Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Επιχείρηση διάσωσης χελώνων στην Κυπαρισσία

image

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Κυπαρισσίας από το Λιμενικό, εθελοντές του Συλλόγου “Αρχέλων“, αλιείς αλλά και τουρίστες που βρίσκονταν στα σκάφη τους, για να σωθούν δύο χελώνες καρέτα καρέτα.
Οι δύο χελώνες εντοπίστηκαν από έναν ψαρά που βρισκόταν στο λιμάνι, να πλέουν πολύ κοντά στο στόμιο του λιμανιού. Οι κινήσεις τους δεν ήταν πολύ φυσιολογικές και έδειχναν ότι
υπήρχε πρόβλημα. Ετσι ειδοποίησε το Λιμενικό για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Ανδρες του Λιμενικού που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι οι δύο χελώνες είχαν μπλεχτεί με πετονιές και αγκίστρια, ενώ ήταν μπλεγμένες και μεταξύ τους. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων“ που εδρεύει στο Αϊ-Γιαννάκη και στήθηκε η επιχείρηση για να βοηθηθούν. Οι πρώτες προσπάθειες ήταν να τις ανεβάσουν από το ντοκ του λιμανιού, αλλά λόγω του βάρους τους ήταν αρκετά δύσκολο. Ετσι αποφασίστηκε να τις δέσουν με ένα σχοινί και με μια βάρκα τις τράβηξαν σιγά σιγά στην άκρη του λιμανιού, στο σημείο της γλίστρας. Από εκεί με τα χέρια τις έβγαλαν έξω και τις απελευθέρωσαν από τις πετονιές που είχαν δεθεί σφιχτά στα πτερύγιά τους, ενώ η μία είχε καρφωθεί και με αγκίστρια. Μάλιστα η μία από τις δύο ήταν πιο σοβαρά τραυματισμένη καθώς από το σφίξιμο της πετονιάς το ένα μπροστινό της πτερύγιο είχε πάθει σήψη, πράγμα που κινδύνευε να πάθει και η δεύτερη χελώνα αν δεν είχε εντοπιστεί και απελευθερωθεί.
Αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά ενός ζευγαριού τουριστών που βρισκόταν με το σκάφος του στο λιμάνι. Για να βοηθήσουν τις χελώνες να κρατηθούν με μια σχετική υγρασία, ο κύριος που βρισκόταν εκεί έβγαλε το πουκάμισό του και τις σκέπασε.
Αφού με μεγάλη προσοχή κόπηκαν οι πετονιές και αφαιρέθηκαν τα αγκίστρια που είχε καρφωμένα στο σώμα της η μία, ο “Αρχέλων“ ανέλαβε την προετοιμασία τους για να σταλούν στο Κέντρο Περίθαλψης του συλλόγου στην Γλυφάδα, ώστε να τις φροντίσουν και να αποθεραπευτούν.
Οπως εκτίμησε η υπεύθυνη του “Αρχέλων“, πρόκειται για δύο ενήλικες χελώνες άνω των 25 ετών, μια θηλυκή και μια αρσενική, οι οποίες πρέπει να ήταν τραυματισμένες για περισσότερες από δυο εβδομάδες.

Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/09/2008

1 σχόλιο:

  1. ΝΑΙ ΚΑΛΑ!!!!ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΒΑΖΑΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΧΕΛΩΝΟΦΩΛΙΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ!!!ΕΚΕΙ Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ε????ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!!!

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ο ΠΥΛΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή