Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Γιορτινή πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα στη Γιάλοβα

Σε μια γιορτινή πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος κήρυξε της έναρξη της 63ης Παγκόσμιας Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών -την Πέμπτη το βράδυ στη Γιάλοβα του Δήμου Πύλου-καλωσορίζοντας τους εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές σε έναν από τους πιο ιστορικούς τόπους της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε και ο γνωστός συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της χώρας μας στην UNESCO, όπως και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.
Η Γιάλοβα προχθές -και ειδικά ο χώρος του παλιού οινοποιείου της Τράνστεκομ όπου γίνεται η συνάντηση- είχε κατακλυστεί από μοτοσυκλέτες και αναβάτες που έδιναν ένα ξεχωριστό χρώμα και ρυθμό στην περιοχή. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης και οι μοτοσυκλετιστές είχαν την ευκαιρία να γευτούν γεύσεις της Μεσσηνίας και να γνωρίσουν τα προϊόντα και τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από αυτά, στο Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Oψεις“ που διοργανώθηκε στο χώρο. Σε ειδικό έντυπο υλικό αποτυπώνονταν 15 από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας: το ελαιόλαδο, η λαλαγγίδα, το πετιμέζι, τα βότανα Ταϋγέτου, το κρασί, οι χυλοπίτες, οι δίπλες, η αγκινάρα, η παραδοσιακή πίτα γάμου και βάπτισης, το καρπούζι, το μέλι και το παστέλι, ο κουραμπιές, η σταφίδα, η μυτζήθρα και το σύκο - προϊόντα που παρουσίασαν παραγωγοί, τυποποιητές και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, όπως και Πολιτιστικοί, Μορφωτικοί και Γυναικείοι Σύλλογοι του νομού μας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών πέρασαν από τους χώρους αυτούς, τα γεύτηκαν και αν κρίνουμε από τις εκφράσεις τους, εντυπωσιάστηκαν από τα προϊόντα της Μεσσηνίας.
Οσον αφορά τώρα την τελετή έναρξης, αυτή ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Βασίλη Βασιλικό στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Καλωσόρισε όλους στην εκδήλωση και τους “Δρόμους της ελιάς“, οι οποίοι είπε δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινούν από την Μεσσηνία. Είναι, τόνισε, μια ιδέα του Γιώργου Καραμπάτου και ο ίδιος ως πρέσβης της χώρας μας στην UNESCO κατάφερε να την περάσει, όπως είπε, και να γίνουν δρόμοι της UNESCO. «Είστε όλοι εδώ φίλοι αυτής της προσπάθειας, εύχομαι ένα καλό ταξίδι στους ηρωικούς μοτοσυκλετιστές που θα διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, που θα φέρουν το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της σωστής διατροφής, όλα αυτά τα μηνύματα που περικλείει η ελιά στον πυρήνα της», κατέληξε ο Βασίλης Βασιλικός.
Στην συνέχεια ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τόνισε: «Θέλω να χαιρετίσω αυτή την Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών σε αυτό το όμορφο μέρος, στην όμορφη Μεσσηνία. Να ευχηθώ καλή διαμονή και καλή συνέχεια στην διαδρομή σας. Αυτός ο τόπος είναι από τους πιο ιστορικούς της Ευρώπης, πρωτοκατοικήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια - εδώ γράφτηκε η ιστορία της Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους μοτοσυκλετιστές «ως κυνηγούς του ονείρου και της εμπειρίας, ως λάτρεις του ταξιδιού και της χαράς»: «Ευχόμαστε ο τόπος μας να γονιμοποιήσει με την γύρη του τις αισθήσεις σας για νέα ταξίδια. Τη γύρη αυτή θα την βρείτε στο θρόισμα της ελιάς και την γεύση των καρπών της, την αρμύρα της θάλασσας, σε ένα ποτήρι κρασί, στο φως του φεγγαριού, στο ηλιοβασίλεμα και κυρίως στο χαμόγελο των κατοίκων αυτού του τόπου».
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση νησιώτικων χορών από το Σύλλογο Κυριών Πύλου και αμέσως μετά την σκυτάλη πήρε ο πολυτάλαντος Μεσσήνιος καλλιτέχνης Νίκος Καλογερόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τους μοτοσυκλετιστές σημειώνοντας: «Σας ζηλεύουμε, είστε οι γιοι του Οδυσσέα και ζηλεύουμε πάρα πολύ το ταξίδι που θα κάνετε». Τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και τόνισε ότι το ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην Δύση με τον πολιτισμό της - ενώ
τον αντίστοιχο έπαιξε η Κίνα στην Ανατολή, γι‘ αυτό και μεταξύ αυτών των δύο χωρών υπάρχει ένας μεγάλος αλληλοσεβασμός, είπε. Ακόμη τους αφιέρωσε ένα ποίημα από τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, και πολλά τραγούδια και μουσικές με τους “Απορους Αρχοντες“. Η βραδιά έκλεισε με ακόμη περισσότερη μουσική από τον dj GK.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου