύο παιδιά μίλησαν με θερμά λόγια, ευχαριστώντας την κ. Βλαχοδημήτρη και το Δήμο Πύλου, ενώ τόνισαν πως η προσωπικότητα του Θ. Βλαχοδημήτρη θα αποτελεί πάντα ένα πρότυπο για τους ίδιους στη μετέπειτα πορεία τους...
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου