Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΖΙΑ Εργάζεται για το Κάστρο Μεθώνης η Επιστημονική Επιτροπή Πυλίας

«Η Επιστημονική Επιτροπή Πυλίας, ανελλιπώς μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εκπονεί μελέτες, εκτελεί και παρακολουθεί έργα που αφορούν τη στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη των τεσσάρων μεγάλων κάστρων της επαρχίας Πυλίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρός της καθηγητής Νικόλαος Ζίας. Αφορμή για την απάντηση ήταν ρεπορτάζ της “Ε“ στο οποίο ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής υποστήριξε όταν ρωτήθηκε για το έργο της συγκεκριμένης επιτροπής ότι αυτή «έχει εξαφανιστεί».
Η πλήρης απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας, έχει ως εξής: «Με αφορμή ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδος σας, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 6-5-2008 και το οποίο αναφέρεται στο Κάστρο της Μεθώνης σύμφωνα με την ενημέρωσή σας από τον κ. δήμαρχο της Μεθώνης, όπου
εκτός των άλλων φέρεται να λέγει για την Επιτροπή Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης των κάστρων της Επαρχίας Πυλίας ότι: “έχει εξαφανιστεί εντελώς”. Εχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Από το 1998, έτος της συγκρότησής της με Υπουργική Απόφαση, η Επιστημονική Επιτροπή Πυλίας ως φορέας του ΥΠ.ΠΟ., ανελλιπώς μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και δια του επιστημονικού προσωπικού της, εκπονεί μελέτες καθώς επίσης εκτελεί και παρακολουθεί έργα που αφορούν τη στερέωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των τεσσάρων μεγάλων κάστρων της επαρχίας Πυλίας. Τέτοιες μελέτες έχουν ως γνωστόν ήδη υλοποιηθεί ή συνεχίζουν υλοποιούμενες και αφορούν και τα τέσσερα κάστρα.
Ειδικότερα για το Κάστρο της Μεθώνης, από το παρελθόν έτος η Επιτροπή Πυλίας έχει προβεί σε εργασίες άμεσων μέτρων στερέωσης του επιθαλάσσιου Ν.Α. Πύργου του Κάστρου (του λεγόμενου μέχρι πρόσφατα και Πύργου Βιλλεαρδουίνου). Τα συγκεκριμένα μέτρα και οι συγκεκριμένες υλοποιημένες ήδη εργασίες, αφορούν την ενίσχυση σημαντικών επικινδύνων φερόντων τμημάτων του εν λόγω Πύργου και αποτελούν τμήμα ευρύτερου εκπονημένου ερευνητικού προγράμματος, που έχει ως θέμα την «Αποτύπωση –Αποκατάσταση του Ν.Α. επιθαλάσσιου Πύργου του Κάστρου της Μεθώνης». Τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούμε ότι συνέβαλαν στην ενίσχυση του σωζόμενου μνημείου, το οποίο μετά και την πρόσφατη σεισμική δράση της Μεθώνης παρέμεινε ακέραιο. Εδώ σας γνωρίζουμε την από μήνα Σεπτέμβριο του 2007 σχετική με τον Πύργο αρμόδια εισήγησή μας, στην οποία εκτός των άλλων γίνεται αναφορά για την πιθανότητα ενός σεισμού στην περιοχή και τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις του σ’ αυτόν. Πέραν τούτων, η Επιτροπή Πυλίας, με σκοπό τον προγραμματισμό της ένταξης έργων της στην 4η Προγραμματική Περίοδο, έχει ήδη αρμοδίως υποβάλει τις προτάσεις της, που αφο-ρούν τα τέσσερα κάστρα της Πυλίας και στις προτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται βεβαίως το Κάστρο της Μεθώνης. Επομένως, ο ισχυρισμός του κ. δημάρχου της Μεθώνης, ότι η «Επιτροπή Πυλίας έχει εξαφανιστεί εντελώς», θεωρούμε ότι μάλλον ως ατυχής θα πρέπει να χαρακτηρισθεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ευσταθεί. Η υπερβολή στις διατυπώσεις αυτές, πιστεύουμε ότι οφείλεται στην αγαθή πρόθεση του κ. δημάρχου και την επιθυμία του για ταχύτερη και πληρέστερη εκτέλεση των έργων και σ’ αυτή την πρόθεσή του συμφωνούμε απόλυτα και εμείς».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου