Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Σε Μαραθόλακκα, Λιμενικά και Πύλο οι “σκουπιδοενότητες”

Μειώθηκαν σε 4 -από τις 6 που είχε προτείνει αρχικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου- οι... σκουπιδοενότητες στη Μεσσηνία, ενώ είναι πλέον δεδομένο ότι, με εξαίρεση τη μία περιοχή, τους χώρους υποδοχής των μπαλοποιητών και των συσκευασμένων σκουπιδιών θα αποτελέσουν οι νυν λειτουργούσες χωματερές.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καλαμάτας όχι μόνο ενσωματώνεται στην ενότητα των Δήμων Αβίας,
Αριος, Αρφαρών, Θουρίας και Λεύκτρου, αλλά διαθέτει και τη Μαραθόλακκα ως χώρο εγκατά-στασης μπαλοποιητή και ενδεχομένως διάθεσης των συμπιεσμένων απορριμμάτων. Τα παραπάνω προέκυψαν από την προχθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) του νομού μας, στην οποία συζητήθηκε -και οριστικοποιήθηκε- η τελική πρόταση για την ενοποίηση των χωματερών.
Η δεύτερη μεταβολή, σε σχέση με τη αρχική πρόταση της Περιφέρειας, αφορά στην κατάργηση της ενότητας του Μελιγαλά και την ένταξη των δήμων που μετείχαν σε αυτή στην ενότητα του Δήμου Μεσσήνης -στη χωματερή του οποίου επίσης, στα Λιμενικά, θα εγκατασταθεί μπαλοποιητής και θα γίνεται υποδοχή των απορριμμάτων από τους Δήμους Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πεταλιδίου και την Κοινότητα Τρικόρφου.
Η τρίτη ενότητα, που θα εξυπηρετείται από την Πύλο, καλύπτει τους Δήμους Αίπειας, Βουφράδας, Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα, Πύλου και Χιλιοχωρίων. Περισσότερες διευκρινίσεις, τέλος, αναζητούνται από τους δημάρχους -σχετικά με προδιαγραφές μηχανημάτων και εδαφών, όπως και απαιτήσεις σε χωρητικότητα- προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο χώρος εγκατάστασης μπαλοποιητή και υποδοχής σκουπιδιών στην τέταρτη ενότητα, η οποία περιλαμβάνει πλέον τους Δήμους Αετού, Αυλώνα, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Είρας, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την Κοινότητα Τριπύλας.
Οπως έγινε γνωστό, ειδικότερα, οι δήμοι που ζητούν διευκρινίσεις ώστε να αποφασίσουν, σε συνεννόηση μεταξύ τους, ποιος τελικά θα διαθέσει χώρο για μπαλοποιητή και τη διάθεση των συσκευασμένων σκουπιδιών είναι οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Η κάθε μία από τις πιο πάνω ενότητες θα έχει τη δική της οικονομική διαχείριση, ως προς τη λειτουργία και τη συντήρηση του μπαλοποιητή και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, το κόστος των οποίων ανά δήμο θα προκύπτει με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και το τονάζ των παραγόμενων σκουπιδιών.
Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Σπυρόπουλος, δήμαρχος Μεσσήνης, στη λήψη της πιο πάνω απόφασης -για τη μείωση δηλαδή των ενοτήτων και τον καθορισμό των ΧΑΔΑ «υποδοχής»- κορυφαίο ρόλο διαδραμάτισαν δύο παράγοντες: Αφ’ ενός ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας κάθε μπαλοποιητή ανέρχεται σε 270.000 ευρώ, δαπάνη που μπορεί να αντιμετωπιστεί αν συνενωθούν περισσότεροι δήμοι. Αφ‘ ετέρου, η διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι η «λύση» αυτή είναι προσωρινή, για μόλις δύο χρόνια, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατό συντομότερα -δηλαδή πριν το τέλος του φετινού χρόνου- ο αριθμός των ενεργών χωματερών στους 5 νομούς. Εξήγησε μάλιστα ο Κ. Σπυρόπουλος ότι κανένας από τους δήμους που θα υποχρεωθούν να υποδεχθούν -έστω και με ορίζοντα δύο χρόνων- σκουπίδια και από άλλους ΟΤΑ, δεν είναι... ενθουσιασμένος με την ιδέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος ως δήμαρχος Μεσσήνης θα ήθελε να βρισκόταν μια άλλη λύση ώστε να μην καταλήγουν στα Λιμενικά, έστω και... συσκευασμένα, τα σκουπίδια από 9 ΟΤΑ.
Β.Γ.Μ. ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου