Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Εξωτικό τοπίο στη Μεσσηνία ΚΕΙΜΕΝΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: , ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

ContentSegment_8590322_1 ContentSegment_8590311_1

Η Σταθούλα και ο Πανάγος, η Καδούλα και ο Ιταλός θα μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές ενός βουκολικού μυθιστορήματος. Στην προκειμένη όμως περίπτωση είναι λίμνες, ζαφείρια διάσπαρτα στο φαράγγι του Πολυλίμνιου. Πρόκειται για μια περιοχή «εξωτικών» προδιαγραφών στην καρδιά της μεσσηνιακής γης, με αδάμαστη φύση και αλλεπάλληλους καταρράκτες που καταλήγουν σε λίμνες-βάθρες. Εδώ είναι η χαρά του εξερευνητή.
Ιταλός: Την περίοδο της Κατοχής μια ομάδα Ιταλών έτρωγε στο Πολυλίμνιο. Ένας από τους Ιταλούς, ψάχνοντας για βατράχια στις λίμνες, γλίστρησε και έπεσε στη λίμνη. Καθώς δεν ήξερε κολύμπι, άρχισε να βυθίζεται. Σε βοήθειά του έτρεξε ο Ηλίας Δρακόπουλος, γνωστός ως Καμποσούλιας, ο οποίος, παρά τις προσπάθειες δεν μπόρεσε να τον σώσει. Από τότε η λίμνη ονομάστηκε «Λίμνη του Ιταλού».
Κάδη: Είναι η μεγαλύτερη σε επιφάνεια λίμνη του φαραγγιού, έκτασης 200- 300 τ.μ. Προτιμάται από τους επισκέπτες λόγω του βάθους της και του καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων, που ανανεώνει διαρκώς το νερό της.

Καδούλα:Λίμνη για ερωτευμένους, καθώς πήρε το όνομά της από το σχήμα της που θυμίζει σχήμα καρδιάς.
Σταθούλα: Σύμφωνα με την παράδοση, η Σταθούλα Θεριού πνίγηκε με τα δυο της παιδιά στη λίμνη το 1770 κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ.
Πανάγος: Ο Πανάγος Γραμματικόπουλος πνίγηκε στη λίμνη καθώς προσπαθούσε να τη διασχίσει χειμώνα, χωρίς να υπολογίσει την αυξημένη ορμητικότητα των νερών.
Μαυρολίμνα: Δυσπρόσιτη λίμνη, η οποία πήρε το όνομά της από το βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, χρώμα των νερών της.

O παράδεισος τελικά δεν είναι μακριά. Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και 32 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Το Πολυλίμνιο είναι ένα φυσικό σύμπλεγμα 15 λιμνών και καταρρακτών, περιοχή ιδανική για περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό. Οι πηγές του βρίσκονται στο Μεσοπόταμο και αφού περάσουν το γεφύρι του Τζάνε στο Πεταλίδι, εκβάλλουν στον Μεσσηνιακό Κόλπο.
Μόλις φθάσετε στην περιοχή στάθμευσης του χωριού Χαραυγή , υπάρχει ένας χάρτης του Πολυλίμνιου, στον οποίο σημειώνεται η διαδρομή των νερών και τα ονόματα των λιμνών. Είναι χαρτογραφημένα τα μονοπάτια του φαραγγιού, τα ξύλινα στέγαστρα και οι πέτρινες βρύσες που θα συναντήσει ο περιηγητής. Στους καταρράκτες μπορείτε να οδηγηθείτε είτε ακολουθώντας τον κατηφορικό χωματόδρομο είτε από το υπό σκιάν μονοπάτι που υποδεικνύει μια χειρόγραφη πινακίδα. Σημείο συνάντησης των δύο διαδρομών είναι η πέτρινη βρύση, η οποία θα σας φανεί σωτήρια στη μέση της ανάβασης, στον δρόμο της επιστροφής.
Έπειτα από 5 λεπτά κατηφορικού δρόμου, φθάνετε σε μια διακλάδωση, όπου στα αριστερά σας βρίσκονται οι λίμνες του Πανάγου και της Σταθούλας και στα δεξιά σας ο Ιταλός, η Καδούλα , η Κάδη, η Μαυρολίμνα. Καθώς περιηγείστε στο φαράγγι, ξύλινες γέφυρες, σκάλες και σιδερένια βοηθήματα τοποθετημένα στους βράχους διευκολύνουν την πεζοπορία και κάνουν εφικτή την περιήγησή σας σε όλα τα σημεία.
Τα μονοπάτια για τη διάσχιση του Πολυλίμνιου θεωρούνται μεσαίας δυσκολίας: από τη Σταθούλα έως τον καταρράκτη της Κάδης η διαδρομή είναι βατή, ενώ οι επίδοξοι εξερευνητές που θα συνεχίσουν για τη λίμνη Μαυρολίμνα και τον παλιό νερόμυλο πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή το μαγιό τους (καιρού επιτρέποντος) και μια φωτογραφική μηχανή.
Καβούρια και βατράχια είναι τα είδη της πανίδας που συναντώνται συχνότερα στο Πολυλίμνιο. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε από κοντά κάποιο γεράκι που έχει αποζητήσει καταφύγιο στις πυκνές φυλλωσιές του φαραγγιού.
Αρκετοί από τους περιηγητές, λάτρεις της περιπέτειας και των δυνατών συγκινήσεων, πραγματοποιούν εντυπωσιακές βουτιές από την αυτοσχέδια σκάλα της λίμνης Κάδης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται τις λίμνες κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Το Πολυλίμνιο αποτελεί πρόταση για μια εκ φύσεως ανεπανάληπτη φθινοπωρινή εμπειρία... Τολμήστε το!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η Καλαμάτα βρίσκεται 238 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ακολουθείτε τον δρόμο που οδηγεί από Μεσσήνη προς Πύλο. Στο μέσον της διαδρομής, κοντά στο χωριό Καζάρμα, συναντάτε την Κοινότητα της Χαραυγής του Δήμου Βουφράδος, από όπου αρχίζει το μονοπάτι για το Πολυλίμνιο. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς το φαράγγι.

"ΤΑ ΝΕΑ" 26/09/2008

1 σχόλιο:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΣ!!!ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ!!!ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ!!!ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΛΠ Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΚΑΤΟΥΡΑΓΕ ΣΑΝ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΙΛΑΣ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ!!!ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή