Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

Τη χρήση της Σχίζας θέλει ο Δήμος Μεθώνης
Αποφασισμένος να περιέλθει η χρήση της Σχίζας στο Δήμο Μεθώνης είναι ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πεδίο βολής έχει απομακρυνθεί και έχει γίνει πρόταση να επανέλθει η Σχίζα στο καθεστώς που προϋπήρχε του πεδίου βολής, δηλαδή στο υπουργείο Γεωργίας, από το οποίο θα ζητήσουμε την παραχώρηση της χρήσης της, προκειμένου να εφαρμόσουμε κάποια από τις προτάσεις της ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την αξιοποίηση της Σχίζας». Εκεί, προβλέπονται ήπιες μορφές ανάπτυξης με την κατασκευή μονοπατιών και άλλων ελαφρών υποδομών, ενώ θα προκύψουν πόροι στο Δήμο αν ο χώρος λειτουργήσει ως βοσκότοπος.
Για το λόγο αυτό ο κ. Μιχελής θα προσπαθήσει να έχει επαφές με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ερχόμενη εβδομάδα.
Ξεκινούν οι αναπλάσεις στο κέντρο της Μεθώνης
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναπλάσεις στο κέντρο της Μεθώνης και της Φοινικούντας, καθώς οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, τα έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» και απομένει η έγκριση δημοπράτησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ξεκινήσουν οι αναθέσεις. Έως τότε, όμως, θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση των τομών του οδοστρώματος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαμόρφωσή του, που θα περιλαμβάνει και την καθαίρεση του ασφαλτοτάπητα.
Αυτό θα συμβεί και στο δρόμο που οδηγεί προς την αγορά της Μεθώνης. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχελής, θα πρέπει να αποκατασταθεί προσωρινά ο γεμάτος τομές από τα έργα αποχέτευσης δρόμος και να ασφαλτοστρωθεί έως ότου ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, που περιλαμβάνουν πλακοστρώσεις, καθιστικά, φυτεύσεις και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.
Όσον αφορά στο δρόμο που οδηγεί από την είσοδο της Μεθώνης προς το Κάστρο, η εκπόνηση της σχετικής μελέτης ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Θα καθαιρεθεί ο παλιός ασφαλτοτάπητας για να εξαλειφθούν οι ανωμαλίες και θα γίνει ασφαλτόστρωση από την αρχή.
Χωροταξία
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Μεθώνης εξέφρασε τη βούλησή του να επισπευστούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης Natura, που έχει εκπονηθεί: «Θέλω, επίσης, να δω πού βρίσκεται η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, να συνεννοηθώ με τους άλλους δημάρχους και να πιέσουμε την κατάσταση, μήπως μπούμε σε μια σειρά και καταφέρουμε να αποκτήσουμε τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται και για να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης αλλά και για να ληφθούν υπ’ όψιν από το μελετητή στην υπό έναρξη ΣΧΟΟΑΠ». Όπως διευκρίνισε, επιθυμεί να συντομεύσει τις όποιες εξελίξεις, δεδομένων των μεγάλων χρονικών διαστημάτων που απαιτούνται, εν όψει και της οριοθέτησης των οικισμών, «καθώς τη στιγμή αυτή βρίσκονται όλα στον αέρα» .
Αξιοποίηση κτηρίων
Εκτός αυτών, ο Δήμος Μεθώνης μελετά και την αξιοποίηση κτηρίων. Έτσι, εκπονείται προμελέτη για τις αποθήκες του ΑΣΟ, στην παραλία της Μεθώνης, προκειμένου να μετατραπούν σε πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, ενώ έχει αρχίσει να εκπονείται προμελέτη και για το κτήριο του παλαιού μετεωρολογικού σταθμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσείο φυσικής ιστορίας και μετεωρολογίας, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που είχαν γίνει από την ειδική περιβαλλοντική μελέτη.

Σε νέες γεωτρήσεις αναζητούν νερό στη Μεθώνη
Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού θα αντιμετωπίσει το καλοκαίρι ο Δήμος Μεθώνης, αν συνεχιστεί η ανομβρία. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο σε σχέση με πέρσι, σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής, ο οποίος ανέφερε πως εκπονούνται μελέτες για την ανόρυξη γεωτρήσεων στη Μεθώνη και στη Φοινίκη, την κατασκευή τριών δεξαμενών σε Φοινικούντα, Ευαγγελισμό και Φοινίκη και τις επεκτάσεις των εξωτερικών δικτύων, προκειμένου να συνδεθούν γεωτρήσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδίδουν, όπως και τριών γεωτρήσεων, για τις οποίες εκφράζεται ελπίδα ότι θα είναι πλούσιες κι αυτές σε νερό.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το 25% των πηγών στους Αμπελόκηπους, ενώ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Μιχελής ανέφερε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δε ληφθούν μέτρα και πρόσθεσε ότι η στάθμη του νερού στα πηγάδια δεν έχει ακόμη αυξηθεί, γεγονός που συνιστά έλλειμμα νερού. Τέλος, είπε ότι θα εκδοθούν και ανακοινώσεις από πλευράς Δήμου, προκειμένου να προετοιμαστούν οι δημότες και να προσέχουν την κατανάλωση του νερού.
"ΘΑΡΡΟΣ" 30/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου