Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Πύλος - Πεκίνο - Μόσχα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

Τους στόχους και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης της παγκόσμιας συνάντησης μοτοσυκλετιστών που θα γίνει στην Πύλο από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου και του οδοιπορικού από την Πύλο για το Πεκίνο και τη Μόσχα, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής των Δρόμων της Ελιάς και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην πρέσβης στην Ουνέσκο Βασίλης Βασιλικός, ο πρόεδρος του δικτύου των πολιτιστικών πρωτευουσών στην Ευρώπη Σπύρος Μερκούρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς Τζανέτος Καραμίχας και ο Αγγελος Μπαβέλας, μέλος Δ.Σ. ΕΛΠΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μοτοσυκλέτας.
«Οι δύο εκδηλώσεις έχουν πολιτιστικό αλλά και επιχειρηματικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Καραμπάτος. «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης, των διαπολιτισμικών σχέσεων, του πολιτισμού της ελιάς και να προβάλουμε τη χώρα μας. Γνωρίζουμε ότι κάποτε το εμπόριο προήγαγε τον πολιτισμό, σήμερα όμως ο πολιτισμός προάγει το εμπόριο». Αναφερόμενος στη διαδρομή Πύλος - Πεκίνο – Μόσχα ο κ. Καραμπάτος δήλωσε ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να «ακολουθήσει» νοερά αγοράζοντας χιλιόμετρα ή και να συμμετέχει υιοθετώντας μια ελιά, με πληροφορίες που μπορεί να βρει στο διαδίκτυο στο www.olivetreeroute.gr.
Ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στην Unesco, Βασίλης Βασιλικός επεσήμανε ότι η αναγνώριση για τους Δρόμους της Ελιάς ήταν ομόφωνη από 194 χώρες, οι οποίες περιμένουν από το ελληνικό κράτος να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον σε μια πρωτοβουλία που μόνο προβολή για τη χώρα και το εθνικό μας προϊόν μπορεί να φέρει. Ο πρόεδρος του Δικτύου των πολιτιστικών πρωτευουσών στην Ευρώπη Σπύρος Μερκούρης, τόνισε ότι το μεγάλο οδοιπορικό Πύλος –Πεκίνο – Μόσχα είναι ένα κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός, που απαιτεί βούληση, κινητοποίηση και τη βοήθεια όλων μας. Η Κίνα, πρόσθεσε, είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, η Ελλάδα μικρή αλλά και οι δύο έχουν μεγάλο πολιτισμό.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΕΕ Τζ. Καραμίχας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία των Δρόμων της Ελιάς να διανύσουν 22.000 χιλιόμετρα με μοτοσυκλέτες, διασχίζοντας 15 χώρες, μεταφέροντας το μήνυμα της Ειρήνης, των διαπολιτισμικών σχέσεων και του πολιτισμού της ελιάς, ξεπερνά κάθε πρωτοβουλία. Ο κ. Καραμίχας πρότεινε στον κ. Καραμπάτο μετά τους Διεθνείς Δρόμους της Ελιάς να σχεδιασθούν και τα «Σοκάκια» της Ελιάς για να μυήσουμε στο εθνικό μας προϊόν και τους Ελληνες από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. O Aγγελος Μπαβέλας, μέλος Δ.Σ. ΕΛΠΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Eνωσης Μοτοσυκλέτας, αναφερόμενος στην παγκόσμια συνάντηση μοτοσυκλετιστών, τόνισε ότι πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση
στο χώρο και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας να την φιλοξενεί.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ (63 RALLY FIM)
Η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών (63 Rally FIM) θα πραγματοποιηθεί στην Πύλο, από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου. Δύο χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από την Ελλάδα και 44 χώρες θα συγκεντρωθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πύλο. Κορυφαίο γεγονός θα είναι η παρέλαση των εθνών, μια πορεία 90 χιλιομέτρων, στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες μοτοσυκλετιστές με καταληκτικό σημείο την Καλαμάτα. Η πενθήμερη παγκόσμια συνάντηση περιλαμβάνει επίσης συναυλίες, εκθέσεις και πολλές δραστηριότητες.
ΠΥΛΟΣ – ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ
Στις 14 Ιουλίου 55 μοτοσυκλετιστές θα ξεκινήσουν από την Πύλο για μια μοναδική αποστολή: τη μεταφορά του συμβόλου της Ειρήνης στα βάθη της Ασίας, το Πεκίνο και τη Μόσχα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα συμμετέχουν, εκτός από μέλη των Δρόμων της Ελιάς, εκπρόσωποι της Unesco, του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιστήμονες, προσωπικό υποστήριξης, μουσικοί, ιατροί, κ.ά. Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τα ίχνη δύο μεγάλων πολιτισμών, των Δρόμων της Ελιάς και των Δρόμων του Μεταξιού για να φθάσουν στον προορισμό τους, κομίζοντας μήνυμα φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης, ως προϋπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας των λαών, τόνισε ο κ. Καραμπάτος. Οι χώρες τις οποίες θα διασχίσει η αποστολή είναι οι εξής: Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία.
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Τις δύο εκδηλώσεις, την Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών (63Rally FIM) και το οδοιπορικό για τη μεταφορά της φλόγας της Ειρήνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, θα υποστηρίξουν Γιορτές της Ελιάς σε 8 μεγάλες πόλεις της Ασίας, της Ρωσίας και ανατολικών χωρών της Ευρώπης, με θέμα την Ελλάδα της ελιάς, καθώς επίσης το συμβολισμό
και τον πολιτισμό της ελιάς σε όλες του τις διαστάσεις.Τέσσερις από τις γιορτές αυτές, της Πύλου με την ευκαιρία της παγκόσμιας συνάντησης των μοτοσυκλετιστών και της Μόσχας, λίγο πριν την ολοκλήρωση του οδοιπορικού και ενδιάμεσα της μεγάλης πόλης Σιάν και του Πεκίνου, θα είναι κορυφαίες, συνδυάζουν εμπόριο – πολιτισμό – καινοτομία, περιβάλλον. Στη Μόσχα η μεγάλη γιορτή της ελιάς (25 και 26 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, τον Δήμο της Μόσχας, τα Επιμελητήρια της πυρόπληκτης Πελοποννήσου, το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβούλιο της Ευρώπης, την KEDR BANK κ.ά. Με την ευκαιρία, έχει προγραμματιστεί επιχειρηματικήαποστολή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα, με τη συνεργασία του ΟΠΕ και των συμβούλων ΟΕΥ του υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί είναι και η δημιουργία ενός ελαιώνα στο Σότσι της Ρωσίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι επόμενοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, του ελαιώνα της Ειρήνης και των Δρόμων της Ελιάς, με ελαιόδενδρα από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
"
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
55 Μοτοσυκλετιστές: 52 άντρες και 3 γυναίκες
51 Μέρες ταξιδιού
22.000 Χιλιόμετρα από την εκκίνηση μέχρι την επιστροφή
15 Χώρες από τις οποίες θα διέλθει το οδοιπορικό
7-9 Ωρες οδήγησης ημερησίως
870 Χιλιόμετρα: Η μεγαλύτερη απόσταση που θα διανύσουν οι μοτοσυκλετιστές σε μια μέρα (τη 19η μέρα στην Κίνα από το Korgas στο Turpan)
1.000 Ελιές θα μεταφερθούν από τη Με\σσηνία και τη Λακωνία στη Μόσχα για να πλαισιώσουν τη Μεγάλη Γιορτή της Ελιάς που θα γίνει στην Κόκκινη πλατεία, κατά την επιστροφή του οδοιπορικού από το Πεκίνο
4.620 Χιλιόμετρα θα καλυφθούν με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο
28 Η ηλικία του μικρότερου μοτοσυκλετιστή
62 Η ηλικία του μεγαλύτερου μοτοσυκλετιστή
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/05/2008

1 σχόλιο: