Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

«ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Γεύσεις, έθιμα και τραγούδια με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων


Της Μαρίας Νίκα

Ομιλίες, τοπικές γεύσεις, παρουσίαση εθίμων και παραδόσεων, μουσική και τραγούδια από συλλόγους περιλαμβάνει η εκδήλωση του Φεστιβάλ Μεσσηνίας Όψεις που θα λάβει χώρα αύριο στο Νιόκαστρο Πύλου. Προσκεκλημένος θα είναι ένας Κρητικός, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, με την καινούργια δουλειά του, που έχει τίτλο «Ποια πάθη από τον έρωντα».
«Αφορμή για τη διοργάνωση ήταν η πρόσφατη 63η Διεθνής Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών στη Γιάλοβα, όπου το Φεστιβάλ Μεσσηνίας Όψεις είχε παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο. «Επειδή τότε οι πόρτες της εκδήλωσης ήταν κλειστές στο ευρύτερο κοινό, αποφασίσαμε να κάνουμε άλλη μια παρουσίαση πάλι στα όρια του Δήμου Πύλου. Δηλαδή να δείξουμε την εικόνα της Μεσσηνίας, μέσα από το διατροφικό προϊόν και τις συνήθειές μας, με τη στήριξη των συλλόγων, των συνεταιρισμών και των παραγωγών της περιοχής» λέει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Διονυσία Χρυσομπόλη.
«Μαθαίνοντάς το, συμμετείχαν κι άλλοι σύλλογοι εκτός από αυτούς που είχαν έρθει στη Γιάλοβα. Τώρα έχουμε φτάσει τους 30 και θα παρουσιάσουν έθιμα και προϊόντα χαρακτηριστικά της περιοχής τους ο καθένας, αλλά και τη δουλειά τους. Και φυσικά θα έχουμε μαζί μας τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Έναν τραγουδοποιό που προάγει ουσιαστικά τον πολιτισμό, ειδικά στην περιφέρεια».
Ο νέος δίσκος του Λουδοβίκου με τίτλο «Ποια πάθη από τον έρωντα» περιέχει μελοποιημένες ιστορίες από την «Ερωφίλη» του Χορτάτση, τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και την «Εύμορφη Βοσκοπούλα», αγνώστου Κρητικού ποιητή.

Ένα βιβλίο
«Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έχει μαζευτεί ένα πολύ καλό υλικό, φωτογραφικό, λαογραφικό, κ.λπ., για το οποίο θα έχουμε και μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχουμε συζητήσει με την πρόεδρο των Τμημάτων της Καλαμάτας, κα Ξανθάκη, να εκδοθεί ένα βιβλίο για τη Μεσσηνία. Θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη λαογραφία, το τραγούδι, το μοιρολόι, το παραδοσιακό παραμύθι, αλλά και τις γεύσεις της Μεσσηνίας και τα προϊόντα της. Πίσω από κάθε γεύση κρύβονται στοιχεία λαογραφίας» παρατηρεί η κα Χρυσομπόλη.
Η είσοδος στην αυριανή εκδήλωση είναι 10 ευρώ. «Βάλαμε αυτό το συμβολικό εισιτήριο για να καλύψουμε τα έξοδα, αφού το Φεστιβάλ μας δεν χρηματοδοτείται από κάπου, όλα γίνονται εθελοντικά, με προσφορά προϊόντων από επιχειρηματίες και συλλόγους και πολλή προσωπική εργασία».
Η εκδήλωση θα ανοίξει στις 6.00 το απόγευμα και περιλαμβάνει ομιλίες από την πρόεδρο των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας Γεωργία - Ξανθάκη Καραμάνου, τον λέκτορα Λαογραφίας της Σχολής Αριστείδη Δουλαβέρα, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρο Φουντά. Η συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου